• En Åsa

    Ge mig receptet på din godaste nudelwok

    De enda kraven jag har är:
    -att det ska vara ett recept, alltså inte "ta lite peppar" utan jag måste veta hur mycket,
    -att det inte är kokosmjölk i
    -och att den inte är stark.

  • Svar på tråden Ge mig receptet på din godaste nudelwok
  • mrshannah

    Haha här kommer ett "ta lite sånt" :)

    Jag skär 1 kg kycklingfileér i strimlor eller bitar
    Sen så steker jag det, kryddar med salt, peppar, wokkrydda
    Steker sedan 1 påse med wokgrönsaker
    Sen blandar jag ihop det och häller på Sweet and Chili Sauce. (hmm kanske 1/3 - 1/2 dl)

    Sen kokar jag nudlar till det, blir mycket gott och enkelt :)

    (blir mycket över så du kan ju ta halva receptet om ni inte är så många eller inte behöver matlåda)

  • En Åsa

    Men hallåå-åå, detdär kan jag inte göra ju! Jag har ingen aning om vad wokkrydda är och så är det just kryddningen jag behöver mer hjälp med än så. Men tack för försöket af

  • Caysa

    Jag ska försöka ge dig ett recept av hur jag gör när jag gör kycklingwok. Vissa saker är ju en smaksak hur mycket man vill ha i eller om man ite vill ha i det alls.

    600-800g kyckling
    1-2 röda chilifrukter (spansk peppar)
    1 tumbit färsk ingefära
    1 vitlöksklyfta
    2-3 msk soja
    3-4 msk vatten
    Ev. ngra droppar fisksås eller några matskedar färdig woksås
    Skär kycklingen i strimlor och stek i lite olja på stark värme när kycklingen år brynt runt om och börjar bli färdig lägger du i hackad chili (utan kärnor), riven ingefära och krossad vitlök. Fräs runt utan att vitlöken bränns. Blanda soja och vatten (och fisksås), häll på kycklingen, rör runt och tag sedan och häll allt i en skål med lock/folie på och låt stå medans du förbereder grönsaker och nudlar!

    1-0,75 paket nudlar (typ Icas äggnudlar där det ligger som fyra bitar i)
    Koka nudlarna och spola dem sedan i kallt vatten

    exempel på grönsaker:
    Vitkål ca 100-200gram
    Sockerärtor ett paket (!?)
    2 morötter i "slantar"
    ½-1 burk med groddar
    1 Brocolli
    1-2 gula lökar
    Skär grönsakerna i "ätbitar", Fräs grönsakerna i lite olja, de ska inte få färg. Salta! Ibland vattnar sig grönsakerna lite och ångkokas lite, annars häller jag på ngra msk vatten. När du tycker att grönsakerna har rätt konsistens (provsmaka)  är det färdigt att blandas ihop i varm panna/gryta! Börja med grönsaker och nudlar, blanda ordentligt och ta sedan kycklingen.
    Förhoppningsvis har kycklingen "vattnat sig och du har fått lite sås att hälla över grönsakerna och nudlarna! Smaka av och salta!
    Om du tycker att det verkar torrt så gör du med av soja/vatten/fisksås-blandningen och håller över.

    Lycka till! Och som sagt så gör jag ju på känn, men detta är nog rimliga mängder att börja med, sen kan du ju justera lite själv till nästa gång!

  • En Åsa

    Tack, va bra! den ska jag testa (och justera själv är tyvärr inte aktuellt,).

  • mandala

    Jag kände att mina recept passar inte riktigt in här, men jag kikade efter vad jag hade skrivit under nudelwok och det receptet var ganska precist, förutom att det står salt o peppar. Men jag skulle gissa att du kan salta med ½ tsk och om du nu inte vill ha starkt så ta 1/3 tsk svartpeppar (eller vitpeppar om du har det hemma).

    http://mammamandala.wordpress.com/2009/10/14/mandala%c2%b4s-nudelwok-med-gronsaker-och-biff/


  • Lördagkväll
    En Åsa skrev 2010-12-14 10:09:04 följande:
    Tack, va bra! den ska jag testa (och justera själv är tyvärr inte aktuellt,).
    Får man bara va nyfiken och fråga varför du inte kan justera själv?

    Smaken är som sagt var som baken och det någon tycker är svagt kanske du tycker är skitstarkt eller vice versa och då är det ju skit om man inte kan justera själv..
  • En Åsa
    Lördagkväll skrev 2010-12-14 20:54:24 följande:
    Får man bara va nyfiken och fråga varför du inte kan justera själv?

    Smaken är som sagt var som baken och det någon tycker är svagt kanske du tycker är skitstarkt eller vice versa och då är det ju skit om man inte kan justera själv..
    För att jag inte kan helt enkelt. Jag kan känna om något inte smakar bra men jag har ingen aning om vad jag ska göra åt saken.
    mandala skrev 2010-12-14 20:48:32 följande:
    Jag kände att mina recept passar inte riktigt in här, men jag kikade efter vad jag hade skrivit under nudelwok och det receptet var ganska precist, förutom att det står salt o peppar. Men jag skulle gissa att du kan salta med ½ tsk och om du nu inte vill ha starkt så ta 1/3 tsk svartpeppar (eller vitpeppar om du har det hemma).

    mammamandala.wordpress.com/2009/10/14/mandala.../
    det var också jättebra! tack! En fråga: ska det vara köttbuljongtärning eller är det valfritt?
  • mandala
    En Åsa skrev 2010-12-16 10:39:47 följande:
    För att jag inte kan helt enkelt. Jag kan känna om något inte smakar bra men jag har ingen aning om vad jag ska göra åt saken.
    mandala skrev 2010-12-14 20:48:32 följande:
    Jag kände att mina recept passar inte riktigt in här, men jag kikade efter vad jag hade skrivit under nudelwok och det receptet var ganska precist, förutom att det står salt o peppar. Men jag skulle gissa att du kan salta med ½ tsk och om du nu inte vill ha starkt så ta 1/3 tsk svartpeppar (eller vitpeppar om du har det hemma).

    mammamandala.wordpress.com/2009/10/14/mandala.../
    det var också jättebra! tack! En fråga: ska det vara köttbuljongtärning eller är det valfritt?
    Jag har alltid grönsaksbuljongtärning hemma, bla ifall det kommer nån vegeterian på besök Men jag tror du kan använda vilken du vill/har hemma. Jag har bara smakat woken med grönasksbuljong iaf. Grönsaksfond går också bra (men jag har inte exakta mått där).
  • En Åsa

    Rackarns, jag skulle göra Caysas nudelwok nu till middag och har köpt alla ingridienser men så läste jag receptet igen ocxh jag vet ju inte vad en tumbit ingefära är. Någon som vet så kan jag göra den imorrn?

  • levandecharader

    Du ska skära av en bit av färsk ingefära och den ska vara stor som en tumme = tumbit

  • En Åsa
    levandecharader skrev 2010-12-17 18:31:27 följande:
    Du ska skära av en bit av färsk ingefära och den ska vara stor som en tumme = tumbit
    ok, men hur tjock ska den vara då? Tjock? tunn?
  • JA77

    En Åsa! Börja experimentera i köket! Det är ofta inte så noga om man inte har en viss ingrediens hemma; saknas paprika - pröva någonting annat istället. Vissa kryddor kan man inte slarva med då det ger en viss smak. Till en wok kan du ha vilka grönsaker, svamp eller vad du vill i. Pröva dig fram. Vad kan gå fel?

  • En Åsa
    JA77 skrev 2010-12-17 18:37:55 följande:
    En Åsa! Börja experimentera i köket! Det är ofta inte så noga om man inte har en viss ingrediens hemma; saknas paprika - pröva någonting annat istället. Vissa kryddor kan man inte slarva med då det ger en viss smak. Till en wok kan du ha vilka grönsaker, svamp eller vad du vill i. Pröva dig fram. Vad kan gå fel?
    men jag tycker ju att det är sååååå tråkigt att laga mat. Förr var det alltid min sambo som lagade maten men sen vi fick dottern så måste jag göra det eftersom jag kommer hem mkt tidigare på dagarna. Buu-hu, stackars mig va!?
  • levandecharader
    En Åsa skrev 2010-12-17 18:37:08 följande:
    ok, men hur tjock ska den vara då? Tjock? tunn?
    Så tjock som ingefäran är när du köper den och sen skalat den. Skär av en bit stor som en tumme, tjock som ingefäran helt enkelt. Skala den genom att skrapa bort skalet med en sked.
  • JA77
    En Åsa skrev 2010-12-17 18:42:21 följande:
    men jag tycker ju att det är sååååå tråkigt att laga mat. Förr var det alltid min sambo som lagade maten men sen vi fick dottern så måste jag göra det eftersom jag kommer hem mkt tidigare på dagarna. Buu-hu, stackars mig va!?
    Ja, faktiskt. Så handikappad du blir om du tittar in i en sprängfull kyl, ska laga till någon pasta, men skippar det då du saknar en viss ingrediens etc. :)
  • En Åsa
    levandecharader skrev 2010-12-17 18:46:41 följande:
    Så tjock som ingefäran är när du köper den och sen skalat den. Skär av en bit stor som en tumme, tjock som ingefäran helt enkelt. Skala den genom att skrapa bort skalet med en sked.
    aha, tack!
    JA77 skrev 2010-12-17 18:50:41 följande:
    Ja, faktiskt. Så handikappad du blir om du tittar in i en sprängfull kyl, ska laga till någon pasta, men skippar det då du saknar en viss ingrediens etc. :)
    Nää, så handikappad är jag inte saknas en grej kan jag skippa det men däremot skulle jag typ aldrig lägga till något.
  • En Åsa

    Nu har jag gjort Caysas wok, jääääklar va god den blev! tack!! {#emotions_dlg.flower}

Svar på tråden Ge mig receptet på din godaste nudelwok