• Anonym

    Nån mer vars sambo/man är bipolär???

    Anonym (Biopolär man) skrev 2010-10-25 00:02:54 följande:
    Hej TS! Min man är bioplär sedan >10 år tillbaka. Han har dock aldrig hamnat i maniska perioder so far. Har din sambo med båda perioderna eller är han "bara" deprimerad? Jag har rätt så stor erfarenhet då man som anhörig samlar på sig all information man kan få och sedan gick jag vidare och studerade ämnet på universitetsnivå.
    Hur vet man att man är bipolär om man inte blir manisk. Innebär inte bipolär att man hoppar mellan mani och depression.
  • Anonym

    Pappan till barnet jag väntar har bipolär diagnos, hypomani. När vi träffades gick han på Lithium och var världens goaste. Plötsligt började han ifrågasätta läkarna och sin diagnos. Han la av med sin medicin och drog, barnet ville han plötsligt inte ha och han har den ena tokiga idén efter den andra. Han ska resa, tjäna pengar på spel och inleder nya sexuella relationer. Om fem veckor ska han bli pappa, men han tänker inte vara med på förlossning eller vara delaktig i barnets liv. Sörjer den man han var med medicinen, men han mår jättebra och tänker inte äta piller.

  • Anonym
    Anonym (Frugan) skrev 2010-10-27 01:28:11 följande:
    Fy sjutton vilken jobbig situation! Jag tycker att jag har haft det riktigt eländigt det senaste året, men min man var i alla fall närvarande och go när våra barn föddes och under spädbarnstiden.

    Har du ringt psykiatrin? Eftersom han har en diagnos borde det vara lättare att få honom tvångsinlagd, trots att han säger sig må bra. Att han har slutat med medicin borde väl vara en allvarlig signal...? Det är ju svårt med de maniska faserna, eftersom den sjuke själv inte tycker sig ha behov av vård. Det kan vara svårt i de depressiva faserna oxå, men då brukar det ju ofta finnas självmordstankar, och då är det nog lättare att tvångsinlägga.

    Jag och min man har pratat en del om vad som kommer att hända ifall han hamnar i hypomani igen. Han har aldrig varit manisk på det där tydligt olämpliga sättet (då man gör av med pengar eller ställer det ordentigt för sig själv och sin familj). Därför är jag rädd att jag inte kommer kunna övertyga honom om att söka vård då. Men han säger att han vill läggas in mot sin vilja i så fall. Vi ska höra med hans läkare om de kan göra en anteckning om det i hans journal.

    Du, även om du redan har pratat med vården, ring igen! Berätta att ni ska ha barn snart. Jag tror de prioriterar ett sådant läge. Det är ju viktigt för barnet med trygghet och anknytning. Och pappan kommer garanterat ångra sig och sörja att han missade barnets första tid i världen, när han så småningom kraschlandar. Så tungt det måste vara för dig att bara kunna stå vid sidan om och se på! Jag vet hur det är...

    Hej! Tack för dina kloka ord... Nej jag har inte ringt psykiatrin, men ska efter att ha läst detta försöka få kontakt med dem. Vet bara vilket sjukhus han går på, samt förnamn på läkare och sköterska. När vi träffades förra sommaren var han som sagt stabil, men på höstvintern slutade han ta medicinerna regelbundet, han tog dem bara någon vecka innan han skulle in och ta prover. Han ljög för läkaren att han åt sina piller...

    Vet ju inte vad hans läkare säger, men till mig säger han att även de tror att han fått fel diagnos. Hur ska de kunna veta när han inte medicinerar som han borde? De skrev ut Tryptizol, men utav dem blev han så trött så han slutade med dem också. Vet egentligen väldigt lite om denna sjukdom, men vad jag förstår så är den ärftlig vilket betyder att mitt barn kan drabbas. Ska försöka leta rätt på telefonnummer till psykiatrin och ringa dit. Dessvärre har de väl tystnadsplikt och kan inte diskutera detta fall. Hoppas i alla fall att de ska lyssna på mig!

    Tack än en gång frugan!


     

Svar på tråden Nån mer vars sambo/man är bipolär???