Inlägg från: Argo |Visa alla inlägg
  • Argo

    Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?

    M Y L F skrev 2011-01-16 13:54:08 följande:
    Dessa snabbutbildningar som du talar om som leder till jobb kan du visa mig några sådana?
    Hur definierar du "snabbutbildning"?

    En KY/YH är på mellan 6 månader och 3 år om man läser på deras hemsida (vet inte vilken som är 6 månader dock).

    VI plockar in omskolade humanister och fd sjukvådspersonal, och många av dem  medelålders, därifrån för att vi inte kan få tag i folk.
  • Argo
    Limael skrev 2011-01-16 13:59:45 följande:
    Jag har varit arbetslös i ett år och har fortfarande inte fått något jobb, går till arbetsförmedlingen som man ska och går på alla rekryteringsträffar, har varit på flera intervjuver men tyvärr så får jag inget jobb ändå, har lyckats få ett vikariat på 3 månader men när de 3 månaderna var slut så blev man utkastad igen. Så visst det finns folk som inte sköter sig och söker alla typer av jobb men jag är inte en av dem och får ändå ingenting. De av mina vänner som jobbar har fått sina jobb via kontakter.

    Det senaste var att jag blev erbjuden att börja på någon lagerfirma i göteborg men jag valde att inte ta det då jag har sambo med fast tjänst här där vi bor och det tycker inte jag är något fel, för alla har inte möjligheten att bara flytta.

    Nä, just det. Du väljer att inte ta jobbet.

    Inte för att jag tänker klaga på dig, men det är ditt aktiva val. Du tycker det är enklare att gå arbetslös där du bor nu än att ni flyttar till Gbg.

    Så länge alla bara är medvetna om, och accepterar att, ens val får konsekvenser så ...

  • Argo
    Limael skrev 2011-01-16 14:32:31 följande:
    jaha så jag och min sambo ska tvingas flytta isär från vårat gemensama hem som vi bott i i 4 år bara för att jag ska få ett 15 timmar i veckan jobb i gbg?

    hade jag varit singel & inte gravid så hade jag flyttat för då är det värt det.
    Ni bestämmer givetvis själva om ni vill flytta till Gbg eller inte, då du har fått jobb där.

    Själv skulle jag nog funderat på om inte sambon - med sitt fasta jobb  i botten - hade kunnat söka motsvarande jobb i Gbg.
  • Argo
    umaia skrev 2011-01-16 14:41:11 följande:
    men kul att ta av sina sparpengar för att försörja sig i kanske över ett år. plus har du arbetat till 52 så har du ju betalat skatt, så det blir ju dina egna pengar du lever på om du går på a-kassa
    Vad har man annars sparpengarna till? Bara till nöjen?

    Kul och kul - ibland måste man göra sådant som är tråkigt också.

    Nä, den skatt en person betalar in (förutom för möjligen HM:s Stefan Persson) räcker inte på länga vägar till att betala allt du utnyttjar som individ? 
  • Argo
    zanna80 skrev 2011-01-16 14:46:18 följande:
    Men så är det ju med alla arbeten. Alla är inte bäst på allt, men att försöka anstränga sig och visa sig intresserad är att komma en bra bit på väg.
    Att ta ett jobb som telefonförsäljare - det tyder på karaktär.

    Om man sedan inte skulle klara av det - shit happens, men du har i alla fall försökt och ska ha cred för det. 
  • Argo
    umaia skrev 2011-01-16 14:56:13 följande:
    tur då att det inte är du som bestämmer i sverige, för det skulle bli helknasigt om en vd som blir arbetslös och en dagisfröken båda ska leva på sina sparpengar..där snackar vi klassklyftor..kan tillägga att om ja nu fick gå har jag absolut noll sparat på banken eftersom ja går plus minus noll varje månad..så faller jag är jag väldigt glad att samhället är där för att plocka upp mig..
    Jag bestämmer ju ungefär lika mycket som alla andra som har rösträtt i det här landet.

    Det som förvånade mig var din inställning till sparade pengar. Jag menar, en del av själva poängen med att ha sparade pengar är att kunna använda dem när det kniper. 

    Hurvida det sen är kul eller inte är ju skitsamma. Deras syfte var ju att fungera som buffert.
  • Argo
    Lavish skrev 2011-01-16 20:24:46 följande:
    Men det var ju inte frågan. Frågan var hur du ser på långtidsarbetslösa... de får skylla sig själva med andra ord?
    Någonstans måste ändå en vuxen människas personliga ansvaret komma in.

    Är man så pass långt in i skolvärlden som på universitet/högskola så vet man om hurvida man utbildar sig till ett bristyrke eller ett yrke med överskott.

    På lägre nivå har vi det här med frisörer på gymnasiet:
    http://www.dt.se/nyheter/dalarna/article559152.ece

    2600 utbildas per år medan ca 500 behövs. 

    Vart gick det fel och hur mycket samhällsresurser skall vi lägga på att betala ut a-kassa och/eller omskola de som medvetet gjorde ett val som ledde till arbetslöshet?
  • Argo
    Lavish skrev 2011-01-16 20:34:25 följande:
    Frågan var väl snarare, får långtidsarbetslösa som inte har CSN kvar skylla sig mer själva än andra långtidsarbetslösa? Eller mindre, eftersom de inte kan gå en utbildningen för att komma ur situationen?

    Gå en utbildning kan de ju. De kan bara inte få försörjning genom CSN.

    Var det inte du som hade bekanta som tagit banklån för studier? Jag känner också folk som gjort likadant då de pluggat utbildningar som inte varit CSN-berättigade. Människor med lite driv som tar en chans och gör det bästa av situationen.

  • Argo
    Pallas skrev 2011-01-16 21:26:30 följande:
    Men finns det inget ansvar hos kommunerna? Är de rimligt att de upplåter 5000 frisörutbildningsplatser om det finns beläggning för 250 frisörer? Att lägga skulden på 16-åringar för att de valde fel känns... väl cyniskt.
    Just det där är ju tonårigar så de kan jag till viss del ursäkta (det är nåt med att deras hjärna inte är färdigutvecklad), men som fenomen betraktat: folk som läser "media", kultur och andra ämnen som ofta bara leder till arbetslöshet.

    Och på tal om de 2000 frisörsutbildade som inte det finns behov av - vad fick de höra från sina föräldrar och från sin studievägledare?
  • Argo
    Pallas skrev 2011-01-16 21:33:33 följande:
    Ärligt, jag tycker det är för jävla fräckt att göra den där typen av uttalanden. Det är att skicka folk rakt ut i utanförskapet och trycka upp "du är värdelös"-kvittot rakt i nyllet på dem. Osympatiskt.
    Fär du givetvis tycka om du vill men osympatiskt eller inte. Vad skiljer den som tar det där banklånet från den som avstår och inte går den där utbildningen?
Svar på tråden Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?