• lata kocken Johanna

    lista med vad som är OK på julbordet - fyll gärna på!

    varm mat är alltid OK - några exempel:

    jansons frestelse
    röbetssallad
    rödkål
    brunkål
    grönkål
    långkål
    kållåda
    dopp i grytan
    revben
    köttbullar
    prinskorv
    julkorv/grynkorv/köttkorv/fläskkorv

    Köttprodukter:

    julkinka
    kalkon
    varmrökta eller kokta kalla korvar
    leverpastej som inte hanterats (köp oöppnad)
    patéer med samma eller lägre leverinnehåll som leverpastej och som inte hanterats
    sylta - bör inte heller ha hanterats

    Fiskprodukter:

    lax - inkokt
    lax - varmrökt
    lax - nygravad
    laxpaté
    sillinläggningar
    sillsallad
    strömmingslåda
    ägghalvor med majo och räkor/caviar

    Desserter, nötter och frukt: Alltid OK!

    Ostar:
    alla lagrade hårdostar är OK
    alla smältostar är alltid OK

    undvik mjuka dessertostar som brie och grönmögleost eftersom det trots pastörisering är ungefär 2% av ostarna som innehåller Listeria Monocytogenes

    ett tips till pepparkakorna är att vispa någon deciliter grädde med ½-1 dl grönmögelost på tub och bre på. Jättegott och uppskattas av de flesta gravida eller inte.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-14 15:24:05:
    OBS!
    missade att skriva att det ska vara nyrökt varmrökt fisk
    och den inkokta bör inte heller ha varit vakumförpackad

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-16 10:19:27:
    Självklart är alla majonnäsprodukter och alla grönsaksgrejer OK oavsett om det är brysselkål eller mimosasallad

  • Svar på tråden lista med vad som är OK på julbordet - fyll gärna på!
  • lata kocken Johanna

    det var därför jag skrev sillinläggningar istället för inlagd sill

    just för att det gäller alla sillinläggningar oavsett om det är senapssill, skärgårdssill, matjessill eller ansjovis

  • Serendipity

    vad braaaaa!!!!! Jag älskar senapssillen! Så det behöver inte vara en speciell inläggning för att göra miljön för sur för att skadliga bakterier ska överleva?

  • lata kocken Johanna

    alltså när man gör alla sillsorter så utgår man från salt sill

    och sen lägger man in den i en 1-2-3-lag för att sen lägga den i kletsåsen
    så alla sillinläggningar utgår alltså från den klassiska inläggningslagen

  • invo

    Trevlig lista! Oroar mig inte för julmaten på "hemmaplan", den är ju lätt att ha koll på.
    MEN gruvar mig för att gå ut och äta julbord som gravid... Hjälp! Vad ska man bedöma som riskfritt? Nåt måste man ju lägga på tallriken... Råd mottages tacksamt!!

  • Alle

    invo - själv har jag inte för avsikt att äta restaurang-julbord denna jul, ÄVEN om jag är begåvad med plåtmage
    Alldeles för mycket som är alldeles för otjänligt på alldeles för många av dessa julbord.

    Johanna - du kanske vet på råd?

  • Rainbow

    lata kocken johanna:

    Menar du att man får äta sylta? Och jag som satt för 2 års sen på julafton höggravid och sa att jag inte fick äta sylta.
    Men då kan jag ju äta det i år!

    Men jag har för mig att jag har läst att man inte får äta sylta..

  • lata kocken Johanna

    man får inte äta hanterad sylta eftersom människor som sagt är smutsiga...
    kommer den direkt ur paketet och hållbarhetstiden har långt kvar är det helt OK

    sylta är ju bara välkokt kött och gele så det skiljer inget mot att äta julskinka eller liknande - sålänge hygienen är god

  • lata kocken Johanna

    invo och alle

    jag äter inte julbord ute för att maten åker ut och in flera dagar på många ställen...

    men i princip gäller ju samma sak där - allt som är varmt är alltid och och alla grönsaksgrejer

    sen den inkokta laxen, korvarna och sånt brukar inte vara några problem...

  • mysocla

    Vill bara meddela att det inte alltid är så att "klet sillerna" är inlagda i 1-2-3 lagen först.

Svar på tråden lista med vad som är OK på julbordet - fyll gärna på!