• Moonis

    ADD symptom hos vuxna

    Känner igen massa av det ni skriver men fastnade för just det där att känna sig låst för det sliter i mig så jag vet knappt vad jag ska göra längre. Detta gäller allt, både att bo kvar i samma lägenhet till att va kvar i förhållandet med sambon. Det är så fruktansvärt jobbigt att aldrig kunna få känna sig tillfreds och glad över vad man har.
    Jag försöker i det oändliga att optimera allt, både inredning och förhållande. Har gått så långt att jag funderar på att försöka få till att ha öppet förhållande för att få känna mig lite mindre låst. Känns som jag kvävs ibland.
    Men jag vill inte ha ett nytt förhållande ändå för jag älskar ju min sambo och vill inte bo med någon annan. Lägenheten vi har är verkligen perfekt för oss och ligger verkligen super med ett stenkast från barnens skola så det kan inte bli bättre men ändå har jag känslan av att vilja flytta för att förnya och att det ska hända något.

    Blir så trött på mig själv  

  • Moonis
    UmmAminah skrev 2012-02-02 13:19:47 följande:
    Hej hopp! Jag skrev før ett tag sen att min psykiater menade att ångest inte hør ihop med adhd i nån større grad o att jag kanske bara hade en ångest lidelse... Men fick diagnos idag... Han menade att jag har både och. Så från ingen diagnos till 2 diagnoser... Men jag ær mest glad o lættad nu. =)
    Låter inget vidare kompetent den där psykologen för många gånger går dom lite hand i hand då man många gånger får ångest av en outredd ADD/ADHD diagnos. Min sambo som har ADHD tar ångest medicin också och jag har generell ångest som diagnos och som troligen bottnar i någon annan diagnos i grunden typ ADD eller liknande. Men har inte blivit utredd än.
  • Moonis
    Stövelkatten skrev 2012-02-03 09:25:50 följande:
    Gud så jag känner igen mig!! Flytta har varit min grej genom hela perioden 20-28 år. Lätt när man bor i Norrköping och kunde byta lägenhet hur som helst. Inte ens ett år bodde vi på samma ställe, så snart en lägenhet var "klar" så var det dags att söka nytt. Och när det inte hjälpte mot allt flyttade vi utomlands.

    Nu har jag faktiskt bott i samma lägenhet i över ett år. Och jag älskar den! Måste ha mina projekt, förståss, men jag har inte samma låsta känsla och MÅSTE att dra iväg. Vet dock inte om det hade med sambon att göra en del? Jag känner inte alls så nu, faktiskt. Ny man, alltså.
    Måste vara skönt att känna dig tillfreds nu i alla fall. För min del beror det nog bara på mig själv för jag är ombytlig av mig och letar nog nästan i varje hörn efter saker att ändra eller optimera. Nöjer mig en stund men sen behövs det något igen.
  • Moonis
    UmmAminah skrev 2012-02-05 11:47:27 följande:
    Jag känner igen mej. Jag har köpt massa pyssel o spel till min 4 åring men jag klarar inte att göra d me henne... Gå ut o leka? Pff... TUR att pappan orkar sånt.
    Samma här, har köpt flera olika enkla spel och pyssel men klarar inte av att sitta ner och göra det, blir rastlös. Samma gäller att sitta framför tv:n med dom, går inte alls bra och rastlösheten kryper fort på när det inte är något jag själv tycker är kul att titta på. Dator, måla och läsa bok är det jag kan göra längre perioder men då har jag istället svårt att slita mig ifrån det och upptar nästan all tid. Tv fungerar om det är program jag bara måste följa men i reklampauserna har jag svårt att sitta kvar och vandrar ofta till datorn men väl där kan jag ha svårt att slita mig trots reklamen slutat och kan gå tillbaka lagom till nästa reklam typ. Sjukt störigt så nu har jag börjat försöka sitta kvar under reklamerna ändå. Fungerar bättre med en bok bredvid eller att bläddra till andra kanaler.

    Ut och leka är inte min grej alls och blir oftast om vi är flera som går till lekplats eller liknande. Att putta på gunga i mer än fem minuter är jobbigt och uttråkande. Vilken bra mamma man känner sig som då Obestämd
  • Moonis
    Anonym (knasen) skrev 2012-02-06 10:29:12 följande:
    Det är så skönt att höra att det är fler som tycker det är svårt med barnen !!

    Har sån himla ångest för att jag inte gör tillräckligt mycket med dom.
    Och för att jag inte tycker det är roligt att leka.
    Har extremt svårt att VARA HÄR OCH NU och det måste man nästan kunna vara när man är med barnen.

    Går hos en kognitiv expert (tror jag det heter) och hon hjälper mig i vardagen.
    Hon hjälper mig så himla mycket - vet inte vad jag skulle gjort utan henne <3
    Dels så säjer hon att vi skall hitta saker som både jag och mina döttrar tycker är roligt (svårt).
    Och så säjer hon att barnen klarar sig att leka på egen hand... och jag (hon) gillar inte heller att leka med mina barnbarn - jag (hon) tycker det är tråkigt... ( så underbart att höra att man inte är alldeles ensam i detta ).

    Jag har också dåligt samvete för att mina barn får sköta sig mycket själva. Tex fixa mellanmål och ibland frukost. Men samtidigt tycker jag att det är bra att de klarar att ta egen mat och ta undan mm. Packa sina egna väskor till skola, gympa och sportaktiviteter. Vissa av deras kompisar (helst den yngsta) har föräldrar som gör allt för dom och de står helt handfallna när de är här och jag ber dom hjälpa till att duka fram eller när jag inte hjälper dem att ta på sig kläderna. 

    Vet era barn och deras kompisar och andra runtomkring om ert "handikapp"?
    Har en dotter som är 8 och en som är 11. De vet att jag äter "pigg" medicin så jag ska komma upp lättare och inte sova hela dagen. Nu ser jag på dom att dom börjar förstå att vår familj inte är riktigt som andra familjer. Min äldsta dotter tittar liksom igenom mig och det ser ut som om hon tycker att jag är konstig. Min man säjer att jag måste prata med barnen om detta och förklara vad som är fel på mig. Medans jag inte vill göra så stor affär av det utan prata och förklara lite då och då. Hur har ni gjort?

     
    Vi är rätt öppna med våra problem för barnen redan nu, dom är bara 4 och snart 7. Kan förklara tex. att mamma har en dålig dag i dag och därför inte så jätte glad. Eller att pappa känner sig stressad just nu och därför brusar upp lätt. Att jag tar medicin som gör mig gladare och att pappa tar medicin som gör han lugnare.
    Ju äldre dom blir ju mer kan man förklara för dom ju. Nu håller vi på att utreda sonen också så han är ändå lite medveten om hans eget med, att han har svårt att somna, varva ner osv.

    Men det är svårt att hitta balansgången där man inte heller gör dom oroliga. Så dom inte känner att dom behöver ta hand om oss.
    Sonen kom tex. med en teckning för någon vecka sen där jag sitter och är ledsen och han står bredvid och tröstar mig. Jätte kärt men det gör en samtidigt ledsen att han känner att han vill trösta mig. Han ska inte behöva bekymra sig om det när han är så liten  
  • Moonis

    Till dagis och skolan har vi varit väldigt raka och öppna med våra problem och vi har blivit bemötta otroligt bra för det mesta. Är lite sådär med tjejens nya förskolelärare men dom är inte tillräckligt insatta än då hon bara haft dom i ett halvår och inte haft utvecklingssamtal alls än.

  • Moonis

    Har själv rätt bra lokalsinne. Men klumpigheten hade jag mycket när jag va yngre. Snubblade alltid överallt.

    Sen vet jag att många kan vara slarviga men jag är helt tvärtom. Är istället överpetig och hänger en tavla fel mot dom andra så får jag ångest och måste ändra till det blir perfekt. Tycker det är jobbigt med vissa BK övningar där man står i ring och går in mot varandra. Är ringen ojämn är det ett riktigt störmoment som jag måste fixa till genom att ställa mig så den ser jämnare ut. Helt sjukt egentligen. Någon som känner igen sig i detta?

  • Moonis
    Anonym (Linda) skrev 2012-02-11 08:51:08 följande:
    Trillade in på denna tråden av en slump nu och blev nästan lite rädd när jag började läsa. Jag har aldrig ens funderat på om jag kan ha någon diagnos utan bara tagit mig för vad jag är men gud vad mycket saker som stämmer in på mig här. När jag läser vad som står börjar jag ju självklart fundera på om jag kan ha add. Jag mådde mycket värre som barn, nu vid 36 års ålder har jag en ganska fungerande vardag men med vissa kvarstående problem som beskrivs i trådstarten.

    Vet inte var jag ska börja. Under hela min skolgång hade jag stora problem med koncentrationen. Kunde inte lära in, glömde det jag läste hela tiden, klarade inte att lyssna på lärarna utan att försvinna i min egna värld och fattade aldrig vad dom pratade om där framme ... klarade inte att göra läxor. Det var för jobbigt att läsa. Orkade inte ta tag i dom och oftast blev det att boken åkte fram ca 1 timme innan jag skulle sova kvällen innan provet skulle äga rum. Har aldrig i hela mitt liv, inte ens nu som vuxen kunnat läsa en hel bok... faktaböcker funkar lite bättre men romaner och sånt går inte, tappar handlingen redan efter ett par sidor. Har alltid dagrömt mycket, försvunnit i andra tankar... fast som barn var det betydligt mer än nu... då kunde jag sitta i timmar och försvinna i mitt dagdrömmeri. Jag var väldigt mobbad i skolan vilket även sänkte mitt självförtroende rejält, blev väldigt blyg och tillbakadragen. När jag var yngre pendlade jag ofta mellan att vara väldigt impulsiv eller drabbas av värsta beslutsångesten... Jag kunde tex stå vid godishyllan i affären i 2 timmar (utan överdrift) innan jag bestämt vilket godis jag skulle köpa... i andra lägen kunde jag göra impulsiva saker utan att tänka efter en sekund för att därpå märka att det inte alls var bra och gå o ångra mig efteråt.

    Har alltid burit på en inre rastlöshet samtidigt som jag inte orkat ta tag i saker. Som tex städningen... den skjuts alltid upp länge men när jag väl kommit igång blir jag ibland som manisk och kan inte sluta förräns sista knoppen på köksskåpet blivit kliniskt ren. Eller så blir det tvärtom... städningen blir så tråkig och jag tar massa pauser för att tillslut börja med något annat istället. Tvätten är samma sak... kommer oftast inte igång med den förräns tvättkorgen är överfull och jag får tvätta som en galning i ett par dagar... istället för att göra som andra och lägga in en maskin när det behövs. Jag tänker alltid efter mina jobbiga upptvättningar som jag dragit ut på... att nu... nu ska jag sköta detta i fortsättningen men sen blir det samma visa igen iaf.

    Jag har hela mitt liv blivit kallad lat, fast jag har inte velat ta åt mig att jag är lat. Men att komma igång med saker har alltid varit ett problem. Svårt att motivera mig till saker... Har varit arbetslös nästan hela mitt vuxna liv. Visserligen haft många praktikplatser men det har varit väldigt svårt att motivera sig att gå dit och även att stanna kvar... haft väldiga problem att sköta dessa. Nu har jag dock mitt första riktiga jobb som jag sköter bra. Det är fortf väldigt tråkigt att gå o jobba o jag måste tvinga fram motivationen att gå dit men numera vet jag att jag måste och jag gör det även när det tar emot och sköter mitt jobb bra.

    Jag har alltid varit extremt otålig... aldrig kunnat vänta. Ska något hända ska det vara NU, i vissa lägen har jag nästan blivit knäpp om det tagit för lång tid. Coca cola, energidrycker och cigaretter överkonsumeras ganska kraftig och har gjort sedan jag började med dessa laster. Extremt svåra att sluta med. Jag lider även periodvis av trichotillomani. Detta har kommit vid vuxen ålder. När jag var yngre var jag en manisk nagelbitande, nu har hårryckandet tagit över en del av detta. Biter fortf på naglarna men varvar mellan dessa två och en till tvångsgrej så det blir inte lika maniskt på naglarna. Den 3:e är kindbitande. Biter på insidan av mina kinder och har gjort sedan tonåren. Detta går dock i perioder... ibland kan det gå upp mot ett år utan att jag biter för att plötsligt trilla in på det igen.

    Min sambo säger ofta att jag inte lyssnar på honom. Han kan berätta saker och jag glömmer direkt eller så lyssnar jag inte ordentligt... detta tycker han är jobbigt. Han säger: Du lyssnar ju aldrig på vad jag säger. Jag berättade ju detta igår.

    Humörsvängningar hade jag mycket som yngre... känner mig mycket lugnare nu i vuxen ålder och upplever inga problem där längre. Shopping har alltid varit som en stimulerande grej för mig... när jag mått lite dåligt eller känt mig nere har alltid shoppingen fått mig att må bra... för stunden. Men vissa perioder har man kunnat bli riktigt fattig... har dock blivit mycket bättre sen jag fick barn, numera köper jag mestadels sånt som barnen verkligen behöver när jag vill stilla mitt shoppingbehov och jag har blivit mycket bättre på att hantera ekonomin. lite för slösaktig är jag dock fortfarande och pengarna brukar vara slut en vecka innan man får nya. Har aldrig kunnat spara pengar... någonsin. När jag har mycket pengar har dom en tendens att ta slut aldeles för fort. Fick 25000 kr av min far förra året... tänkte: Åh, nu ska jag spara till det och det. En månad senare var pengarna slut.

    Läste att någon skrivit om lokalsinne... Jag har världens sämsta. Kan gå vilse i en affär. Hittar inte i vår stad och den är inte så stor. Skogar är ju bara inte att tänka på, går vilse så fort jag passerat andra trädet .

    Vad tror ni? Låter det som jag har ADD?
    Tog mig tid att läsa igenom ditt inlägg nu och kan säga att du skulle kunna skriva om mig själv. Allt stämmer in på mig förutom nagelbitandet och hårryckning (och lokalsinnet då som jag skrivit om innan). Där har jag mina kinder "bara" som jag i omgångar biter sönder så det börjar blöda. Även innanför vid läpparna biter jag sönder.
    Du beskrev den maniska biten så bra att när man väl börjat städa så är det in till sista knoppen, svårt att stoppa sig själv när man är mitt uppe i det. Är det jag försökte beskriva med den där noggrannheten in i detalj och detta är en sån sak. En annan sak med att kunna lyssna, får ofta be andra börja om vad dom håller på att berätta för dom har förlorat mig halvvägs. Mina tankar vandrar åt helt andra håll eller så förlorar jag mig i vad jag håller på med vid datorn under telefonsamtalet. Min ena vän som känt mig sen länge är van vid detta laget och brukar dra lite kortfattat vad hon nyss pratat om. Hon är nog en av dom få som jag ärligt vågar berätta för varje gång jag tappar tråden. Annars brukar jag försöka släta över det fint.
    Velandet va jag känd för och kan fortfarande fastna på ett ställe i en affär tex. Speciellt på dagar där man är i många tankar.
     
    Det är i alla fall en beskrivning av mig själv i stort sätt.

    Men min kontakt på psykiatrin är också inne på ADD eftersom jag inte har samma hyperaktiva grej som sambon som har ADHD. Men vi har andra liknande problematik att kunna organisera, svårt för impulsiva grejer om inte det är jag själv som är impulsiv. Men då har jag oftast gått och funderat på grejen lite innan och plötsligt ska det då ske helst NU.
     
  • Moonis

    Förresten, en grej till jag har nu istället för kindbitandet är att jag pillar i huvudet. Pillar finnar så det löder och pillar sen skorporna så det aldrig får läka ifred. Min hy har blivit så ful pga. det

Svar på tråden ADD symptom hos vuxna