Inlägg från: Mornie Alantie |Visa alla inlägg
  • Mornie Alantie

    Varför ska man inte dricka mjölk?

    Det finns osötad sojamjölk.

    Ur miljösynpunkt är det otroligt mycket bättre att människan äter sojabönorna och dricker vatten, istället för att ge korna sojabönor och vatten och sedan dricka mjölk. Djurhållningen står för en mycket stor del av utsläppen av växthusgaser.

    Sedan kan man ju argumentera att det inte är särskillt etiskt att ta kalven från kon när den är nyfödd för att föda upp den på ersättning och ta dess naturliga mat, mjölken, själv.

    Ytterligare en aspekt är att människan inte är skapt för att äta stora mängder komjölk. En stor del av jordens befolkning är laktosintolerant. Att vissa tål laktos är på grund av en ur historisk synpunkt ganska ny mutation.


    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie
    sextiotalist skrev 2010-11-01 11:58:19 följande:
    Eftersom människan har lärt sig att överleva genom att ta hand om det som naturen ger, så har människor i generationer tillbaka tagit vara på så mycket som möjligt av t.ex djuren. så att människan dricker komjölk i vissa kulturer, kamelmjölk, jakmjölk, fårmjölk i andra kulturer är inte så konstigt, konstigare är nog att man försöker framställa på modernt sätt produkter som efterliknar naturliga produkter (t.ex sojamjölk, rismjölk etc).

    C.a 70 % av världens vuxna befolkning kan inte bryta ner mjölksockret, dvs de är laktosintolleranta, 30% klarar av att dricka mjölk, så det ändå rätt många människor som klarar av komjölk, i skandivien, vissa indianstammar, vissa stammar i afrika och även i Asien finns den ärftliga förmågan att bryta ner laktos även som vuxen
    Av tre syskon till en laktosintollerant förälder är det endast en som fått det, av lindrig natur.

    Undrar dessutom vad det är för nytta att vi skall äta saker som produceras på andra sidan jordklotet för att ersätta det som vi kan producera i vår närmiljö,
    Själv dricker jag hellre den svenska kossans mjölk än äter importerade sojabönor (utöver det att jag inte tål bönor)
    I kornas foder ingår ofta en stor del sojabönor. För att producera en liter mjölk går det åt ganska mycket sojabönor. För mig är det egalt om jag äter sojabönorna eller om korna gör det, skillnaden är att en mindre mängd bönor behöver fraktas om jag äter dem direkt.

    Sojamjölk är heller inte en särskillt onaturlig produkt. Man tar helt enkelt torra sojabönor och mal dem tillsammans med vatten. De sojabönor som används i sojamjölken som finns i min konsumbutik (kommer inte ihåg märket tyvärr) är odlade i Österrike.

    Jag använder inte sojamjölk alls ofta, bara någon gång ibland om jag vill baka eller göra pannkakor. Vanlig mjölk använder jag aldrig. Tål man inte soja är det klart man inte ska äta det. Men om man tål det finns det flera bra argument att använda det istället för vanlig mjölk.
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
Svar på tråden Varför ska man inte dricka mjölk?