• CountryLiving

    LCHF - tips på mellanmål & portionsstorlekar???

    Har läst en del om LCHF och är lite intresserad...
    Har någon tips på bra mellanmål (eftersom frukt är uteslutet) både såna som man kan ha med sig i väskan (nötter etc kanske) eller såna som bör stå kallt, alltså mer "matiga"? Och gärna mängd, tex en näve nötter, 2 dl créme fraiche osv.

    Funderar också på portionsstorlekar, tex om jag äter kycklingfilé till middag med broccoli och sås, hur mycket kyckling ska jag äta? En normalstor filé? Hur ska man tänka liksom?

    Tips, idéer och egna erfarenheter runt LCHF-mat mottages gärna!!!

  • Svar på tråden LCHF - tips på mellanmål & portionsstorlekar???
  • Parniara

    Hej

    Gör som vanligt, man ska inte äta mer protein så kött ska du hålla i samma mängd som innan.

    Byt gärna magra styckningsdelar som kycklingfilé mot kycklinglår som har ett högrefettinehåll, men inte mer protein. Komplementera med god fet sås, gärna en klick kryddsmör och grönsaker om du vill ha tillbehör.
    Poängen är att inte göra det så krångligt utan att bara ta bort kolhydraterna och lägga till extra fett så du blir mätt...du ska inte frossa.

    Om du äter dig mätt när det är måltider behöver du inga mellanmål. Vill man ha nåt att tugga på är ost, oliver, fylld avokadohalva och nötter goda mellanmål.

    http://helenaslchf.blogg.se har jag veckomenyer och gå på recept så ser du på bilderna hur mycket jag äter så cirka

  • Petrellie

    Jag hakar på här för jag ska börja mitt LCHF-liv på måndag. Jag har läst väldigt mycket på nätet de senaste dagarna och har hittat mycket bra information men just ungefärliga portionsstorlekar skulle jag vilja ha lite guidning i också. Jag är inte heller särskilt förtjust i "rå" ost så det vanligt tipset med lite smör på några ostskivor som mellanmål funkar inte för mig så även där vill jag som TS få tips och råd.

  • Parniara

    Mellanmål...

    Tja gör opsies och ät som macka med valfritt pålägg

    Creme fracihe eller turkisk yoghurt fungerar ju alltid, gärna med några hallon i . Men 1 dl är tillräckligt. 1 bytta räcker till 2 mål.

    1 kokt  ägg är perfekt på alla sätt, lätt att ha med sig.

    Storleken på mellanmål ska ju vara så man håller sig nöjd en stund och inte blir tokmätt. Men som jag sa tidigare är mellanmål inget krav och något man snabbt lär sig av med.

  • Pax Solaris

    Om du kan med att dricka grädde rakt av så är en "2:a" (2dl) smidigt att kunna köpa och dricka.
    Mozarella, de små förpackningarna med bollar, tycker jag fungerar som en hel måltid om man inte är hungrig av sig. Parmaskinka och motsvarande kallskuret är också toppen.

    Oliver (de som är inlagda i olivolja) är underskattade i LCHF-sammanhang. 10 oliver och man står sig väldigt länge.

    För egen del var det länge sen jag slutade med mellanmål och frukost. En normal LCHF-dag i matväg:

    0630: kaffe+grädde
    1130: lunch med kollegorna (det blir så socialt konstigt att inte äta med folk, de undrar om man svälter sig)
    oftast typ gratäng med grönsaker och överflöd av ost
    ~18-19: kvällsmat, till vardags samma som det jag vill ha som matlåda nästa dag

    Ät normala storlekar, tills du är mätt och inte mer. Tänk på att du kommer få något svårare att hålla en jämn vätskebalas om du skär ner extremt hårt på kolhydraterna. Alltså - bli noga med att dricka vatten!

    Det finns jättemånga bra bloggar med recept. Kostdoktorn.se är en bra utgångspunkt tycker jag, både för länkar och för information.

    Lycka till!

  • IsaCMoJs

    Ägg är ju ett mellanmål du kan ta med dig om du måste äta mellis. Det kan du ha majonäs till så får du i dig fett och om du dricker kaffe/the med mjölk i vanliga fall så använd grädde i så mättar det också!
    Man ska äta tills man är mätt på de godkända livsmedlen och inte gå hungrig!

  • Hedebris

    ägg eller babybellostar.

    ägg är 0g kolhydrater och babybell är 0,4g kolhydrater. Skulle undvika mjölkprodukter som grädde, cremefraige, fil och mjölk. massor av kolhydrater... beror ju på vad ditt mål är att hålla dig under för kvot. 1 clementin är ju lika många kolhydrater som 2dl grädde

  • Capt Janeway

    Det är ju det som är så skönt med LCHF. Man behöver inte mäta eller räkna.
    Ät dig mätt (men inte mer) på kött, ägg, smör, grädde, grönsaker så fixar sig det hela.

    Bär och frukt kan man äta lite av.

    Undvik socker, bröd, pasta, ris, potatis o.dyl.

    Inget räknande.
    Inget mätande.

  • Hedebris
    Capt Janeway skrev 2011-01-05 13:33:34 följande:
    Det är ju det som är så skönt med LCHF. Man behöver inte mäta eller räkna.
    Ät dig mätt (men inte mer) på kött, ägg, smör, grädde, grönsaker så fixar sig det hela.

    Bär och frukt kan man äta lite av.

    Undvik socker, bröd, pasta, ris, potatis o.dyl.

    Inget räknande.
    Inget mätande.
    det beror ju på om man går på lchf för att gå ner eller inte...

    jag äter max 10g kolhydrater per dag när jag är strikt för att gå ner. Sen ändrar jag till 20g om dagen...

    grönsaker och frukt innehåller massor av kolhydrater även mjölkprodukter. Räknar man inte kommer man lätt ur ketos. LCHF på ditt sätt är mer om man inte vill gå ner utan bara ha det som livsstil
  • Parniara

    Ett annat bra tips är att krydda majonäs med nån god krydda och ha gurkstavar att dippa. Lätt att ha med, lätt att äta framför tv osv.

  • CountryLiving

    Hej alla,

    Tack för svaren så här långt! Beställde just en bok som jag tyckte verkade bra, informativ och med många recept:

    http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153436016


    Kul att höra om era egna erfarenheter. Jag tänker på LCHF för att jag vill gå ner i vikt, är trött på ViktVäktarna och eftersom jag inte är jätteförtjust i pasta, ris, potatis etc men däremot ääälskar nötter, avocado, kött, majonnäs mm så känns det frestande att prova LCHF istället!


    Parniara: jag ska kika in på din blogg lite senare. Äter du efter LCHF för att gå ner i vikt? I så fall, hur har det gått osv? (eller det kanske står i din blogg, ska läsa senare när jag hinner)

  • CountryLiving

    En fråga: har hört/läst att man ska undvika grönsaker som växer "under jorden", typ morötter, palsternacka, potatis etc. Även tomat och majs ska undvikas pga att de innehåller socker??? Vilka grönsaker är ok?

  • Hedebris
    CountryLiving skrev 2011-01-05 15:33:45 följande:
    En fråga: har hört/läst att man ska undvika grönsaker som växer "under jorden", typ morötter, palsternacka, potatis etc. Även tomat och majs ska undvikas pga att de innehåller socker??? Vilka grönsaker är ok?
    bladspenat är bra. 0,5g/100
    ruccuala är också bra tror de ligger på 1g/100
    gröna grönsaker brukar vara ok. dock ej SOCKERärtor.. som du också kan höra på namnet
    broccoli är jättebra ur cvitamin synpunkt
    även blomkål och vitkål är ok. men om man vill under 10g kolhydrater per dag ska man tänka på att 100g grönsaker till maten.. ja.. då springer kolhydraterna iväg.

    har jag en blogg

    lchfhedebris.blogg.se
  • CountryLiving
    Hedebris skrev 2011-01-05 15:38:07 följande:
    bladspenat är bra. 0,5g/100
    ruccuala är också bra tror de ligger på 1g/100
    gröna grönsaker brukar vara ok. dock ej SOCKERärtor.. som du också kan höra på namnet
    broccoli är jättebra ur cvitamin synpunkt
    även blomkål och vitkål är ok. men om man vill under 10g kolhydrater per dag ska man tänka på att 100g grönsaker till maten.. ja.. då springer kolhydraterna iväg.

    har jag en blogg

    lchfhedebris.blogg.se
    Läste ett recept på din blogg som verkade så gott, Köttgratäng a la Anja, men hur tillagar jag den???
    En annan fråga: om man måste/vill gå på McDonalds/pizzeria etc hur tänker och väljer man mat då?
  • Hedebris

    i ugnen...

    på max hamburgarrestaurang finns ju lowcarbburgaren som är helt ok.

    på bk eller mcdonalds kan du ju be om hamburgarkött med bacon och ost och lite majjo. Sen lite isbergssallad och gurka till det. Sen dricka vatten till

  • CountryLiving
    Hedebris skrev 2011-01-06 11:23:56 följande:
    i ugnen...

    på max hamburgarrestaurang finns ju lowcarbburgaren som är helt ok.

    på bk eller mcdonalds kan du ju be om hamburgarkött med bacon och ost och lite majjo. Sen lite isbergssallad och gurka till det. Sen dricka vatten till
    Jo, men ska jag bryna färs, vitkål, champinjoner först och sen varva?
  • Hedebris

    det var inte mitt recept från början utan anja, en kompis. Men jag skulle nog brynt kål och svamp i massor av smör för att få upp fetthalten. Köttfärsen kan man ju välja om man vill ha en kompakt gratäng, då ska den ju vara rå. eller mer smulig gratäng, om man bryner den först :D

  • yena89
    CountryLiving skrev 2011-01-05 15:33:45 följande:
    En fråga: har hört/läst att man ska undvika grönsaker som växer "under jorden", typ morötter, palsternacka, potatis etc. Även tomat och majs ska undvikas pga att de innehåller socker??? Vilka grönsaker är ok?
    Tomat kan man visst äta, fast du behöver ju inte proppa i dig en hel eller två utan en halv räcker :) När jag gör sallad har jag antingen i en halv tomat eller 3-4 körsbärstomater och så en massa fet dressing jag gör själv :) Majs innehåller dock alldeles för mkt kolhydrater, annars räcker det med en tesked om man nu måste ha det :)
    LCHF är inte så extrem som många tror, man kan även äta frukt, men det behöver inte vara 1-2 varje dag utan kanske ett äpple eller apelsin på helgen som "godis" :) Nån helg gör jag även väldigt god glass, bara o mixa 2dl grädde med valfria frusna bär och lite stevia :)
    Det mest basala är att ta bort de "traditionella" tillbehören och byta ut mot grönsaker och fet sås :) Ingenting man inte klarar av.
    Sen fuskar jag en gång i månaden. Bestället en god pizza, köper ett paket kakor och en liten chipspåse och dricker Cola. Jag är glad att jag klarar av det, många verkar inte göra det.
    Har ändå gått ner 13 kg sen jag började (15 september), med fusk och jul/nyårs ätande (potatis och godis). Jag är övertygad om att om jag hade skippat fusket, som ibland blev mer än en gång i månaden, så hade jag säkert gått ner 20kg istället för 13. Men är ändå väldigt nöjd. :) Har nu 25 kg kvar till min drömvikt, 69 kg...gillar att det står "6" x) Är dock 175cm så kommer sluta när jag känner mig nöjd :)
    Målet är satt sista maj, då ska jag bannemej gå ner på stan i shorts o linne, vilket jag aldrig vågat göra förut :P
  • Parniara
    CountryLiving skrev 2011-01-05 15:30:34 följande:

    Parniara: jag ska kika in på din blogg lite senare. Äter du efter LCHF för att gå ner i vikt? I så fall, hur har det gått osv? (eller det kanske står i din blogg, ska läsa senare när jag hinner)


    Jag har jojobantat i femton år och för 1,5 år sedan bestämde jag mig för att det fick vara nog. Jag tittade mig i spegeln och tänkte: hej Helena du är den du är. Istället för att se livet som -10 kg på 10 månader bestämde jag mig för att minska 1 kg i vikt varje år istället för att gå upp 1 kg. Jag vägde då 86 kg och var 30 år. På 20 år skulle det göra skillnaden 66kg eller 106 kg. Jag tänkte prova nåt nytt och hittade lchf.
    Efter 6 år på medicinsk utbildning på universitet var jag väldigt skeptisk, men jag började läsa mer och mer och tog fram min gamla kurslitteratur och läste med nya ögon.

    Så jag har inte varit tokstrikt eller väldigt viktfokuserad men gick ner 9 kg på 1 år utan att ens tänka på det. Sen blev jag gravid och har nu paus från viktminskningen. Men jag går aldrig tillbaka till ett liv fyllt av viktångest när det är så lätt att ändra trend.
  • Sirling

    Angående din fråga om majs funkar minimajs att äta lite av, tror de ligger på 3.5 gr kolhydrater per 100 gr.

Svar på tråden LCHF - tips på mellanmål & portionsstorlekar???