• AnnaJessica

    Sökes! Framgångshistorier trots lågt AMH

    Tänkte dela med mig av en (förhoppningsvis) framgångshistoria med lågt amh.
    Vi gjorde en utredning för 1,5 års sedan där det visade sig att jag hade ett amh på 0,33, vilket som för många av er var en total chock och gav upphov till livskris (särskilt efter att ha läst på nätet). Efter detta besked gjorde vi ett privatfinansierat ivf försök, som resulterade i 4 befruktade ägg och graviditet. Tyvärr kände vi oss tvungna att avsluta denna graviditet då det vissade sig att fostret hade en svår missbildning. (detta var en läkaren enbart max otur och finns ingen koppling till ålder eller fertilitet). Såklart en hemsk upplevelse och väldigt låg tro på att vi skulle lyckas. Vi blev remitterade till karolinska och tog ett nytt amh. 1 år senare hade det gått upp till 0,51 (!). Undersökningen innan behandling 13 folliklar och karolinska tyckte inte att detta var förenligt med mitt låga värde och ville göra nya försök.När jag väntar mens för att starta behandling blir mensen sen, väldigt frustrerande. MEN det visar sig att jag har blivit naturligt gravid! Är nu i vecka 20 och allt ser bra ut så här långt. Hoppas att min historia kan skänka andra med lågt amh hopp!

  • AnnaJessica

    Tack Frazze! Nej precis. Rent fysologiskt ska det ju vara omöjligt att amh-värdet stiger. Så olika mätresultat borde ju göra läkare ödmjuka inför resultatet. Om man träffar på läkare som enbart gör sin bedömning utifrån amh-värdet tycker jag absolut att man ska försöka hitta en annan om det går. Viktigt att man får besked som baseras på mer en ett hormonvärde som läkare dessutom verkar lite oense om vad det betyder.

  • AnnaJessica

    Hej

    Igår var jag hos gynekologen för cellprov och passade på att diskutera mitt låga amh och fick tyckte jag intressant repons. Min gynekolog har tidigare tagit amh på sina patienter och "dömt ut" deras chanser att bli gravida men sa nu att hon och kollegor hade börjat tänka om då hon träffat på flera patienter som trots låga värden blivit gravida samt att värden trots allt verkar variera (ska ju inte vara möjligt). Hon kände sig nu väldigt tveksam till att tablodprover och sa också att labben sedan ett halvår tillbaka inte uttalar sig om värdena är låga eller normala. Jag kände mig både peppad och aningen arg av detta då jag själv fick värsta domedagsuttlåtandet för 2 år sedan av en fertilitetsläkare. Hade sparat en del lidande med en mer pragmatisk syn då men skönt att en heldel börjar tänka om.

  • AnnaJessica

    Hej! Det var längesen jag var aktiv i tråden. Men tänkte dela lite pepp. Hade ett amh på 0.3 för 4 år sedan, men blev naturligt gravid och fick en frisk tjej. Tog om mitt amh i våras, det hade då sjunkit till 0.08 dvs extremt lågt. Tog detta test i morse. Lång väg kvar såklart! Men gick att bli gravid igen på naturlig väg! Denna gången med stöd av munkpeppar och naturligt progesteron.

  • AnnaJessica
    lellisen skrev 2016-10-25 13:27:16 följande:

    Munkpeppar?? Och naturligt progesteron vart köperdu det?? Nyfiken o vill testa :)


    Hej!

    Jag äter munkpeppar, oxå kallat Angus castus från dag 1 i menscykeln fram till äl. Finns att köpa på bla graviditetskollen.se. Kosttillskottet ska stimulera Lh och ge kraftigare äl. När jag började upplevde jag att jag fick starkare och längre utslag på äl test. Från äl fram till nästa mens smörjer jag med en progesteronkräm 2 ggr dag. Finns att köpa här www.femalebalanceshop.com/progesteronkram-progesterall

    Jag läste på en heldel om progestorall innan jag började använda för att känna mig trygg. Skulle råda dig detsamma! Men har funkat fantastiskt för mig avseende oxå pms, mellanblödningar och ojämn cykel.
  • AnnaJessica
    larssonc skrev 2017-02-02 15:00:57 följande:

    Hej!

    Det där med att känna sig helt förstörd över beskedet förstår jag allt för väl. Jag sökte hjälp hos gyn eftersom jag sen jag slutade med mina p-piller i april haft kort menscykel med mellanblödningar. Antog att jag hade någon hormonrubbning och där av mellanblödningarna. Precis som ni hade vi inte tänkt skaffa barn just nu men har inte skyddat oss utan tänkt att händer det så händer det, det blir bara en trevlig överraskning!

    Den 9 jan var jag tillbaka till gyn för att få provsvar och fick beskedet att jag hade ett amh värde på 0,3. Alltså väldigt väldigt lågt. Han sa även att han hade sett på ultraljudet att mina äggstockar var små. Mitt fsh värde var dock inom det normala men har progesteronbrist också. Jag är bara 27 så rätt ovanligt att man har så lågt så här tidigt. När jag fick beskedet bröt jag ihop TOTALT. Har varit väldigt nere till och från. Rädslan att inte få barn är otroligt stor.

    Min läkare rekommenderade oss inte att försöka själva utan vi började planera för ivf direkt. Vi har lämnat alla blodprover och sambon har lämnat sitt spermaprov så nu väntar vi bara på att få kallelse till Linköping och få börja en behandling. Så jag hoppas verkligen att vi ska lyckas genom ivf. Läkaren säger att jag nog kan bli gravid själv men det kan ta tid + att eftersom jag har progesteron brist och väldigt kort cykel är det inte säker att min kropp klarar en graviditet på egen hand.

    Skönt ändå att han tyckte ni skulle försöka hemma först! Håller mina tummar för er :) har googlat en del och alla de tillskotten sägs vara bra! Kram på dig!


    Hej!

    Tråkigt att höra att du har fått besked om lågt amh. Men hoppas att tråden har gett dig lite hopp! Själv fick jag besked om lågt amh när jag var 32, hade då 0.3. Gjorde ivf som lyckades men fick ett sent missfall. Blev däremot naturligt gravid när jag var 33 och fick en frisk tjej. Jag tog om mitt amh när jag var 36 år och det hade då sjunkit till 0.08, dvs obefintligt. Trots det blev jag gravid igen på naturlig väg och är nu gravid i v 19. Allt ser bra ut så här långt! Så amh säger absolut inte allt! Jag har använt progesteronkräm vid det senaste försöket och det har hjälpt mig mycket. Jämnat ut min cykel, tagit bort pms och blev oxå gravid efter några månader. Ett tips!

    Lycka till!
  • AnnaJessica
    emhu skrev 2017-02-09 16:01:12 följande:

    Åh gud så underbart det är att höra om alla som lyckas plussa trots låga värden! Det ger en hopp om framtiden.Jag var och hämtade ut mina provsvar idag från MamaMia idag och höll på att börja storböla så fort jag fick pappren i min hand. AMH var <0,05!!!! Så nu sitter jag här på jobbet och känner mig helt tom...vet inte vad jag ska ta mig till riktigt. Jag försöker intala mig att inte ta ut något i förskott innan jag vet något säkert. Jag och min sambo har tid på Sophiahemmet för att starta en utredning 22/2 men det är såååå svårt efter allt man har läst...jag vill ju bara ha ett svar NU NU NU!!!En positiv sak var i alla fall att mitt FSH-värde såg bra ut. Det låg på 6.1 på mensens dag 3 och det får jag för mig är helt ok iaf. Har dock förstått att det kan pendla rätt så mycket...Jag har hur som helst världens bästa sambo som är otroligt förstående och stöttande, utan honom hade jag nog inte tagit mig igenom de senaste dagarna så pass bra som jag ändå har gjort.AnnaJessica: Underbart att höra att du har lyckats på naturlig väg med så lågt AMH! Gjorde du något speciellt för att lyckas den gången? typ käkade några vitaminer eller så?Frazze: Jag kolla upp den där doktorn som du nämnde och det kan absolut vara värt ett besök! Ska dock vänta på besked från Sophiahemmet först.Nube: Hoppas verkligen på att det blir ÄP för dig!


    Åhh! Jag minns verkligen hur det kändes att gå reda på sitt dåliga amh första gången. En sådan hemsk chock! Men nu 5 år senare så ser jag på det med lite mer lugn.

    Första gången jag blev naturligt gravid. som sedan blev min dotter, gjorde jag ingenting. Jag väntade på nästa ivf och hade ingen tanke på att bli gravid naturligt. Då blev jag en sådan jag hade läst om men aldrig trodde att jag skulle bli. Vi försökte inte ens och jag väntade på min mens för att börja nästa ivf men den kom aldrig. Det enda jag gjorde då var att träna, äta jälsosamt och försöka ?leva?. Inte för att jag trodde att det skulle hjälpa mot min barnlöshet utanför att min amh ångest hade varit så tung att jag kände att jag behövde försöka fokusera på annat för att inte bli typ galen.

    Den här graviditeten, har vi försökt aktivt med äl-stickor etc. Hade bestämt mig för att det inte blir mer ivfer. Jag tog munkpeppar dag 1-14 och sedan progesteronkräm från äl till mens. Först försökte vi kanske ett halvår utan dessa, då inget hände. Sedan började jag med ovan och blev gravid efter 3 mån men fick tidigt missfall. Blev sedan gravid igen efter 2 månader och är nu i v 20, som sagt med ett amh på 0.08.
Svar på tråden Sökes! Framgångshistorier trots lågt AMH