Inlägg från: AronNora2 |Visa alla inlägg
  • AronNora2

    Jag är adopterad och vill berätta för er om de problem jag själv haft.

    Ts: Väldigt bra tråd, och väldigt bra poänger du försöker framföra. Framför allt att du sätter fingret på hur rasism i grunden handlar om utseende som avviker från den svenska "normen" - blond och blåögd.
    Man behöver dock inte vara adopterad eller ens ha utländskt ursprung för att bli utsatt för rasism. Jag har svensk "stamtavla" som går 400 år tillbaka i tiden - är alltså äktsvensk eller hur man nu ska uttrycka det - men har av en genetisk slump råkat få latino-utseende med mörkt hår och mörka ögon.
    Blev liksom du förföljd för mitt utseende som liten - och som vuxen. Den här hjärndöda frågan har jag tvingats besvara sen barnsben:
    "var kommer du ifrån?"
    och givetvis nöjer sig ingen med svaret "sverige". då blir bara följdfrågan "men du är ju så mörk?"
    idag svarar jag alltid: "no shit, och jag som gått omkring hela livet och trott att jag är blond".

    Jag förstår att du mår dåligt ts, men samtidigt kan du inte leva om ditt liv. Jag är idag glad över att ha behandlats annorlunda - det har lärt mig mycket om solidaritet, tolerans och öppenhet. Visst är det inte roligt att utsättas för rasism, men det är också en erfarenhet som berikar om man ser det på ett mer positivt sätt.

    Läget håller också på att bli bättre. Det Sverige jag växte upp i, där mörkhyade var i minoritet och alla som var mörka automatiskt blev kallade "negrer" eller "tattare" eller "turkar", det finns inte längre. Stockholm är en multikulturell stad idag och unga idag är mycket mer vana vid blandade utseenden och bakgrunder än förr i tiden. Det gäller bara att bosätta sig på rätt ställe. Rasister hör den intoleranta landsbygden/glesbygden till och vem vill beblanda sig med såna människor anyway, etnisk svensk eller inte?
    Kom ihåg också, trångsynta människor finns överallt, inte bara i Sverige.

  • AronNora2
    Alessia skrev 2011-01-01 17:00:41 följande:
    Har endast läst Ts inlägg. Jag vill inte förringa din känsla av att vara annorlunda, men jag tycker allt att du ÄLTAR problem och verkar skylla mycket i ditt liv på det faktum att du är adopterad och inte bor i ett land där alla ser ut som du.
    Fakta i målet:  Du räddades undan ett liv på gatan - eller värre
                              Du kom till ett land där du fick allt det ditt födelseland inte kunde erbjuda dig
                              Du kom till en familj där du är önskad och älskad.

    Räcker inte detta för dig, utan du dras med existentiella frågor, bör du söka terapeutisk hjälp. Det är nämligen inte självskrivet att dina problem beror på din adoption. Det kan vara en undanflykt, en förenkling av annat som stör i ditt liv.
    Tycker ovanstående är otroligt nedlåtande mot ts. "Är du inte tacksam för att du fick komma till vårt fina land, din jävel?" ungefär. Förringar är just vad du gör. Sverige är ett ganska rasistiskt land och det var ännu värre förr, om du nu missat det.
    Dina sk "fakta i målet" är ju totalt snömos. Inhemsk adoption är självklart att föredra framför internationella adoptioner där barnet skärs av från sitt ursprung. Ts är dessutom långt ifrån ensam idag om att komma ut och berätta om sin erfarenhet att känna sig identitetslös, udda och rotlös som adopterad från ett fjärran land. Först nu har man fått upp ögonen för barnperspektivet i frågan vilket hittills knappt existerat.
    Mycket kring internationella adoptioner är rätt tvivelaktigt moraliskt. Bl a förekommer människohandel på sina håll i världen, t ex barn luras eller stjäls från sina fattiga föräldrar och säljs för adoption. Jag personligen tycker det är stötande att föräldrarna ofta får titta i kataloger och välja barn, som om det handlade om att köpa en pryl.
    Det berättas det ju om t om här ovan: På barnhemmet hade de sett en pojke som de gärna ville adoptera.

    Internationell adoption är egentligen en ny form av kolonialism.
  • AronNora2
    3Ikka3 skrev 2011-01-01 18:29:32 följande:
    har bara läst TS!

    Det är väldigt individuellt hur man upplever de som adoptiv barn.
    Då har du inte hängt med i debatten. Internationell adoption som framför allt kulminerade sent sjuttiotal har bl a kallats för "ett misslyckat socialt experiment". Ganska många har trätt fram och vittnat om ungefär samma erfarenheter som ts.
  • AronNora2
    Nicke Nyfiken skrev 2011-01-01 18:34:29 följande:
    På vilket sätt här den biologiska mamman svikit? Det svåraste som finns måste ju vara att ge upp sitt barn, gör man det i förhoppning att barnet skall få ett bättre liv kan jag inte se det som svek.
    Sen måste jag säga att det är skillnad på ett adopitivbarn och en invandrare. Ett adoptivbarn är uppväxt med svensk kultur på ett sätt ett invandrar barn oftast inte är.
    Eller kanske snarare; ett invandrarbarn är oftast väl förtrogna med sitt kulturella ursprung medan adopterade oftast är avskurna från det. En adopterad saknar trygghet på det sättet.
  • AronNora2
    DenNamnbitne skrev 2011-01-01 18:42:13 följande:
    Jag tycker att det ligger mycket i det du skriver.  För vissa kanske adoption är ett bra alternativ- men det låter ju onekligen som ett ganska fatalt misstag.
    Jag förstår inte varför man som barnlös, om man nu verkligen "vill hjälpa ett barn som har det dåligt", inte blir fosterförälder istället. Då arbetar man för en bra relation med bioföräldrarna. Visst är det mycket enklare och bekvämare att klippa av kontakten med bioföräldrarna och låtsas att de inte existerar - men i grunden mycket grymt mot barnet.
  • AronNora2
    Emeli skrev 2011-01-04 12:40:30 följande:
    Trots att det har gått några dagar sedan du skrev detta känner jag att jag måste svara. Du blandar ihop en massa begrepp.

    När man ansöker om att få adoptera genomgår man en noggrann utredning från de sociala myndigheternas sida. De tittar då bl.a. på vilket motiv man har till att vilja adoptera. Att vilja "hjälpa ett barn som har det dåligt" är inte ett motiv som accepteras. Det accepterades inte för 20 år sedan heller, när TS adopterades. Ofrivillig barnlöshet i kombination med stark längtan efter barn är däremot ett vanligt och fullt accepterat motiv.

    Forskning har visat att psykisk ohälsa är betydligt vanligare hos barn som växer upp i familjehem (hos det du kallar fosterföräldrar) jämfört med barn som får växa upp í adoptivhem. Ett adopterat barn har en tryggare situation.

    En fosterhemsplacering där man arbetar för en bra relation med bioföräldrarna är inget alternativ för föräldralösa barn. Ett föräldralöst barn försöker man i första hand placera hos någon närstående släkting. Om detta inte går, söker man adoptivföräldrar i barnets födelseland. Fler och fler barn adopteras också nationellt. Först när man inte hittar någon inhemsk familj som vill adoptera barnet söker man adoptivföräldrar i annat land. Detta gör man för att man vet att inga andra alternativ för föräldralösa barn ger en så hög  procent "lyckade" resultat som adoption. Alternativen är i bästa fall en uppväxt på barnhem, i sämsta fall på gatan. 
    Men det man gör när man adopterar eller blir fosterhem - det är ju att man tar hand om ett barn som har det dåligt. Det var kanske snarare så jag menade. Jag försökte anlägga barnperspektivet på frågan.
    Om man nu är ofrivilligt barnlös och har en stark barnlängtan, då tycker jag personligen att det är mer reko rent moraliskt att välja att bli fosterfamilj i första hand framför en internationell adoption. Det enda motivet för att välja adoption framför att bli fosterhem måste ju vara rent egoistiskt - att man vill att det barn man tar hand om blir avskuret från sitt ursprung, så att man får känna sig som de enda föräldrarna. Just samma grej - bl a, utöver rasism etc - som orsakar psykisk ohälsa hos de adopterade.
    Jag tror säkert att psykisk ohälsa är vanligare bland fosterbarn. Men jag tror knappast att det beror på att de, till skillnad från de adopterade, har mer kontakt med sin biofamilj... det är väl ett välkänt faktum idag att barn som ej har möjlighet att bo med sina bioföräldrar mår bäst om kontakten med dem upprätthålls.
    Mer sannolikt att det har andra orsaker, eller hur? Kan t ex bero på att det ofta går väldigt långt innan ett barn omhändertas i Sverige, och att barnet därför blivit traumatiserat under längre tid, medan adopterade kanske oftare överges i späd ålder.

    Ang själva adoptionsprocessen, du uttalar dig väldigt generellt där med tanke på att adoption sker från ett stort antal olika länder. Och den ser ju väldigt olika ut i olika länder, eller hur? Jag är ingen expert på området, men har sett/läst en del reportage om att internationella adoptioner inte alltid går så exemplariskt till som du beskriver - ens idag.
Svar på tråden Jag är adopterad och vill berätta för er om de problem jag själv haft.