• Anonym (Kaffedraken)

    Jag är adopterad och vill berätta för er om de problem jag själv haft.

    TS - bra och modigt att du skriver här. Det är viktigt, för alla i adoptionsvärlden (och även utanför), att formulera och ta ställning till det du skriver.

    Men - det uppstår två problem;
    * andra adopterade som känner sig oroliga för att du vill föra även deras talan och
    * (blivande?) adoptivföräldrar som inte vill tro att oändligt med kärlek räcker för att man skall bli "riktig förälder" och skydda sitt barn för alla de känslor och erfarenheter du ger uttryck för! 

    Min erfarenhet är att adoptivföräldrar är livrädda för att inte bli bekräftade som "riktiga" föräldrar och förstås då särskilt av sitt adopterade barn - och precis det ifrågasätter du ..... känsligt, kanske tom överkänsligt, blir det ...  

  • Anonym (Kaffedraken)
    Thi 08 skrev 2011-01-01 00:36:03 följande:
    Jag kan på visst sätt förstå adopterade vuxna som känner att det dom säger och känner inte lyssnas till. Där tror jag vi som adopterar IDAG kan dra nytta av att lyssna på dessa vuxna adopterade som inte mår bra, för att i slutändan kunna hjälpa våra adopterade barn när deras frågor kommer...

    Jag tror egentligen TS vill att någon ska lyssna och försöka förstå. Och inte debattera tillbaka? 

    Internationella adoptioner förekommer & många adopterade mår bra. Jag tror i framtiden att ett större antal adopterade kommer må bra, dels för att samhället är mer öppet. 

     
    Vi får hoppas att det vi lärt av dem som adopterades tidigt är hjälpsamt och att vi lever i ett mer öppet och blandat samhälle nu .... tror också att din vinkling är klok - att de adopterade som mår dåligt (enligt forskningen ca 30 %) vill bli lyssnade på inte höra försvartal om att "adoption ändå är bäst" för den som mår dåligt har förstås tolkningsföreträde?
  • Anonym (Kaffedraken)
    Fru U skrev 2011-01-01 02:17:55 följande:
    Tolkningsföreträdelse för sin egen historia. Vilket alla har.

    Man måste dock, tycker jag, få lov att tycka att det är en aningen naivt att tro att livet hade blivit (så mycket) bättre utan den internationella adoptionen.
    Man måste nog också acceptera att inte alla vuxna adopterade håller med om det  ....
  • Anonym (Kaffedraken)
    0mim skrev 2011-01-02 01:10:53 följande:
    Jag är ingen expert i frågan men gjorde inte kalla fakta ett reportage för några år sedan om hur dåligt fosterhemsplacerade barn mådde. Då togs det upp att dessa barn hellre hade sett sig själva adopterade än att bli ivägskickade från ena hemmet till det andra då deras föräldrar aldrig förbättrat sig innan barnet fyllde 18 år.  Adoption inom landet är vanligare i andra länder i Europa och i USA och dessa barn mådde bättre än de som fosterhemsplacerades i Sverige.

    Vad jag kom ihåg att reportaget gick ut på var att det talade för mer adoption inom landet vilket ts skulle tycka var bättre än internationell adoption, men barn i Sverige fosterhemsplaceras i första hand och vilka barn ska man då adoptera...
    Det handlar ju fra om att vi i Sverige har en lagstiftning som inte tillåter tvångsadoptioner (däremot tvångsomhändertaganden till skydd av barn som far illa) ...
  • Anonym (Kaffedraken)

    Adopterade har väl ingen anledning att vara tacksamma (de - och vi alla -  måste nog faktiskt acceptera att adopterades tillvaro bygger på en stor förlust; av det biologiska ursprunget) - tacksamma är adoptivföräldrarnas uppgift att vara, de som fick ett efterlängtat barn att "förvalta" på bästa sätt ... deras sorg kan däremot bestå i att "det bästa", som i ts fall, uppenbarligen inte visad sig räcka .. 

Svar på tråden Jag är adopterad och vill berätta för er om de problem jag själv haft.