• lata kocken Johanna

    lista med vad som är OK på julbordet - fyll gärna på!

    varm mat är alltid OK - några exempel:

    jansons frestelse
    röbetssallad
    rödkål
    brunkål
    grönkål
    långkål
    kållåda
    dopp i grytan
    revben
    köttbullar
    prinskorv
    julkorv/grynkorv/köttkorv/fläskkorv

    Köttprodukter:

    julkinka
    kalkon
    varmrökta eller kokta kalla korvar
    leverpastej som inte hanterats (köp oöppnad)
    patéer med samma eller lägre leverinnehåll som leverpastej och som inte hanterats
    sylta - bör inte heller ha hanterats

    Fiskprodukter:

    lax - inkokt
    lax - varmrökt
    lax - nygravad
    laxpaté
    sillinläggningar
    sillsallad
    strömmingslåda
    ägghalvor med majo och räkor/caviar

    Desserter, nötter och frukt: Alltid OK!

    Ostar:
    alla lagrade hårdostar är OK
    alla smältostar är alltid OK

    undvik mjuka dessertostar som brie och grönmögleost eftersom det trots pastörisering är ungefär 2% av ostarna som innehåller Listeria Monocytogenes

    ett tips till pepparkakorna är att vispa någon deciliter grädde med ½-1 dl grönmögelost på tub och bre på. Jättegott och uppskattas av de flesta gravida eller inte.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-14 15:24:05:
    OBS!
    missade att skriva att det ska vara nyrökt varmrökt fisk
    och den inkokta bör inte heller ha varit vakumförpackad

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-16 10:19:27:
    Självklart är alla majonnäsprodukter och alla grönsaksgrejer OK oavsett om det är brysselkål eller mimosasallad

  • Svar på tråden lista med vad som är OK på julbordet - fyll gärna på!
  • Realmilla

    Jätte bra tråd!!!! Kan man äta varmrökt lax som man köper i affären??
    är dt inte bara om den är nyrökt man ska äta?

  • Thelonius

    Nu ska jag vara sådär jobbig och fråga om det är ok att äta karp. Min sambos familj som är från polen har nämligen det som tradition på julbordet.

  • Alle

    Lägger till på kötträtterna

    varm mat är alltid OK - några exempel:

    jansons frestelse
    röbetssallad
    rödkål
    brunkål
    grönkål
    långkål
    kållåda
    dopp i grytan
    revben
    köttbullar
    prinskorv
    julkorv/grynkorv/köttkorv/fläskkorv

    Köttprodukter:

    julkinka
    kalkon
    varmrökta eller kokta kalla korvar
    leverpastej som inte hanterats (köp oöppnad)
    patéer med samma eller lägre leverinnehåll som leverpastej och som inte hanterats
    kalvsylta - bör inte heller ha hanterats
    pressylta

    Fiskprodukter:

    lax - inkokt
    lax - varmrökt
    lax - nygravad
    laxpaté
    sillinläggningar
    sillsallad
    strömmingslåda
    ägghalvor med majo och räkor/caviar

    Desserter, nötter och frukt: Alltid OK!

    Ostar:
    alla lagrade hårdostar är OK
    alla smältostar är alltid OK

    undvik mjuka dessertostar som brie och grönmögleost eftersom det trots pastörisering är ungefär 2% av ostarna som innehåller Listeria Monocytogenes

    ett tips till pepparkakorna är att vispa någon deciliter grädde med ½-1 dl grönmögelost på tub och bre på. Jättegott och uppskattas av de flesta gravida eller inte.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-14 15:24:05:
    OBS!
    missade att skriva att det ska vara nyrökt varmrökt fisk
    och den inkokta bör inte heller ha varit vakumförpackad

  • lata kocken Johanna

    fast vad sjutton har jag skrivit? julKINKA - Skinka ska det ju självklart vara!

    och samma sak för pressylta som så mycket annat - så liiiite hanterad som möjligt... människor är smutsiga

  • lata kocken Johanna

    Thelonius
    kolla fisktråden

    och står den inte där så skicka ut en efterlysning - jag börjar leta iallafall

    den borde vara OK för det är väl en gräsätande bottenfirre?

  • Thelonius

    Hittade den inte där, och vad den äter har jag ingen aning om. Svår nöt att knäcka!

  • anna68

    Leverpastej som inte hanterats - alltså inte sådan som de skär upp åt en i delikatessdisken? Det har jag ätit hela tiden! Är det farligt? På vilket sätt?

  • lata kocken Johanna

    människor är de som sprider listeria...

    och har pastejen legat i disken i en vecka så finns risken att det finns skadliga nivåer av listeria på den

    det är ju samma risk som med alla saker som äts kalla och som människor hanterat... det är ju i lösviktsgrejerna som de kan hitta såna saker som colibakterier, staph aureus och annat otrevligt

  • lata kocken Johanna

    självklart är det ju slvs råd som listan är grundad på

    har bara fyllt ut med såna saker som de inte tar upp men som det brukar dyka upp frågor om

Svar på tråden lista med vad som är OK på julbordet - fyll gärna på!