Inlägg från: Krokig Krokofant |Visa alla inlägg
  • Krokig Krokofant

    Är det okej att testa att röka cannabis? (hasch, marijuana)

    Doktorn skrev 2011-08-02 15:03:02 följande:
    Ja, det är svårt att stiga fram som pro-cannabis, men det är kanske det som krävs?  Om det nu stämmer att cannabisförespråkarna är i majoritet så är det dags att kliva ut ur garderoben och visa oss andra vad som gäller.  Lycka till!
    Jag har aldrig påstått att majoriteten i Sverige är pro-cannabis och det skulle förvåna mig om det vore så.

    Cannabis har demoniserats av staten i ett halvt sekel och svensken har matats med propaganda enda sedan hon/han satte sin fot i statens läroverk. Media har tjänat på att skapa löpsedlar och demonisera cannabis. Varför skulle majoriteten av de som inte behövt ifrågasätta cannabisförbudet lämna den bekväma konforma filen?

    Tyvärr är det så att cannabisförbudet är icke-ifrågasatt i den offentliga debatten.
    One by one, one by one.
  • Krokig Krokofant
    Neblina skrev 2011-08-02 15:03:35 följande:
    Jaha så nu har man fördommar för att man har sett flera som börjat med cannabis och när de inte upplever samma känsla går de över till tyngre saker. Spännande...
    Ja, eftersom att majoriteten av dem som börjar med cannabis går inte över till tyngre droger. Danmark är det land i Europa där de felsta testat cannabis. Uppemot 50% - jag kan tänka mig att i Köpenhamnsområdet är siffran mycket högre. Trots det är inte de flesta danskar tunga narkomaner. Och en stor del av de hemlösa tunga narkomaner i Köpenhamn är svenska metadonflyktningar.

    Hur bemöter du min empiriska slutsats? Jag har jobbat 8 år i Köpenhamn.
    One by one, one by one.
  • Krokig Krokofant
    Korsriddaren skrev 2011-08-02 15:05:35 följande:
    Haha, det är varken uppblåst eller punkterat. Det roar mig dock med vilken frenesi du försöker få ner mig på din nivå. Kämpa på! 
    Jag roar mig åt samma frenesi hos dig i kampen mot att svara på min fråga.
    One by one, one by one.
  • Krokig Krokofant
    Doktorn skrev 2011-08-02 15:13:09 följande:
    Visst är det väl så att alkoholkonsumtionen i Danmark är mycket högre än i Sverige? Och att den inte minskat under den tid som cannabisbruket ökat?
    Faktiskt så kan jag inte det sambandet då jag har inte sett några studier.

    Vet däremot att förekomsten av levercirros i Nederländerna är lägst i Europa och där kan man ju handla både cannabis och alkohol 24/7.
    One by one, one by one.
  • Krokig Krokofant
    Neblina skrev 2011-08-02 15:19:32 följande:
    Känner inte att jag behöver bemöta det du kallar för empiriska slutsats eftersom det är min personliga åsikt, som sagt min åsikt har inget med statistik att göra.
    Jag tror du lägger diskutionen på fel nivå igen. Du debatterar för rätten till din åsikt (oavsett hur många gånger du blir emotsagd), jag debatterar sanningshalten i din åsikt.

    Du har rätt till din åsikt, men anser du att den hade stått sig mot en vetenskaplig studie?
    One by one, one by one.
  • Krokig Krokofant
    Korsriddaren skrev 2011-08-02 15:13:43 följande:
    Good for you! Glad
    Tack Korsriddaren, för ett gott skratt och ett skolexempel på att hellre fly än illa fäkta.

    Det bor en liten spjuver i dig trots din hårda image.
    One by one, one by one.
  • Krokig Krokofant

    Intressant är även att titta på Portugal som avkriminaliserat alla droger.


    One by one, one by one.
  • Krokig Krokofant
    Neblina skrev 2011-08-02 15:36:14 följande:
    Hade jag påstått att det jag skrivit gäller alla hade du givetvis haft rätt att ifrågasätta mitt hävdande, en personlig åsikt efter erfarenheter är dock inget påstående, så vad försöker du bevisa? Att jag inte skulle ha rätt till min åsikt, du vet jag har inte hävdat något bara delgett en åsikt. Sedan om du anser att den är bra eller dåligt har liksom inte med saken att göra.
    Du har rätt till din åsikt, det enda jag gör är att klarlägga att den saknar sanningshalt.
    One by one, one by one.
  • Krokig Krokofant
    Doktorn skrev 2011-08-02 15:40:01 följande:
    Men vad åsyftas med "liftime prevalence"?  Med prevalens menas ju i allmänhet förekomst av en företeelse (sjukdom, motsv) vid en viss tidpunkt i samhället.  Menar man hur många som någon gång i livet dragit ett bloss?

    Det är ju inget riktigt bra mått på konsumtionen av cannabis i samhället...  Jämför ett (påhittat) uttryck: "livstidsförekomsten av plockning av fridlysta blommor är i Sverige skrämmande 75%".  Det är ju en dramatisk skillnad på att tre av fyra svenskar råkat plocka fel blomma en gång i livet, jämfört med om 6,75 miljoner svenskar dagligen är ute och skövlar fridlysta arter.

    Finns det inga siffor på något motsvarande DDD (dispenserade dygnsdoser) per 100.000 invånare?  Alltså "antal bongar" (eller gram cannabis) per 100.000 invånare?  Säger mer om den totala konsumtionen, även om även denna siffra kan slå fel.  (Jämför t.ex. att Visby och Malung har högst alkoholkonsumtioner per invånare bland svenska kommuner: sommarsemestrar och Sälenfjällen påverkar hur mycket som säljs där, det är inte invånarna själva som dricker mest i Sverige. Därmed kan också "cannabisturism" slå mot siffran "konsumtion per invånare" i Holland.)
    Jag tolkar datan som att det handlar om just hur många som någon gång i livet konsumerat cannabis. Det finns säker bättre sätt att mäta detta, men oavsett vad och varför, cannabis konsumeras troligen även av lokalbefolkningen i Nederländerna och då även i högre om fattning än Sverige som å andra sidan har en högre frekvens av levercirros. Studierna är troligen baserade på intervjuer och inte på försäljning (jfr ditt exempel Visby/Malung).
    One by one, one by one.
  • Krokig Krokofant

    En annan tanke, Dr Kungen. När vi talar om svenskars berusningskultur kontra kontinenten så brukar man framhäva att fransmän och fransyskor inte helgsuper som Sven och Svenna i Svedala. Här dricks det måttligt och till maten.

    Är inte då cannabis ett väldigt väl lämpat rusmedel för svenskar? Man konsumerar endast på helgerna och är klar i huvudet resten av veckan?


    One by one, one by one.
  • Krokig Krokofant

    En annan intressant sak som kartan påvisar är också att det förekommer en cannabiskultur och cannabiskonsumtion i Sverige som är mer omfattande än i t.ex. Östeuropa/Balkan. I narkotikadebatter brukar ju cannabismotståndare appelera till svenskens nationella stolthet hävda att Sverige måste vara ett föregångsland för resten av världen.


    One by one, one by one.
  • Krokig Krokofant
    Doktorn skrev 2011-08-02 16:12:08 följande:
    Nej, att påstå att "lifetime prevalence" skulle vara indikator för någon sorts cannabiskultur är ju att dra det för långt. Jämför min liknelse om fridlysta blommor.
    Det är ju nästan omöjligt att med någon större säkerhet dra någon annan slutsats av kartan än att många individer verkar ha provat i vissa länder, och färre i andra.
    Hur skulle man kunna mäta förekomsten av cannabiskultur på ett bättre sätt? Antal gånger personer rökt i sitt liv? Antal personer som röker per år? Det kommer alltid finnas felkällor osv. Vissa röker intensivt under en kort period i sitt liv. Andra röker sporadiskt under hela sitt liv osv.

    Denna karta är inte nödvändigtvis en absolut sanning, men den jämför trots allt konsumtion länder emellan och således förekomst av cannabiskultur.
    One by one, one by one.
  • Krokig Krokofant

    Synd att Dr Kungen inte är med i debatten längre, men iallafall, vad anser ni om att man skriver direkta lögner i läroböcker för skolan?

    Följande text är tagen boken Almqvist & Wiksell år 2001 Biologi spektrum:

    Cannabis är inte giftigt på så sätt att den som plötsligt faller ner död och  just därför kanske många tror att cannabis är ofarligt, men det är fel.Cannabis ger till exempel värre lungskador än vanlig tobaksrökning.

    En annan lömsk egenskap hos THC är att den lagras i fettrika organ, till exempel i hjärnan. Därför tar det lång tid för kroppen att befria sig från THC. En månad efter ett enda rus kan THC fortfarande finnas kvar och ge effekter i kroppen. Det leder bland annat till trötthet och glömska. Den som använder cannabis blir  "seg" och bryr sig inte. Trots segheten kan användarens hjärna få plötsliga kortslutningar. Då kan missbrukaren för minsta småsak kanske hugga en kniv i kompisen, för att strax efter undra vad som hänt'

    Det finns enorma mängder faktafel i denna biologibok som säkerligen används än idag på skolor. Den som känner till Donald Tashkins studier från UCLA vet att han ser inget samband mellan KOL och cannabisrökning. Och när det gäller cancer så har marijuanarökare till och med lägre förekomst av lungcancer än icke-rökare. Tobkasrökare har 20 ggr oftare lungcancer.

    THC lagras inte i fettrika organ, det gör metabolitera av THC och dessa metaboliter är inte psykoaktiva.

    Sista stycket är otroligt märkligt, då man till skilland från del lagliga rusmedlet alkohol inte får blackouts och fenomenet kortslutningar verkar helt taget ur luften. Den drog som skulle kunna ge dessa effekter är närmst PCP som inte ens förekommer i Sverige.

    Jag upplever att det är mer skadligt att från statens sida ljuga för folket än att komma med sanningen.


    One by one, one by one.
Svar på tråden Är det okej att testa att röka cannabis? (hasch, marijuana)