• Majsan81

    Egen marmelad i julklapp... något fint recept någon?

    I år är jag lite inne på att köpa små söta burkar och göra egen marmelad för att ge bort i julklapp. Jag har aldrig gjort det tidigare men någon gång ska ju vara den första :) Jag har googlat lite och funnit en mängd med recept på olika marmelader men jag blir så förvirrad så jag måste allt kolla med er här på fl :)

    Har ni något gott recept som ni själva har tillagat marmelad på? Vilken smak det blir spelar ingen roll, jag är intresserad av allt! Tar det lång tid att göra marmelad? Är det knepigt? Jag har itne direkt någon aning faktiskt.. .:)

    Ha en bra dag!

  • Svar på tråden Egen marmelad i julklapp... något fint recept någon?
  • KvastHilda

    Päron och krusbär har jag gjort i höst.
    Päronmarmelad är underbart gott till ost på en ostbricka!

  • Majsan81

    Det läte väldigt gott KvastHilda! Men har du något recept du vill dela med dig till mig?

  • KvastHilda

    Glömde...päronmarmeladen finns på ica.se, sök på "päronmarmelad" bara.
    Krusbär kan du få om en strax. Ska iväg på hemligt uppdrag nu...

  • Majsan81

    Jättesnällt KvarsHilda! :)

  • AngelOfBerlin

    Plommonmarmelad *Gott*

    ca 2 l

    1½ kg plommon, t.ex. Victoria eller Opal
    1 kg syltsocker
    10 hackade sötmandlar
    1-2 tsk kanel

    Doppa plommonen i kokande vatten och dra bort skalen. Kärna ur dem och skär dem i bitar. Blanda plommonbitarna med syltsockret i en kastrull och koka kraftigt i 2 minuter. Tag kastrullen från plattan. Skumma. Tillsätt kanelen och mandeln. Häll upp på varma, väl rengjorda (bensoatsköljda) glasburkar. Förslut. Förvara svalt.

  • Majsan81

    Tack AngelofBerlin! Men du, som sagt jag var ju itne så duktig på detta ;) , vad menas med skumma?

  • KvastHilda

    När du kokar upp frukten bildas ett skum på ytan, som jag tror består av "smuts", det tar man bort med en hålslev om man har.

  • KvastHilda

    Krusbärsmarmelad med äpple och kanel:

    1½ liter krusbär
    2 syrliga äpplen
    1 dl vatten
    9 dl strösocker
    1 bit hel kanel
    pektin

    Snoppa bären,
    Skala och kärna ur äpplena, skär dem i små bitar.
    Lägg krusbär, äpplen, vatten och kanelstång i syltgrytan, koka c:a 10 minuter.
    Tillsätt sockret under omröring, koka ytterligare till allt är mjukt.
    Tillsätt pektinmedlet (enligt bruksanvisningen å förpackningen)
    Ta upp kanelbiten.
    Häll marmeladen på rena burkar.

    Krusbärsmarmelad med whisky:

    1 kg gröna krusbär
    1 kg syltningssocker
    1 msk vanillinsocker
    4 msk whisky

    Rensa och skölj bären
    Kör sönder dem i matberedaren
    Rör ner socker och bär i syltgrytan
    Låt koka kraftigt i 4 minuter,
    dra grytan från värmen och rör ner vaniljsocker och whisky
    Häll upp i heta glas, fyll till brädden, förslut med heta lock

  • Majsan81

    Åh vad gulliga ni är som delar med er! tack så jättemycket!

  • Jessica K

    Jag gjorde blåbärsmarmelad i sommras. Inte så märkvärdigt men väldigt gott. Bara att följa receptet på sockerpaketet (det för sylt och marmelad).

Svar på tråden Egen marmelad i julklapp... något fint recept någon?