• Mirva

    Jag blir galen på vissa föräldrar!

    TS, jag har problem med barn som  fryser om både händer och fötter. Vad ska jag göra? Har fodrade vantar från Polarn o pyret som dras över overallen, som ska vara deras bästa. Ett par tunnare ullstrumpor och ett par tjockare ovanpå, också de från Polarn o Pyret. Hennes fot är 14 cm lång och skon är 15,5 cm lång på insidan, i en fodrad Eccokänga. Både händer och fötter är iskalla efter någon timme utomhus. Vad göra?

  • Mirva
    Dr Mupp skrev 2010-12-20 00:39:23 följande:
    Byt vantar och skor. Pop är kända för att vantarna är kalla. Hestra har ullfodrade vantar som är mycket varmare. Ecco skorna är kända för att vara kalla. Kouma är mycket varmare och behöver du vattentätheten så är även viking varmare än ecco även om de inte är lika varma som kouma.
    Tack! Aha, jag som trodde att Popvantarna var bra, så jag satsade 250 kr på dem. Personalen skröt så om vantarna, "de kan tyckas dyra, men så är de också väldigt bra". Funderar på om Eccoskorna är för låga över vristen för de känns något trånga. Angående vattentäthet, fungerar inte waterproofspray bra på Koumaskorna?
  • Mirva
    Dr Mupp skrev 2010-12-20 01:12:06 följande:
    Jag vet inte. Eftersom jag bor i sörmland har icke vattentäta skor aldrig varit ett alternativ och med bredfotade barn så har viking varit enda alternativet. Ecco är för smala för mina barns fötter.

    Pop vantarna är bra så länge man har varmblodiga barn. För två av mina fungerar de utmärkt men fryslorten och bebisen har hestra istället.
    Tack, ska definitivt prova dina råd. Personalen på Pop rekommenderade Eccoskor, men det var en kvinna i kön bakom som absolut rekommenderade Vikingskor istället.
  • Mirva
    Dr Mupp skrev 2010-12-20 00:39:23 följande:
    Byt vantar och skor. Pop är kända för att vantarna är kalla. Hestra har ullfodrade vantar som är mycket varmare. Ecco skorna är kända för att vara kalla. Kouma är mycket varmare och behöver du vattentätheten så är även viking varmare än ecco även om de inte är lika varma som kouma.
    Nu har jag kollat på hestravantar, hittade dessa med ullfoder:
    www.hestragloves.com/
    www.hestragloves.com/

    Är det någon av dessa ni har/haft?

    De hade ju galet många olika vantar.
  • Mirva
    Nalle Puh73 skrev 2010-12-20 07:36:03 följande:
    Där håller jag inte alls med. Mina har aldrig frysigt så som dom gjorde i Koumaskorna medans Ecco o Viking har varit betydligt varmare. I Kouma snackar vi blåröda tår trots dubbla sockar i - 5 grader. Kommer aldrig köpa såna igen.
    Det verkar som om alla är överens om att Vikingskorna är varma.
    Dr Mupp skrev 2010-12-20 08:28:19 följande:
    Fjellwott jr. Det löstagbara fodret gör att det torkar snabbt om de blir våta invändigt.
    Det gäller bara att hitta någon som har dem. Så fånigt, varför tillverkar de inte fler vantar så att de finns i butikerna åtminstone fram tills nyår? Folk skriker efter vantar och så finns de inte att köpa någonstans.
    Stjärnstoft skrev 2010-12-20 12:52:00 följande:
    Alltså, jag förstår behovet av att diskutera det här ämnet. Både för kallt och för varmt klädda barn och personalens ansvar i frågan respektive föräldrarnas. Så långt är jag med.
    Men jag gillar inte att den här enskilda flickan som kissar på sig och hennes familj hängs ut så här i ett allmänt forum. Även om inga namn nämns så känns det som ni pratar så detaljerat om händelseförloppet att det inte längre är så anonymt hållet att man kan vara säker på att ingen känner igen sig.
    Som professionell yrkesperson tycker jag att sånt tar man med dem det berör och inte öppet så här.
    Det har du helt rätt i,
  • Mirva
    pamilya skrev 2010-12-20 20:14:17 följande:
    Vart står det att ni måste hå ut med barnen varje dag?

    Jag är ofta på sonen förskola och har aldrig varit med och att det varit hög ljudnivå eller att någon av barnen måste "bete" sig för att må bra. Men som jag skrivit tidigare, det pedagogiska arbetet måste skilja sig åt ganska markant...

    Sen undrar jag fortfarande hur det kommer sig att ni vuxna som arbetar med dessa frysande barn tar beslutet att gå ut med dom? Avsnittet ur läroplanen som du citerar visar inte alls att ni måste vara ute varje dag, motorik, koordination och kroppsuppfattning är väl nåt man jan träna på inomhus eller tänker jag helt fel där? Du säger också att barnen vill gå ut och därför tar ni ut dom. Allvarligt? Skulle en pedagog på sonens förskola göra något som "skadar" honom för att han vill så är väl h*n knappast kompetent nog att jobba med barn...

    Jag håller med dig om att föräldrarna har ansvaret att barnen ska ha rätt kläder men det du berättar om hur ni arbetar och hur ni gör med barnen är bara dumt.
    Ja precis, ingenstans står att barnet nödvändigtvis måste  utveckla sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning utomhus varje dag. Visst, att vara utomhus tillför något speciellt, men man måste överväga för- och nackdelar för barnet, och fryser barnet väldigt mycket är jag tveksam till att barnet utvecklar dessa egenskaper särdeles mycket, hur nyttigt det än må vara att vara utomhus.
  • Mirva
    hallonfot skrev 2010-12-21 06:32:42 följande:
    Efter att jag satte upp ett anslag på förskolan har allt blivit mycket bättre. Nu har 99 procent av barnen med sig riktigt bra kläder. Om något av barnen börjar frysa beror det oftast på att det saknar bra vantar, mössa eller halsduk/fuskpolo. Händer det att dom då fryser låter vi dom låna av ett annat barn som har med sig extra kläder. Med andra ord låter vi inte alls barnen frysa. Men att låna av andra barn tycker inte jag är en bra lösning, och föräldrar till dom barnen som får låna ut kläder till andra är inte glada för att det är så.
    Jag märker här att många har hakat upp sig på att vi ibland går ut i minus 20 grader. Som jag sagt tidigare, så är det kanske så kallt ett par dagar per vinter här. Nej, barnen kan inte utveckla sin motorik mm inomhus då avdelningarna är alldeles för små för så många barn. Dom ökade barngrupperna (ska få ytterligare fem nya barn per avdelning till våren, då blir det 30 barn på max tre personal) gör att man knappt får plats som det är. Det är ett stort problem, och det är verkligen tråkigt. Åh, vad vi önskar att det skulle funka att vara inomhus med barnen hela dagarna, men det gör tyvärr inte det. Avslutningsvis: Ett av ca 25 barn kanske fryser, och då är det oftast pga dåliga vantar, för tunn mössa, eller att dom inte har nån halsduk eller liknande. Dessutom har inte barnen så dåliga kläder att det skadar dom, ca 40 år i branchen lär en en hel del.
    Man behöver verkligen inte springa för att öva sin motorik.
  • Mirva
    Dr Mupp skrev 2010-12-20 08:28:19 följande:
    Fjellwott jr. Det löstagbara fodret gör att det torkar snabbt om de blir våta invändigt.
    I dag var jag i Hestrabutiken i Stockholm och köpte dessa Fjellvottvantar till min treåring. Vi får se hur de funkar.
  • Mirva
    hallonfot skrev 2010-12-23 09:20:08 följande:
    Nej, men det är som att barn har "inbyggt" i sig att dom ska springa. Dom tycker att det är roligt att få röra sig lite mer gränslöst, kunna springa och "ösa på".

    Jag vill tacka för alla synpunkter. Jag tar inga påhopp personligt, eftersom ni inte känner mig, och många av er nog inte vet hur det fungerar på en förskola.

    God jul och gott nytt år!
    Javisst har de det inbyggt i sig, men motorik och kroppsuppfattning kan fortfarande utvecklas på andra sätt än med spring. Det krävs kanske lite mer av pedagogerna då.
Svar på tråden Jag blir galen på vissa föräldrar!