Ge mig recept på din bästa förrätt!
.....i år är det vår tur att göra förrätten till nyår, till 6 vuxna, har hjärntorka- snälla dela med dig av det bästa recept på förrätt! skaldjur går bort pga en allergiker....
.....i år är det vår tur att göra förrätten till nyår, till 6 vuxna, har hjärntorka- snälla dela med dig av det bästa recept på förrätt! skaldjur går bort pga en allergiker....
Jörpa är lite annorlunda men gott.
4-6 Färska tomater
1 stor lök
Och en burk ansjovisfileer.
peppar
(ev. salt, men anjovisen brukar vara salt nog).
Olivolja.
Fräs löken mjuk i olivoljan.
Hacka tomaterna och i med dessa.
I med anjovisen, behövs inte hackas de kokar sönder.
Sjuda en stund tills anjovisen kokat sönder och tomaterna fallit isär.
Går att göra dagen innan om man så önskar, även barkisen.
Dock inte steka barkisen innan ni ska ha förrätten.
Denna jörpa serverar på hembakt barkis.
Skiva barkisen, steker du i smör tills den fått fin färg.
Till detta köra man sallad,gurka och tomat
frisk tonfisksallad, denna rätten är lätt att göra och kanongod!!
Färsk tonfisk i tjocka skivor(3cm)
Till marinaden:
neutral olja
citronsaft och limesaft
torkad chili i kvarn
hackad charlottlök
korander, mynta
salt & peppar
sesamfrö
Till sallad:
ruccola
avokado
finhackad rödlök
mango
Dressing:
citron/lime saft
vitvinsvinäger
neutral olja
chili
salt & peppar
hackad mynta
Laga marinaden och lägg i tonfisken, marinera ca 30 min(medans du gör sallad etc.)
Stek fiskskivorna på hög värme, kort på varje sida, fisken ska vara rå på innsidan! Försök att inte få med så mkt koriander och mynta när du steker för den blir lite bränd....
Skär upp fisken i tunna skivor och lägg up på salladen som du blandat till med derssingen. Voilà!
Passar helt ypperligt med en halvtorr riesling till!
Melontsatsiki med skaldjur
Tsatsiki
2 dl medelhavsinspirerad matyoghurt
rivet skal av 1/2-1 lime
1 msk flytande honung
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt
2 dl tärnad melon
1 hummer och/eller 400 g räkor med skal
Garnering
limeskivor. vattenkrasse eller annat grönt
Gör så här
1. Blanda matyoghurt, lime, honung, vitlök och salt. Rör i melonen. Fördela i 4 skålar.
2. Skala räkorna och/eller ta ut hummerköttet, skär det i bitar. Lägg skaldjuren på tsatsikin och garnera.
Äsch, nu såg jag ju att det inte skulle vara skaldjur! Förlåt
En underbar förrätt och otroligt lätt att göra.
http://www.mat-recept.se/chevretoast.htm
Rosta skivad franska och lägg på getost. Sätt in i ugnen tills osten blivit mjuk. Lägg på ruccolasallad och ringla över honung. Superenkelt och supergott.
Håller med föregående talare. Ugnsgratinerad chèvre med honung är helt magiskt gott och superenkelt!