• Camilla D

    Tips på festlig potatis att servera på nyår? Gärna såsrecept med.

    Skall ha nyårsmiddag här, förrätten är bestämd, efterrätten likaså. Till huvudrätt skall vi ha oxfilé, men hur skall vi tillreda potatisen till det? Gratäng känns lite uttjatat.
    Gärna något btra såsrecept med om någon har!
    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Tips på festlig potatis att servera på nyår? Gärna såsrecept med.
  • Lena

    Hasselbackspotatis?

    Rödvinssås till?

    Rödvinssås
    2,0dl Grädde
    1 kalvbuljongtärning
    1 dl rött vin

    Häll rödvinet i en kastrull och reducera till halva mängden. Tillsätt grädde och fond. Sänk till lägsta värme och låt sjuda 10 min. Önskas tjockare sås, tillsätt lite matlagningsmjöl. Smaka av med salt och peppar och ev. lite steksky.
    Servera

  • Neelah

    Sördegsinbakad potatis kanske.

    Värm ugnen till 190 grader.
    Skala och riv grovt 400 g potatis och stek den mjuk i smör (låg värme)
    Stek 125 g svamp tills den får fin färg och finhacka och tillsätt 1 vitlöksklyfta
    Kavla ut smördegen till en platta på ca 15x20 cm
    Blanda svamp och potatis och smaka av med salt
    Bred ut potatisröran på smördegsplattan och rulla som en rulltårta
    Vispa ett ägg och pensla "rulltårtan" innan du gräddar den i ca 35 minuter.
    Låt den svalna 


    Följ dina drömmar var de än leder
  • iaseia

    Finns ju potatis crisp eller vad de heter, typ som pommesfrite fast de är potatisformade platta i typ räfflade, inte som chips, svårt att förklara. de är i alla fall jätte goda med någon kall sås till typ turkisk yoguhurt. creme frasie, eller gräddfil, med kryddor i, brukar pressa lite grönmsaker, vitlök och annat gott i beroende på vad man ska äta, hälla i citron är rätt gott de med, äter inte oxfile så vet inte om de smakar gott till de med de brukar annars vara gott till typ snitsel och kyckling och fisk..
    Lime funkar ju också att använda.
    Aromat är en krydda jag använder till mycket... 

  • lunkentuss

    Vi ska kandera potatisen i år o servera med gräddsås, rödkål o gele (som danskarna, haha)
    Man steker då potatisen i smör o farinsocker -mumsigt!

  • lindaha
    Neelah skrev 2010-12-21 21:23:34 följande:
    Sördegsinbakad potatis kanske.

    Värm ugnen till 190 grader.
    Skala och riv grovt 400 g potatis och stek den mjuk i smör (låg värme)
    Stek 125 g svamp tills den får fin färg och finhacka och tillsätt 1 vitlöksklyfta
    Kavla ut smördegen till en platta på ca 15x20 cm
    Blanda svamp och potatis och smaka av med salt
    Bred ut potatisröran på smördegsplattan och rulla som en rulltårta
    Vispa ett ägg och pensla "rulltårtan" innan du gräddar den i ca 35 minuter.
    Låt den svalna 
    De där lät riktigt gott! Funderar på om jag ska prova att göra de imorgon.
  • Millakilla

    Potatiskaka med västerbotten ost. Bara googla det så får du fram recept. Jag gjorde det för första gången häromveckan, supergott och snyggt :) hade rödvinssås till det. Perfekt att kunna förbereda innan o sen bara värma på när gästerna kommer.

  • Camilla D

    Oj vad många bra ideér! Nu blev det ju svårt att välja Skrattande
    Smördegsinbakad potatis med svamp lät ju smarrigt! Är den väldigt mäktig?
    Potatiskaka med västerbottenost lät ju också gott, skall genast googla.
    Rösti är ju också gott!
    Mmmmmmmm!

  • Tinkerbelle

    Här kommer ett kanongott recept på en potatisterrine med chevre (gillar man inte just getost kan man byta ut mot tex västerbotten) och så en länk i receptet till en god örtig portvinsås som passar bra till. Är verkligen gott till oxfilé och extra plus för att man kan göra det dagen innan och bara värma inför servering

    http://louisespis.blogspot.com/2010/11/kalvrullader-med-potatisterrin-pa.html


Svar på tråden Tips på festlig potatis att servera på nyår? Gärna såsrecept med.