• shine

    Precis fått graviddiabetes, vad ska/kan jag äta?

    Hej!
    Jag har precis kommit hem från sjukhuset och varit inlagd i 4 dagar för graviddiabetes. Har fått med mig massor av insulin, så det är inte den lättare formen av graviddiabetes där man kan ändra kosten för att bli av med det. Är lite chockad och ledsen. Kom in precis när det var helgdag och personerna som var experter var antingen ledig eller sjuk. Så jag har fått träffa mycket olika personer som inte är särskillt pålästa. På tisdag ska jag få komma till diabeteskliniken.

    Jag är dålig på kost och matlagning. Försöker nu lära mig vad jag kan äta..

    Någon vänlig själ som kan ge mig lite tips?

    Kram

  • Svar på tråden Precis fått graviddiabetes, vad ska/kan jag äta?
  • Jezamine

    Ring sjukhuset och hör efter.Och på tisdag skall du ju iaf dit igen..frågad em då


    Jag är INTE avstängd
  • Cloudy

    Viktuppgång är orsaken till grav.diabetes så skippa fettet, sedan så ska alla diabetiker minimera sockerintaget.Träning är ett måste för att få kroppen att må bra.

    Du måste ju kontakta en dietist för det här är inget du kan styra upp själv om du inte har kunskap i det.

  • Kiira

    hej på dig,
    ja fick gravdiabetes med första barnet, blev satt på insulin tre gånger om dagen, åt på bestämda tider o levde den aktiva vardag jag har.
     
    med barn nummer två kom de i vecka 20 igen, insulin 4 gånger om dagen o en ännu aktivare vardag som man har me barn o hundar.

    efter barn nummer två försvann inte min diabetes. så nu när ja blev gravid igen så har ja tagit natt insulin sedan vecka 5..

    se till att få en bra diabetes sköterska som du kan fråga om allt som rör diabetes.

    och ett tips om du badar/simmar är något innan o något efter att vara i vattnet är tok känsligt för iallfall min diabetes. 

  • shine

    Hej!
    Tack alla för era svar. Jag är inte överviktig, har inte högt blodtryck, tillväxtkurvan på magen är normal. Är i dag i v30 och har gått upp 8 kg totalt (väger 66 kg i dag).

    Däremot har jag en autoimmun sjukdom som heter Hashimoto vilket gör att kroppen går till attack mot sig själv och i mitt fall har kroppen valt att attakera min sköldkörtel (denna sjukdom är ärftlig och jag har många i min släkt som har detta, faster, kusin syskon osv). Jag åkte på magsjuka i jul och en sköterska sa att detta kunde ha triggat igång diabetesen eftersom immunförsvart försämras då. Diabetes är även en autoimmun sjukdom. Jag är orolig att det blir bestående.

    Vad det gäller mottion så har jag råkat ut för foglossning och då får jag inte röra på mig om det gör ont. Så det blir sparsamma och långsamma promenader.

    Har du något mattips så tar jag gärna emot det!

    Kram


    !
  • Cloudy
    shine skrev 2011-01-09 13:40:38 följande:
    Hej!
    Tack alla för era svar. Jag är inte överviktig, har inte högt blodtryck, tillväxtkurvan på magen är normal. Är i dag i v30 och har gått upp 8 kg totalt (väger 66 kg i dag).

    Däremot har jag en autoimmun sjukdom som heter Hashimoto vilket gör att kroppen går till attack mot sig själv och i mitt fall har kroppen valt att attakera min sköldkörtel (denna sjukdom är ärftlig och jag har många i min släkt som har detta, faster, kusin syskon osv). Jag åkte på magsjuka i jul och en sköterska sa att detta kunde ha triggat igång diabetesen eftersom immunförsvart försämras då. Diabetes är även en autoimmun sjukdom. Jag är orolig att det blir bestående.

    Vad det gäller mottion så har jag råkat ut för foglossning och då får jag inte röra på mig om det gör ont. Så det blir sparsamma och långsamma promenader.

    Har du något mattips så tar jag gärna emot det!

    Kram
    Ok, ja då är orsken en helt annan och ja magsjuka kan trigga igång diabetes.

    Du kan äta all mat utom det som är sockrat.

    Kycklingfilé, ris, grönsaker.
    Hacka överbliven kycklingfile och gör en ceasarsallad kanske.
    Stek lax, kokt potatis, ärtor, + cremefracihe med dill och salt.
    Köttgryta

    Tänk protein, kolhydater och grönsaker när du lagar mat så har du en säker grund att stå på. Eftersom du inte har någon övervikt så ska du inte skippa fettet.
  • JanetR

    Hej. Jag fick också diabetes under min graviditet. Mig misstänker dem till och med typ 1 diabetes. De har tagit nya prover efter förlossningen och jag ska träffa läkaren igen den 13:de jan.
    Det som är bra å tänka på med kosten är att äta regelbundet, tallriksmodellen och försöka undvika sötsaker.
    Fullkronsbröd samt fullkorns pasta är bättre och äta.
    Gällande pasta, ris, bröd, potaits så är det kolhydrater som omvandlas till socker i kroppen. De ska du tänka på att äta väldigt lika varje måltid, tex äter du 2st potatisar ska du försöka hålla det så du inte äter 4st nästa dag. Du bör helst använda olja i matlagningen. Du kan äta samma saker som innan.
    För att ha blodsockret på en bra nivå så är som sagt regelbunda måltider bra dvs
    Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, ev kvällsmål.
    Jag fick undergraviditeten ta insulin 4gånger om dag, jag hade en korttidsverkande på dagen och en långtidsverkande insulin till natten varje dag.
    Jag fick träffa speciella diabetessjuksköterskor, läkare och även en dietist när jag låg inlagd. Du bör få träffa en dietist. De hjälper dig med vad du ska tänka på gällande kosten. Motion är bra för de kan hålla ned blodsockret, så det är bra å försöka komma ut på en promenad om dagen i alla fall.
    Jag hade en blogg där jag skrev om min graviditet med diabetes.. Jag har den kvar på min sida, jag vet inte riktigt vad jag skrivit där.. men kanske kan det finns något tips med där om du vill läsa lite. Jag fick en sida av diabetes ssk där man kunde få veta det mesta om diabetes: www.insulin.se där kan du hitta de mesta informationen om diabetes för diabetiker. Men hoppas du får hjälp med allt och kräv å få prata med en deitist. Lycka till.

  • shine

    Tack så hemskt mycket för alla information! En stor kraam till er alla.

    Ska träffa "experterna" och även får göra ett extra ultraljud i morgon. Ska bli intressant och se vad dom säger.

    Kraam

  • Kottarnasmamma

    Jag har grav diabetes för andra gången, ev har jag haft det tidigare graviditeter med fast de missat det.
    För mig är det tokkänsligt att äta kolhydrater, speciellt bröd och då menar jag allt bröd, även knäckebröd. Trots insulin sticker mitt blodsocker i de lägena.
    Jag kan hålla mitt blodsocker som mest i schack genom att äta kött/fisk/kyckling, mer grönsaker och möjligen 1 potatis/ lite pasta osv. Har just nu fått dille på stekt vitkål, går att krydda på alla möjliga sätt.

  • Tida77

    Hur har det gått för dig? Har du fått någon mer information från sjukhuset?

    Hur en diabetiker ska äta får man ofta olika råd beroende på vem man frågar. Någon ovan skrev ju tex att du ska undvika fett, vilket jag inte alls håller med om.
    Håller absolut inte heller med om att viktuppgång skulle vara orsaken till diabetes, däremot ofta tvärt om. Kan man inte kontrollera sitt socker går man ofta upp i vikt. Om man inte har typ 1, då går man oftast ner istället, men det har ju inte du.

    När du äter socker/stärkelse/kolhydrater och i stora mängder även protein, höjs ditt blodsocker. Kroppen producerar då (om man är frisk) insulin för att ta hand om sockret och få ner det till en normal nivå. När man har diabetes kan kroppen inte tillverka tillräckligt med insulin för att få ner sockret till en normal nivå. En hög sockerhalt i blodet är i längden farligt (mycket höga värden kan vara farliga även på kort sikt). Därför får du nu ta insulin i sprutor för att hjälpa kroppen.

    Om du tillför mycket insulin kommer din kropp att binda fett, då insulin är ett hormon som regelerar fettbindningen i kroppen. Om du tar för lite insulin blir ditt socker högt, och därmed även din bebis blodsocker. Du bör sträva efter att behöva ta så lite insulin som möjligt. Ju mindre socker/stärkelse/kolhydrater du äter, desto mindre höjs ditt blodsocker och desto mindre insulin behöver du.

    Så mitt råd är att äta protein och fett och minimalt med kolhydrater och stärkelse, och inget socker. Det finns en bok som heter "diabetes- nej tack" som är både informativ och som har många bra recept och tips. Det kan vara kämpigt att ställa om sig från en "pasta-potatis"-diet, men det är värt det och du kommer minska risken för att diabetesen hänger kvar efter förlossningen.
    Ät gärna också en extra hög dos D-vitamin, som har visat sig öka insulinkänsligheten i våra celler. Särskilt nu på vintern är det viktigt.

    Förbered dig på att din bebis kommer att ha lågt blodsocker efter förlossningen och troligtvis behöver tilläggsmatas. Det är inget farligt så länge det inte är jättelågt, men det tror jag inte är vanligt. Jag vill bara berätta att ni troligtvis kommer att behöva mata bebisen med kopp innan din mjölk kommit igång (om du ska amma). Det hade ingen berättat för mig, vilket jag tycker är konstigt.

    Lycka till och fråga mer om du vill!
    /En insulinbehandlad grav. diabetiker och kostbehandlad "vanlig" diabetiker
    (Som med ovan tips sänkt blodsockret flera enheter utan att tillsätta insulin)

  • Charlott29

    Jag är också kostbehandlad diabetiker av sorten "mody 2", vilket betyder att jag är en ärftlig diabetesform och har inte heller något med övervikt osv att göra. I mitt fall är det en gen som är fel i kroppen och det är 50% risk att mina barn får samma sjukdom. Det finns med andra ord inget jag hade kunnat göra annorlunda.

    Nu under min graviditet kommer jag så småningom med största sannolikhet börja med insulin också. Är i v 23 nu och min läkare tror jag klarar mig till v 27-28.

    Det som "Tida77" skriver är en väldigt bra sammanfattning!
    För min del så sticker mitt blodsocker iväg om jag äter fiberfattigt bröd eller pasta. Ris och potatis går däremot bättre trots att det också är kolhydrater. Det är så olika från person till person och man får prova sig fram lite försiktigt.

    Fett ska du absolut inte utesluta, du är gravid och behöver det fett du får i dig.

    Min diabetesläkare har sagt att jag kan tänka lite "GI", dock får jag inte bli "manisk" och utesluta kolhydrater eftersom jag är gravid, men att jag kan tänka långsamma livsmedel i samma mått som GI samt mycket frön, nötter osv.
    Undvik extra söta frukter såsom apelsin, banan, melon... kanske är det ibland bättre att ta en grönsak t.ex morotsstavar om man är sugen på något.
    Om du vill äta bröd - ät bröd med hög % kostfibrer, gärna över 7%. Jag har hittat ett bröd med kostfibrer 9,5% samt 10,7 % som funkar fint för mig att äta. Hög procent kostfibrer är bättre än att köpa sockerfritt bröd enligt min dietist.

    Jag tycker dock inte du ska vara orolig. I de allra flesta fall försvinner grav.diabetes efter förlossningen. I ditt fall vet man inte men måla inte fan på väggen.
    I början är det såklart svårt att ändra kost helt och hållet och utesluta allt man inte bör äta, men så småningom blir det inga problem.

    Du kommer också att få gå på täta kontroller för att kika på tillväxten hos bebis. Med min son hade jag antagligen också utvecklad diabetes men det upptäcktes inte då utan av en slump för 2-3 år sedan. Min son vägde 4,8 kilo så denna gravidtet (när diabetes är konstaterad) så går jag på specialistmödravården samt att jag ska göra ultraljud från v 28 och framåt för att se tillväxtkurvan på bebis.

    Som sagt, var inte orolig, du kommer fixa det här!

    Önskar dig Lycka till!

  • shine

    Tack för alla tips! Det gör mig lite tryggare att veta att jag inte är ensam.

    Det otäckaste jag varit med om är att vakna på natten helt svettig, svag och skakig av en dipp. Har haft två stycken dippar på nätterna nu så nu har jag dextrosol vid nattduksbordet.

    När jag var till Danderyd i tisdags så frågade jag om jag enbart skulle gå hos dom nu. Då sa dom nej, du går till din barnmorska som vanligt. Ska dit igen på tisdag. Dom vill försöka ställa in min insulin dosering. Fick även göra ultraljud och babyn var lite tjockare än "medelsvensson", han vägde 1757g.

    När jag läste på FASS.se om insulinet så stod det rubrik "Försiktighet  * om du har problem med njurarna, levern, binjurarna, hypofysen eller sköldkörteln". Jag nämnde detta för dom på danderyd att jag har problem med sköldkörteln, men då sa dom att det var ingen fara.

    Jag håller tummarna att detta försvinner efter förlossningen!

    Tack ännu en gång för alla hjälp!

    Kramar

Svar på tråden Precis fått graviddiabetes, vad ska/kan jag äta?