Inlägg från: Anonym (ADD här) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ADD här)

    ADD symptom hos vuxna

    Jag har diagnostiserad svår ADD och mina symtom är:

    - Låg uthållighet
    - Låg koncentrations förmåga
    - Nedsatt arbetsminne
    - Bristande motivation
    - Igångsättningssvårigheter
    - Svår understimulering som resultat av att jag inte kan stimulera mitt högre IQ
    - Lätt distraherad
    - Enorm trötthet
    - Hög impulsivitet

    Jag hoppas på att få medicineras!

  • Anonym (ADD här)
    Anonym (ADD?) skrev 2010-10-19 23:42:04 följande:
    Svår? Finns det en gradering också?

    Blev du diagnostiserad som barn eller vuxen?
    Tror graderingen inte är officiell men det finns lite olika nivåer vad jag förståt. Vissa har det mer kontrollerat och kan leva med en kontrollerad vardag medan andra (som jag) knappt fungerar utan medicinering.

    Jag blev diagnostiserad som tonåring/vuxen. Jag var runt 18 tror jag och hade haft ett rent helvete, min ADD ger mig svåra depressioner. Vet inte hur det är med andra i tråden men jag har även ett högre IQ än normalt som kanske kan vara anledningen till att mina läkare ofta uttrycker sig att "Du med svår ADD..".

    Som sagt dock så misstänker jag att det inte är en officiell gradering. 
  • Anonym (ADD här)
    strulmaja skrev 2010-10-21 12:38:48 följande:
    Du skriver att du knappt fungerar utan medicinering. Vill du utveckla? På vilket sätt hjälper medicinen dig?
    Utan mediciner så sitter jag bara. Helt seriöst bara sitter. Huvudet är tungt och groggy, som när man bara fått några timmars sömn fast man sovit det man ska. Det tar mig runt 2 - 3 timmar att vakna på egen hand, jag ligger som i ett drogat koma, min man måste ge mig juice eller helst läsk som Coca Cola det första han gör för att jag ska kunna komma ur sängen.
    Jag kan inte påbörja någonting, läsa klart någonting, prata med någon, ta för mig något.. jag
     bara sitter och klickar ändlöst på länk efter länk på datorn. Så fungerar jag utan mediciner. Fortsätter det så några dagar så blir jag undertimulerad som för leder till att jag blir rätt irriterad, sen börjar jag gråta mycket och får humör svängningar sist så blir jag deprimerad, ser ingen poäng i att gå ur sängen. Eftersom jag bara sitter och inte aktivieras så tråkar jag mig själv in i en depression.
    Jag kan inte sova själv, somnar aldrig innan 4.30 - 5 på morgonen utan sömn tabletter. Ska jag någonstans eller göra något som är utanför mitt schema så blir jag jättekonstig för jag blir alldeles för trött och stressad fort av att gå utanför min rutin (jag har inga andra diagnoser alls, det kanske kan låta så men utåt syns inte det här, jag är en glad och trevlig tjej) och glömmer då allt som jag annars hade kommit ihåg tack vare rutin mönstret.
    Jag äter inte utan medicin för det är jag för distraherad för.

    Lite så fungerar jag utan hjälp.. för mig är det samma som att inte fungera alls. Det värsta är det tunga huvudet som inte kan rensa, filtrera, fokusera på något alls inte ens sånt jag är intresserad av. 
  • Anonym (ADD här)
    strulmaja skrev 2010-10-21 22:21:18 följande:
    Fan vad sjukt jag är precis likadan. Vill gardera mig ibland därför att jag inte kunnat bestämma mig eller för att jag är rädd att varan ska ta slut. Min man kan bli galen på detta och det blir alltid tjafs om vi går och handlar eller shoppar ihop så jag föredrar att gå ensam trots att det tar en himla tid. Faktiskt så föredrar jag om min man vill handla. Dels är det mer ekonomiskt, tar kortast tid och han kommer aldrig hem med något annat utöver det som stod på listan. Jag å andra sidan kan åka till affären för att köpa te.x kaffe, går in och plockar i diverse varor i korgen och sedan på väg mot kassorna tänka: Vad fan var det nu jag skulle ha igen? Då visar det sig att jag glömt precis det jag kom för att handla. Vissa ggr kommer jag aldrig ens på vad det var utan åker hem och när mannen frågar: Var är kaffet? så kommer jag på AH, just det, det var ju DET jag skulle köpa 

    Här är en till. Jag köper oftast inget om 1) Jag går själv 2) Min man inte hänger med på noterna att han måste komma med en åsikt eller inte har lust till det vi ska köpa. Jag är jätte beroende av andra vuxnas åsikter för att kunna göra något som har med beslut att göra. Bleh, jag är likadan på allting, vissa perioder kan jag bara rycka på axlarna åt det beroende på vad och vem och varför, men med min man är det svårare för att jag alltid är rädd att göra honom besviken, så typiskt att jag skulle glömma handla något som han kanske verkligen ville ha och så vidare. Vi har löst det lite så att vissa saker måste han bara göra, eller göra med mig. Som vår ekonomi, jag är alldeles för impulsiv och har inte nog med uthållighet för att kunna sitta ner och räkna och fixa så det får han ta hand om och sen berättar han för mig hur det är. Han har också stenkoll på hur jag spenderar just för att jag kan spåra ur lite då kan han enkelt berätta det för mig och så vet jag vart jag behöver tänka extra, det hjälper otroligt mycket att han är med på noterna och hjälper så pass mycket.
  • Anonym (ADD här)
    Anonym (ADD?) skrev 2010-10-23 19:16:15 följande:
    Jag håller på att gå igenom alla symptom som kommit fram nu och jag blev nyfiken på den här punkten. Menar du att du blir understimulerad när du gör vardagssysslor typ viker tvätt och sådana "måsten" eller att du alltid är understimulerad, även när du sjäv får bestämma vad du ska fundera på?
    Det spelar ingen roll vad jag gör, jag finner det mesta dötrist. Min läkare förklarade det så att min hjärna ibland fungerar lite annorlunda mot dom med normalt IQ men min ADD hindrar den från att användas korrekt. Då känner jag mig uttråkad. Det ska tydligen vara det som gör att jag aldrig fastnad för en hobby medan andra som jag kommit i kontakt med med ADD verkar ha en hobby som dom är väldigt inne i och duktiga på/spenderar mycket tid med. Det har jag aldrig gjort och det gör mig ledsen.. vill också ha någonting!
  • Anonym (ADD här)
    strulmaja skrev 2010-10-24 14:21:21 följande:
    Mer om den sociala fobin.

    Hur har ni andra det med "kallsnack"? Jag förstår mig inte alls på sådant och jag tror att det är därför bl.a som jag drar mig för att ta initiativet till ett samtal, jag vet helt enkelt inte hur man kallsnackar. Känner mig fånig när jag hör mig själv försöka, om jag te.x säger något som "ja fy vilket väder vi har idag", för egentligen så skiter jag i vädret, det intresserar mig inte ett dugg att prata om dessa oväsentliga saker även om jag rent intellektuellt förstår att det ofta är precis sådant som måste till för att öppna upp ett samtal med någon man inte känner. Men jag har svårt för det "sociala spelet", att låtsas eller göra något "bara för att". Det jag inte finner någon mening i eller med har jag väldigt svårt att förmå mig göra.

    En annan sak jag undrar är om ni är tidsstyrda? Jag ska dra ett exempel.
    Jag pluggade för ett par år sedan, det var lunch och jag satt med några från klassen i matsalen. Det samtalades om något jag inte fann något intresse i övt. Hade ämnet varit något jag tyckte om hade jag kanske inte uppmärksammat tiden så mycket som jag gjorde. Hursomhelst, lunchrasten skulle ta slut 12:30 säger vi. När klockan var 12:15 började jag känna mig stressad och jag tänkte att om jag skulle hinna ta en kopp kaffe, röka, gå på toa osv så måste jag gå nu. Detta tänkte jag tyst för mig själv och jag kände ett jättebehov, nästan som ett tvång, att resa mig och gå, vilket jag tillslut gjorde. Efteråt var det en del av de klasskamrater som suttit vid bordet som tyckte jag agerat konstigt som bara rest mig och gått iväg utan ett ljud. Jag fick höra att jag var ohyfsad m.m och jag förstod inte alls varför för jag var ju inte ens med i samtalet utan satt mest där som ett bihang. Men mina klasskamrater hade uppenbarligen inte upplevt det så och dom kunde inte alls köpa min förklaring till varför jag känt ett sådant starkt behov av att gå. Jag förstod där och då att jag nog inte är som andra. De kunde inte förstå mig och jag kunde förstå varför detta hade irriterat dom. 

    Men, om vi tar samma situation som ovan, där jag planerat exakt vad jag ska göra med de minutrar som är kvar och om någon rubbar detta. Te.x jag reser mig för att gå och någon säger: Jag följer med men ska bara på toa först. Då blir det jobbigt eftersom detta inte var inräknat i min tid. Jag blir stressad och på dåligt humör av oförutsedda händelser som krockar med min tighta tidsplan. Det ironiska är ju att jag alltid planerar min tid väldigt tight, kanske för att jag hatar dötid, jag vet inte. Jag vill att allt ska ske som i en jämn ström utan uppehåll, avskyr att bli avbruten eller när det händer något som sabbar hela tidsplanen. 

    Känner ni igen i er detta?  
    Jag gör det. Jag klarar inte av att något/någon rubbar mina rutiner. Jag blir stressad och helt ur balans, trött och ibland faktiskt halvhysterisk. Därför kan jag inte sova borta t ex, det blir helt fel.
    Men det fungerar ändå rätt bra för mig nu för tiden då jag äntligen insett att jag styr över min tid och mitt liv. Om jag inte vill så behöver jag inte. Jag har jobbat en massor med att säga nej och att återkomma med information om om jag kan komma till en tillställning eller gå ut med en eller flera vänner. Sedan dess har det blivit väldigt mycket bättre.

    Jag känner dock inte igen mig i den sociala fobin som ni diskuterar här i tråden. Jag är väldigt social och blir ofta mittpunkten. Men något som jag insett på lite senare tid som jag tycker är väldigt pinsamt är att jag sällan har något intresse för andra människor eller samtal om dom inte antingen handlar om något nytt eller är väldigt dramatiskt. Alltså föredrar jag flera gånger om att ständigt träffa nya människor där man måste berätta helt om sig själv och får höra för första gången om den andra personen än umgås med äldre bekantskaper. Får mig att känna mig så ytlig och självupptagen när jag tänker på det.. men jag är verkligen inte det!

    Men jag känner igen mig i den sociala tröttheten. Har jag umgåtts en dag så måste jag vara hemma flera dagar i rad efteråt för att jag blir helt slut och tycker det är jobbigt att jag fallit ur mina vardagsrutiner som inte alls har utrymme för kontakt med andra än min man.
  • Anonym (ADD här)
    strulmaja skrev 2010-10-24 17:06:30 följande:
    Att säga nej har jag jättesvårt för. Tror det har med behovet att vara till lags att göra. Jag vill inte svika någon ändå är det alltid precis det jag gör i slutändan för att jag inte kunnat hålla mina löften. Vill ju så gärna hinna med och göra så mycket som möjligt men tar mig ALLTID vatten över huvudet. Hur har du jobbat med detta? Jag skulle nog behöva konkreta tips på hur jag kan bli bättre på att säga nej och planera min tid bättre.

    Det här med social fobi. Jag är också väldigt social och har inte svårt för att prata så länge det inte är kallsnack. Det är nog mest själva "öppningen", första kontakten jag har mest problem med men sedan brukar det flyta på ganska bra. Det som förstör det lite är alla tankar som far runt i skallen. Det gör att jag får svårt att behålla uppmärksamheten på personen jag pratar med för under tiden vi pratar distraheras jag av sådant som händer runtom samt att jag "scannar" personen, hans/hennes kroppsspråk. Att vara helt och fullt närvarande är därför en omöjlighet för mig. Jag vill ge ett exempel. 

    Jag var ute och åt middag med en nära och god vän som behövde prata av sig. Stället vi var på var fullsatt och ljudnivån var ganska hög = inga bra förutsättningar för att jag ska kunna lyssna och bekräfta den jag pratar med. Medan min vän satt där och pratade om sina problem upptäckte jag hur enormt svårt det var att behålla fokus på henne. Jag la märke till personer, ståendes i dörröppningen i väntan på att få komma in och sätta sig, andra matgäster sittandes vid sina bord och så fort någon gick förbi vårt bord var jag tvungen att titta upp. Alla mina sinnen var wide open och hur mycket jag än försökte så gick det inte att sålla bort allt som hände inne i restaurangen. Alla ljud, rörelser, lukter osv kommer till mig genom min öppna ventil och så dessa tankar sen.... Undrar om dom där två gästerna är ett par? Varför kommer det inte en servitris snart? Åh vad deras mat såg god ut!, åhh vad gott personen som gick förbi luktade, vilket högt skratt den där mannen har, varför tittar den där tjejen så konstigt på mig?, undra vilken buss jag ska åka med hem sen? fan, jag måste nog gå och kissa snart, fy vad svettigt det är,.. ... osv osv... allt på en och samma gång i en enda stor röra.  
    Hehe kan inte låta bli och flina lite. Vet precis vad du pratar om. Jag har börjat be om ursäkt och berättar för personen att "jag är väldigt distraherad idag, men jag hör vad du säger" för oftast gör jag det men som du så måste jag titta runt, en ensam gubbe som stöter till tallriken med sin gaffel ser min hjärna som en lika stor prioritet som att kvinnan vid bordet bredvid skulle bli skjuten. Värst är när folk upprepar sig eller säger saker som jag förstår att dom ska säga. Jag har arbetat mycket med ögonkontakt och har blivit mycket bättre, jag tänker aktivt på att jag ska söka och tvinga mig själv att behålla ögonkontakt och det har hjälpt.
    Inte för att jag kan fokusera mer på konversationen men personerna man pratar med ger en annorlunda respons.

    Jag övade helt enkelt med att tvinga mig själv, pressa mig själv. Tänkte att jag är en vuxen människa, jag har ett psyke, en stressnivå, ett eget liv jag kan inte gå runt och säga ja till att lösa alla andras problem hela tiden. Men det var inte lätt! Jag fick nog också nog vid ett tillfälle. Nu säger jag inte NEJ direkt i personens ansikte utan istället säger jag saker som "Det låter jätte trevligt, låt mig bara dubbel kolla så jag inte dubbelbokar" eller liknande. På så sätt släpper personen det hela för stunden och jag kan svara i ett tillfälle där jag har överhanden som t ex på Facebook eller via SMS. Det fungerar smidigt och väldigt bra. Jag har som du också säger så svårt att hålla det jag lovar. Det är så pinsamt och gör mig så ledsen. Så det fungerar bra att göra så eftersom jag bara ställer till det i alla fall.

    Vad menas med kallsnack? Typ om vädret och så eller om saker man inte har något intresse i?
  • Anonym (ADD här)
    strulmaja skrev 2010-10-24 18:58:20 följande:
    Jag gör precis så som du, använder sms eller Facebook. Att säga nej till personens ansikte går bara inte.
    Sen det här med att säga att man ska dubbelkolla, tänka på saken osv är något vi borde använda oss av mer. Jag har försökt applicera detta på te.x mitt impulsshoppande Typ: Om jag vill ha den här tröjan lika mycket om en vecka så köper jag den. Oftast har jag hittat en annan tröja som jag hellre vill ha eller så orkar jag helt enkelt inte stå emot och köper kanske båda. Annat exempel kan vara om jag blir arg på någon. Då vill jag låta personen få veta det med en gång och det kanske inte alltid är så jättesmart när man är som argast att försöka diskutera. Därför försöker jag komma ihåg att jag ska sova på saken och om jag känner likadant dagen efter så kan jag agera men oftast har ju ilskan gått över tills dess.

    Med kallsnack menar jag ytligt snack, om väder och vind, om sådant som kanske händer och sker just där och då, te.x man är med sitt barn i lekparken och träffar en annan mamma med sitt barn. Då pratar man kanske om det barnen gör där och då, "oj vad högt din unge kan klättra". Det är iaf vad kallsnack är för mig.
    Oja impulskontrollen är noll. Får jag för mig något så ska det ske direkt. Jag försöker inte ens sätta en sån spärr på mig själv. Som tur är så är jag penga hysterisk så jag får ångest när jag spenderar. Det är anledningen till att jag inte försökt ta itu med den ångesten för då hade vi nog fått ansöka till Lyxfällan vid det här laget.

    Vad med stilar? Kan du t ex avsky en stil i flera år sen helt plötsligt få för dig att du gillar den (t ex kläder, inredning.. eller vad som helst egentligen) och då bara MÅSTE du köra på det?

    Ah okej då var jag med på noterna. Det är jag nog rätt bra på, kallsnack fungerar bättre för jag minns aldrig saker efteråt. Inte ens när jag tycker om personen.. folk kan säga till mig att dom ska in i fängelse nästa fredag och sen kan jag fråga "vad ska du göra på fredag?" dagen efter. Det irriterar sig folk på.. men på många sätt tycker jag ändå det är lite fåfängt att tro att folk ska komma ihåg allt om dom hela tiden. Det antar aldrig jag.
  • Anonym (ADD här)

    Jag har funderat de senaste dagarna och försökt och se mig själv ur ett annat ljus nu när jag kunnat läsa om er andra här i tråden och jag har nog sagt lite fel om min sociala kompetens. Jag får ångest faktiskt när det gäller att ta social kontakt fast i andra situationer än dom jag tog för givet det gällde och insåg det igår när jag verkligen fick tvinga mig själv till att be personal om hjälp i en affär för att jag inte kunde hitta varan.

    Jag har jättesvårt för det, för att ringa samtal som jag borde, gå och göra sysslor på t ex bank och liknande. Men jag har aldrig sett det som en social fobi eller ångest innan och tror det kanske kan ha att göra med att det är ADDns fel? Jag känner ingen panik över den sociala biten utan känner mest hur jag drar mig för det och inte orkar.

    Någon som känner igen det, att det är mer där ångesten ligger? Mer än att man är nervös för att tala inför grupp eller träffa nya människor för det har jag inga problem med. 

  • Anonym (ADD här)
    strulmaja skrev 2010-10-28 10:35:24 följande:
    Sen jag fick nys om detta med ADHD/ADD och misstänker att jag har det är jag nästan som fixerad vid ämnet.
    Jag kan bara inte släppa det! Har pratat med min man om detta med fixering och han säger att när jag väl kommer över något som intresserar mig går jag in för det till 200% och blir som besatt. Jag tänker på detta konstant, söker information, läser böcker om ämnet och allt annat läggs på is under tiden.
    Är det någon som vet om det är ett symtom på ADHD/ADD? Någon som känner igen sig i det?

    En annan sak som jag funderar mycket över just nu är om man måste extrem för att vara ADHD/ADD?
    Var går gränsen mellan att vara "bara" oorganiserad och ADHD-oorganiserad?
    Impulsiv och ADHD-impulsiv?
    Koncentrationsproblem och ADHD-koncentrationsproblem?

    Är ni med mig?

    Hur "extrem" måste man vara för att klassas som en person med ADHD/ADD? Och vem avgör egentligen vad som är extremt och inte? Om ens svårigheter drar ner livskvaliteten eller ej? Det borde ju vara personen själv men är det så?
    Jag blir hysteriskt besatt och kan inte tänka på annat och ska veta allt, på en gång och om det är något man kan köpa/äga så måste jag ha det. 
    Jag tror att man kan kolla lite på sin omgivning, på mig fick jag respons från omgivningen, lärare, föräldrar, vänner och om jag bara var lite självkritisk så kunde jag räkna ut att jag var överdriven mot andra. Alla glömmer och alla kan dagdrömma t ex, men vi med diagnos är extrema och det är inget som "kommer och går" eller ändras beroende på stress, humör och så vidare.

    Jag vet inte mycket om ADHD eftersom jag inte har det men skillnaden mellan min ADD impulsiv och andras impulsiv är att jag har noll konsekvens tänkande och det är som jag tillfälligt går in i en bubbla där bara den saken gäller. Också det som vi talade om innan att om det t ex är en sak jag plötsligt fått för mig att köpa/göra så finns det inget stopp, jag kan åka till 11 affärer på 1 timme bara för att få tag på den.
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna