• Hejpådig

    Ge mig recept på din bästa förrätt!

    .....i år är det vår tur att göra förrätten till nyår, till 6 vuxna, har hjärntorka- snälla dela med dig av det bästa recept på förrätt! skaldjur går bort pga en allergiker....

  • Svar på tråden Ge mig recept på din bästa förrätt!
  • daxare

    Jörpa är lite annorlunda men gott.

    4-6 Färska tomater
    1 stor lök
    Och en burk ansjovisfileer.
    peppar
    (ev. salt, men anjovisen brukar vara salt nog).
    Olivolja.

    Fräs löken mjuk i olivoljan.
    Hacka tomaterna och i med dessa.
    I med anjovisen, behövs inte hackas de kokar sönder.
    Sjuda en stund tills anjovisen kokat sönder och tomaterna fallit isär.
    Går att göra dagen innan om man så önskar, även barkisen.
    Dock inte steka barkisen innan ni ska ha förrätten.

    Denna jörpa serverar på hembakt barkis.
    Skiva barkisen, steker du i smör tills den fått fin färg.
    Till detta köra man sallad,gurka och tomat

  • principessan
    Hejpådig skrev 2010-12-22 18:08:10 följande:
    har du gjort denna själv? låter gott, tack för tipset! någon mer?
    Japp de var supergott, har gjort det 2 gånger!
  • Margaux

    frisk tonfisksallad, denna rätten är lätt att göra och kanongod!!

    Färsk tonfisk i tjocka skivor(3cm)

    Till marinaden:
    neutral olja
    citronsaft och limesaft
    torkad chili i kvarn
    hackad charlottlök
    korander, mynta
    salt & peppar
    sesamfrö

    Till sallad:
    ruccola
    avokado
    finhackad rödlök
    mango

    Dressing:
    citron/lime saft
    vitvinsvinäger
    neutral olja
    chili
    salt & peppar
    hackad mynta

    Laga marinaden och lägg i tonfisken, marinera ca 30 min(medans du gör sallad etc.)
    Stek fiskskivorna på hög värme, kort på varje sida, fisken ska vara rå på innsidan! Försök att inte få med så mkt koriander och mynta när du steker för den blir lite bränd....

    Skär upp fisken i tunna skivor och lägg up på salladen som du blandat till med derssingen. Voilà!
    Passar helt ypperligt med en halvtorr riesling till!

  • Trinity78

    Melontsatsiki med skaldjur

    Tsatsiki
    2 dl medelhavsinspirerad matyoghurt
    rivet skal av 1/2-1 lime
    1 msk flytande honung
    1/2 pressad vitlöksklyfta
    1 krm salt
    2 dl tärnad melon
    1 hummer och/eller 400 g räkor med skal

    Garnering
    limeskivor. vattenkrasse eller annat grönt

    Gör så här
    1. Blanda matyoghurt, lime, honung, vitlök och salt. Rör i melonen. Fördela i 4 skålar.
    2. Skala räkorna och/eller ta ut hummerköttet, skär det i bitar. Lägg skaldjuren på tsatsikin och garnera.


    http://www.ica.se/Butikssidor/Supermarket/Karlskrona/Rodeby-Allivs-2456/Recept--mat1/Sok-recept/Recept/?recipeid=493606


    Reproductively challenged
  • Trinity78

    Äsch, nu såg jag ju att det inte skulle vara skaldjur! Förlåt Skäms


    Reproductively challenged
  • Hejpådig
    Trinity78 skrev 2010-12-23 09:10:11 följande:
    Äsch, nu såg jag ju att det inte skulle vara skaldjur! Förlåt Skäms
    gör inget- lät väldigt god, tack ändå vi kan testa här hemma utan att bjuda allergikern
  • Brittan

    Rosta skivad franska och lägg på getost. Sätt in i ugnen tills osten blivit mjuk. Lägg på ruccolasallad och ringla över honung. Superenkelt och supergott.

  • Konvaljen

    Håller med föregående talare. Ugnsgratinerad chèvre med honung är helt magiskt gott och superenkelt!

  • Brittan
    Konvaljen skrev 2010-12-26 09:32:17 följande:
    Håller med föregående talare. Ugnsgratinerad chèvre med honung är helt magiskt gott och superenkelt!
    Visst är det underbart gott, en av de bästa förrätterna som jag vet.
Svar på tråden Ge mig recept på din bästa förrätt!