• Kattflickan

    Sökes! Framgångshistorier trots lågt AMH

    Hej tjejer! Jag är 36 år och fick i nyligen veta att mitt AMH är lågt 0,51. Dessutom är mitt TSH lite högt, ca 4. Förutom detta har jag troligen ett kromosomfel, gonadal mosaik, Downs syndrom. Det innebär att mina äggstockar har DS, lite förenklat. Ska få göra Ivf pgd på Karolinska. Mina chanser nu att få ett friskt barn känns nu inte som så stora. 50 procent av äggen bedöms ha DS. Min enda fördel är att jag blivit gravid tre ggr på 1,5 år. En gång blev det missfall och två gånger hade barnet Ds och vi valde att avbryta graviditeten. Det senaste året har varit det värsta någonsin. Jag skulle nog behöva ett 'house' team av läkare för att klura ut sambanden. Det du skriver om Castor är förresten jätteintressant!

  • Kattflickan

    Hej, 

    Tack för ert stöd! Jag hoppas också på 2012!

    Lully Hill: Grattis till ett pickande hjärta! 

    Poussin: Låter skönt med lite fransk värme! 

    Vädur: Låter jättejobbigt att ha gått igenom 4 ivf utan ett enda ET. 

    Jag äter faktiskt inte Levaxin än, ska ta om provet imorgon. Läkaren sa att det var lite förhöjt, sköterskan sa att det var helt normalt mitt TSH. Men sen har jag läst på nätet att TSH inte bör vara över 2 när man ska bli gravid och mitt var ca 4.  Har aldrig kollat TSH tidigare. 

    Är det fler här som har problem med sköldkörteln?

    Jag känner mig lite oroad över att vi kommer att få ut få ägg pga AMH-värdet, för sen måste ju nåt ägg vara friskt också.

    Har börjat fundera över om det kan vara så att jag inte har gonadal mosaik downs syndrom, utan att det helt enkelt är så att mina äggstockar är föråldrade i förtid och att det därför är högre risk för mig att få barn med downs syndrom och att jag sen haft en grym otur och drabbats av det två gånger.   Det går nämligen inte att konstatera gonadal mosaik utan att göra en biopsi av äggstockarna, men genetikern sa att det var den rimligaste förklaringen, men det var innan jag tog AMH-provet. 

    Vi har blivit kallade på möte på klinisk genetik i december, så jag hoppas vi kan komma igång med ivf'en i typ februari kanske.

    När läkaren har kollat med VUL så har antalet äggblåsor varit normalt och han har sett att äl har varit på gång. Hur har ni det? Har ni normalt antal äggblåsor vid ÄL?  

    Millan 

  • Kattflickan

    Castor: såg att du skrev inlägg precis innan mig som svarade på några frågor.

    Har en dum fråga som jag förgäves försökt googla mig fram till. Hur många folliklar är det normalt att ha under en ostimulerad cykel?

    Blev lite kort inlägg från telefonen som ville tolka folliklar till folkilsket

    Millan

  • Kattflickan

    Jag läste följande på Linnéklinikens hemsida: Inget enskilt test klarar en sådan bedömning. AMH är ett sådant blodprov. Det mäter chansen att äggstockarna fortfarande har bra ägg kvar. Men studier visar att AMH ensamt är sämre än noggrann mätning av äggstockarna med ultraljud i kombination med analyser av andra hormoner. Nivåer på AMH ska alltså tolkas med stor försiktighet.

    Sen läser jag att menscykelns längd också kan ge en indikation på hur äggreserven är. Över 28 dagar säger att det är troligt att äggreserven är god. Jag har 28-31 dagar. 

    Det står att AMH mäter chansen att äggstockarna har BRA ägg kvar. Jag vet ju redan att jag troligen har 50 % ägg med kromosomfel. Borde inte det avspeglas i AMH-värdet? 

    Mina 11 folliklar som jag hade är alltså i underkant? Varför sa då läkaren att det såg normalt ut? Jag var på reproduktionscentrum vid Akademiska i Uppsala.  

    Jag vet inte vad jag ska tro om allt det här. Det bästa är nog att försöka att inte tänka så mycket på det och försöka en omgång ivf och se vad som händer och inte bli för besviken om det inte går bra. Jag har ett sånt kontrollbehov att jag har lite svårt för att göra så Jag vill gärna vara väl påläst innan jag pratar med läkarna. Hade jag inte varit det efter aborten så hade inte läkarna föreslagit PGD. Det var jag som tog upp det. Läkaren tyckte vi skulle fortsätta på egen hand. Men vi kände att vi mentalt inte kunde fortsätta försöka själva när vi visste att det var 50 % risk för att barnet hade kromosomfel. Jag är egentligen helt osannolik. 80 % av alla barn med DS blir missfall. Jag har burit två barn med DS åtminstone till vecka 13. Jag önskar att de hade blivit missfall och jag vill aldrig igen stå för det svåra valet att göra en abort. Jag tror faktiskt inte jag skulle klara det en gång till. 

    Castor: Konstigt att Karolinska inte trodde på dig gällande folliklarna. Har de någon lägre gräns för när de "vägrar" göra ivf? Min ivf pgd kommer att göras på Karolinska, men kontrollerna innan görs på RPC i Uppsala där jag bor. Kul att höra att du ska komma igång med en ny ivf snart! 

    Nu är provet för sköldkörteln taget, tror svaret är klart om någon vecka, är det högt fortfarande ska jag ha levaxin! Jag hoppas att det bara är förhöjt pga mina graviditeter och att jag inte har en bestående sköldkörtelproblematik. NI som haft problem med sköldkörteln och fått levaxin, har ni märkt någon skillnad i hur ni mår? Jag är helt otroligt trött och har känt mig deppig den här hösten, vilket jag sällan är vanligtvis. Men å andra sidan har det varit en jobbig höst av förklarliga skäl. 

    Millan

     

  • Kattflickan

    NinaCamilla: Känner igen mig så väl i det du skriver. Jag vill mest bara sova hela tiden, har svårt att motivera mig att träna (brukade träna 5 ggr/vecka) och har svårt att gå ner i vikt. Mitt TSH ligger på ca 4. Jobbigt att det kan ta sån tid att få ner TSH. Jag har ju inte tiden på min sida. 

    Skönt att du mår bättre!

    Millan 

  • Kattflickan

    Kvinna72: Hoppas verkligen att de tre äggen växt bra och att du får tillbaka ägg! Samma för dig Linn73! 

    Barnlängtan11: Förstår hur du känner dig, jag har själv nyligen fått reda på att jag har lågt AMH, känns jättejobbigt att veta att det inte är så många ägg kvar.

    Har nu läst om rätt många med lågt AMH som ändå blir gravida och det går bra! Så man får väl inte ge upp hoppet än utan förutsättningslöst testa ivf pgd. Nu är det bara några veckor kvar innan jag ska till Karolinskas genetiska avdelning för besök. 

    Millan

     

  • Kattflickan

    Linn och Kvinna72: Det går ju strålande för er!!! Jag hoppas så att äggen fastnar och blir till bebisar! Kvinna72: Hoppas verkligen det blir ägginsättning imorgon! 

    Poussin: Låter som ett intressant samtal med läkaren. Menar han att underproduktionen av sköldkörtelhormon hör ihop med lågt AMH? Är det för att han misstänker en autoimmun sjukdom?  Går det att konstatera om man har en autoimmun sjukdom? 

    Jag ska ringa Ackis imorgon och höra vad mitt TSH är nu, analysen borde vara klar. Är det fortfarande högt så ska jag be att få Lexaxin så snart som möjligt. 

    Om man har en autoimmun sjukdom, hur påverkar det då fertiliteten? Stöts fostret lättare bort?

    Millan

     

  • Kattflickan

    Poussin: Bor du också i Uppsala?

    Jag fick svar på sköldkörtelanalysen igår, TSH var nu 3,5, dvs. har sjunkit lite, från 3,97, men inte så mycket, läkaren var inte där så jag ska prata med honom på måndag om att få levaxin. Skönt iallafall att det inte hade stigit.

    Jag tycker Crash IVF låter jätteintressant. Jag tror inte att prov tagits på FSH på mig, visst ska det tas på dag 3 i menscykeln? 

    Jag måste försöka lugna ner mig lite, försöker släppa hela den här AMH-grejen och tänka att vi får helt enkelt försöka med en ivf pgd och se vad det ger. Men det är svårt, för jag är lite av ett kontrollfreak Jag ska även se om jag kan lyckas med att få prata med en kurator, det blev inte av vid den senaste aborten, trots att jag verkligen skulle ha behövt det. Då kanske jag kan hantera de här känslorna bättre.

    Jag håller alla tummarna jag har för er som ruvar! 

    Millan

     

  • Kattflickan

    Castor: Det låter ju strålande! Grattis!!! Nu hoppas vi på ett finfint äggplock! Vet dina läkare här om att du tar dhea? Visst är det så att det inte går att få tag på i Sverige?

    Har ni tips om vad man ska säga vid första besöket? Är det bra att propsa på en särskild metod direkt då jag har dåligt AMH eller ska man testa först en gång och se hur jag svarar de "vanliga" medicinerna? 

    Jag har så fruktansvärt mycket att göra på jobbet just nu att jag inte hunnit med att ringa karolinska om att få en tid att komma till ivf-avdelningen samma dag som vi träffar genetikern. Överhuvudtaget så kan jag se att det här inlägget inte är särskilt bra skrivet, men jag är så otroligt trött, hoppas ni ursäktar

    Millan

     

  • Kattflickan

    Linn: Ge inte upp än! Min syster gjorde ivf och fick en liten blödning samtidigt som mensen skulle kommit, hon trodde det var kört, men det var det inte! Hennes son är nu typ 11 månader. Jag hoppas att det är ett riktigt plus för dig trots blödning! 

    Tigris: Känns bra att höra från någon som det gått bra för! Grattis! 

    Tack Castor och Linn för tips om behandlingsmetod vid ivf. 

    Finns det några dokumenterade risker med dhea? 

    Millan 

Svar på tråden Sökes! Framgångshistorier trots lågt AMH