• Marina80

    Sökes! Framgångshistorier trots lågt AMH

    Till djur som används i avel kan man ge kallpressad vetegrodds olja. Det är ett sådant gammalt knep från förr.

    Innehåller mycket e-vitamin och annat smått och gott. Om inte annat så blir dom blanka och fina i pälsen :)

    Man kan söka på NP äkta vetegroddolja.

  • Marina80
    Hannah8401 skrev 2012-12-02 23:00:17 följande:
    Tm, tack! Ja jag är lite kluven hur jag ska göra, som du säger så känner han sig kanske lurad. Kanske ska jag berätta ändå?? Åh vad svårt!! Men då ska jag se om jag kan få ta blodprov imorgon



    Grattis!!!

    Fast om något händer och du säger att du inte har berättat för honom för att du ville berätta det som en födelsedagspresent tror du inte att han förstår?

    Tycker det låter som en jätteroligt idé. Tex slå in en mugg med texten "Världens bästa pappa" och ge den till honom på hans födelsedag.
  • Marina80

    Tror inte ni behöver bekymra er om ni bara spolat med lokalt. På hästar är det vanligt att man sköljer ur livmodern med koksalt. Detta görs när man tagit prover och misstänker att det finns bakterier och annat som inte skall vara där (symptom på det är att hästen inte blir dräktig). Oftast görs detta nära inseminationen. Många gånger blir då stoet dräktigt efteråt.

  • Marina80
    Marina80 skrev 2012-12-03 19:12:53 följande:
    Tror inte ni behöver bekymra er om ni bara spolat med lokalt. På hästar är det vanligt att man sköljer ur livmodern med koksalt. Detta görs när man tagit prover och misstänker att det finns bakterier och annat som inte skall vara där (symptom på det är att hästen inte blir dräktig). Oftast görs detta nära inseminationen. Många gånger blir då stoet dräktigt efteråt.

    Lokalt=koksalt (telefonen och jag tycker inte alltid lika)
  • Marina80
    Zwillinge86 skrev 2014-01-28 22:57:24 följande:
    Falun hävdade att genom att odla 5 dagar så ökar chansen att man återför embryon som kommer att klara sig, medan 2-dagars embryon kan se bra ut vid återförandet men egentligen aldrig ha en chans. Som mina fem embryon som alla slutade dela sig efter tre dagar. Jag kontrade med att livmodern är bästa miljön för ett befruktat ägg, varför läkaren med säkerhet inte kan garantera att de inte hade klarat sig om återföring skett efter 2 dagar. Fick tyvärr aldrig något svar på mitt resonemang och väljer därför att tolka det som att jag åtminstone inte har solklart fel. Givetvis ger blastocystodling en bättre bild av "topp" äggen, men fertilitet, befruktning och graviditeter är mer än vetenskap så givetvis kan även "sämre" vara vinstlotten. Precis som en äggblåsa med ett ägg kan räcka för en graviditet, trotts lågt amh och första behandlingen. Chansen att få fram ett dugligt ägg är givetvis större om man lyckas stimulera fram fler blåsor, men det är ingen garanti för graviditet ändå. Att klinikerna sätter en nedre gräns handlar troligtvis åtminstone till viss del på att statistiken blir bättre om de kräver bättre utgångslägen samtidigt som det också skulle kosta mer att för dem att göra massa behandlingar och äggplock där det inte är lika troligt att resultat uppnås. På så vis blir ju även amh-värdet ett sätt för klinikerna att styra sin statistik och sina kostnader. Om jag ska spekulera ;)



    Det där med 2 eller 5 dagars har även klinikerna i Sverige olika uppfattning om. Jag vet i alla fall en som bara i undantagsfall odlar så länge som till 5 dagar. Så gott som alltid odlas det till bara 2 dagar. Vid längre odlande så anser dom att risken att förstöra något är för hög. Dvs vi kan helt enkelt inte kopiera en livmoder än. (Carl von Linné kliniken tror jag det var).

    Sen när det kommer till lågt AMH. Jag har ett värde på 0,2 (går väl inte att mäta så mycket lägre). Jag har tre barn (5år, 3 år och 1,5 år). Fick missfall i september och är nu gravid igen i vecka 11 och allt ser än så länge bra ut. Jag har än så länge aldrig haft problem att bli gravid. Som mest har det varit tre menstruationer innan jag har blivit gravid. Senast hade jag en mens efter missfallet och sedan var jag gravid igen.

    (alla graviditeter är skapade genom vanliga samlag)

    Så jag vet inte riktigt vad jag skall tro? Är jag ett fantastiskt mirakulöst undantag? I så fall borde dom forska på mig. Kan ju hjälpa en massa kvinnor i så fall.
  • Marina80
    tes 75 skrev 2014-02-11 21:41:30 följande:
    Intressant! Jag har också lågt AMH (0,5) och lyckades bara klämma ur mig 3 ägg vid första IVF-försöket. Har 2 barn, som båda kommit till naturligt och väldigt lätt. Har nu en sambo som gjort vasektomi, därav IVF. Jag undrar förstås hur mitt AMH-värde låg när jag blev gravid naturligt? Kanske jag alltid haft liten äggreserv, men finfina ägg?



    Kanske finns det en hel del kvinnor som har lågt AMH men ändå blir lätt gravida. Dessa skulle man ju naturligt missa då det inte finns någon anledning att ta ett AMHprov på dessa kvinnor.

    Det intressanta är i så fall vad det är som skiljer kvinnor med lågt AMH och problem att bli gravida mot de som har lågt AMH men faktiskt har lätt att bli gravida.
  • Marina80
    tes 75 skrev 2014-02-11 21:41:30 följande:
    Intressant! Jag har också lågt AMH (0,5) och lyckades bara klämma ur mig 3 ägg vid första IVF-försöket. Har 2 barn, som båda kommit till naturligt och väldigt lätt. Har nu en sambo som gjort vasektomi, därav IVF. Jag undrar förstås hur mitt AMH-värde låg när jag blev gravid naturligt? Kanske jag alltid haft liten äggreserv, men finfina ägg?



    Var det längesedan du fick dina barn?
  • Marina80

    Jag har funderat väldigt mycket på det där med AMH. Jag har väldigt lågt värde, under 0,2, men jag har aldrig haft svårt att bli gravid. Sedan 2008 så har jag varit gravid 5 ggr vilket resulterat i 3 barn, 1 missfall och nu en graviditet i vecka 16. Tror det som mest tagit mig tre månader att bli gravid och det är ju väldigt snabbt (medel är väl 7-8 månader). Så frågan är att kanske det inte är så ovanligt med lågt AMH. Men eftersom många av dessa kvinnor inte har haft svårt att bli gravida så har man aldrig kontrollerat AMH. De som kommer till fertilitetskliniker är ju dom som har problem. Så egentligen borde man undersöka en stor mängd kvinnor som nyss varit gravida och se vad de har för AMH och fråga hur lång tid det tog för dom att bli gravida, eventuella missfall mm. Det kan ju vara så att det finns en hel del kvinnor med lågt AMH som inte har några problem att bli gravida och då hade det varit bra att få reda på vad som skiljer dessa från de som har lågt AMH och har svårt att bli gravida. Idag sätter ju många läkare likamedtecken med lågt AMH och låg fertilitet. Men tänk om det inte är hela sanningen? Rent statistiskt så är mina graviditetschanser någonstans mellan 1-5% och det rimmar lite illa med 5 graviditeter på 6 år. Tänk då på att jag ammat 3 barn i ca 7-9 månader per barn och då inte haft någon ägglossning. Sen när det kommer till ägglossning och träning. Inom hästvärlden är det väl känt att ston som är i hårdträning inte har ägglossning (brunst). Bästa sättet att få till en brunst är att skicka dom på sommarbete och lägga ner träningen helt (självklart gäller inte det alla ston men det är en generell rekommendation).

  • Marina80
    tes 75 skrev 2014-03-20 10:32:52 följande:
    Måste fråga er här. Vilka chanser tror ni jag har att bli gravid naturligt jämfört med IVF? Min sambo har ju gjort en vasektomi, & det är därför vi gjort IVF. Pga mitt låga AMH har det ju dessvärre inte gått så bra, då mina ägg varit svåra att befrukta. Det känns som om vi pga mitt låga AMH plus min ålder skulle behöva göra många IVF-behandlingar innan det berömda guldägget poppar fram, vilket innebär alldeles för mycket pengar & psykiskt + fysiskt lidande (för oss båda, sambon måste ju göra biopsi i pungen varje gång). Så, vi har börjar snegla mot möjligheten att reversera vasektomin. Det kostar i Sverige över 50 000:- men i Danmark endast 15 000 DKK. Vasektomin gjordes 2007, vilket ger ca 60% chans att det lyckas (kanske lite högre för oss eftersom vi vet att han har rörliga spermier). Lyckas reverseringen kan vi ju sedan "gratis" försöka om & om igen tills det kommer ett guldägg. Tänker jag. men jag kanske tänker galet? Är det kanske nästan omöjligt att bli gravid naturligt vid AMH på 0,5 vid 39 års ålder? jag har ju varit gravid 2 ggr tidigare, & de gick på första försöket, så jag vet ju att jag egentligen inte har några fertilitetsproblem (förutom min ålder då).

    Hjälp!

    Och grattis Jayt & Micke!



    Jag har ännu lägre AMH än du (mindre än 0,2) och jag har aldrig haft problem att bli gravid. Tvärtom snarare. Jag har blivit gravid som längst på tredje försöket.

    Vad jag kan tänka mig är att om man har lågt AMH så svarar man dåligt på IVFstimulering. I naturliga cykler så släpper man ju oftast bara ett ägg ändå. Inte 10-20 ägg.

    Så om det rör sig om "bara" 15 000 så hade jag chansat. 15 000 i IVFvärlden är ju ingenting i princip.

    Jag har dock alltid haft regelbunden mens och enligt stickor ägglossat. Fyller 38 i år.
Svar på tråden Sökes! Framgångshistorier trots lågt AMH