• Lumo

    Arsenik i barnmat - blir du orolig?

    www.slv.se finns bättre artikel där bla detta står:

    "Arsenik och mangan är grundämnen som finns naturligt i berggrunden. Ämnena kan lösas ut till omgivande grundvatten. Även kadmium är ett grundämne som finns naturligt i alla jordar, men som även tillförs genom luftföroreningar och genom användning av gödsel och rötslam som kan vara förorenat med kadmium.

    Höga doser arsenik kan ge akut förgiftning men även långvarig exponering av lägre doser kan ge negativa effekter på hälsan, bland annat ökad cancerrisk. Mangan är ett livsnödvändigt spårämne men höga halter tros kunna vara skadligt för nervsystemet. Kadmium stannar kvar i kroppen under lång tid och lagras i njurarna, vilket gör att njurfunktionen kan skadas om man får i sig mycket kadmium under en längre tid."

    Förstår faktiskt inte era resonemang att gift får de ändå i sig, alltså spelar det ingen roll. Hur kan man medvetet nu i framtiden fortsätta förgifta sitt barn? Det är ju ens skyldighet som förälder att veta vad för skit man göder upp sina barn på. Ta reda på det!!!

    Dessutom var det antagligen tal om HÖGA HALTER, dvs för höga halter för vad som är "häsosamt". Hoppas verkligen livsmedelsverket tvingar fram hårdare regeler o krav på tillverkarna, och att mammorna vågar lita på att man själv kan laga nyttigare mat (förutom ersättning då) utan tillsatser o konstlade förädlingsprocesser (vilket var orsaken till vissa av gifterna enligt artikeln). Stå på er för barnems skull!

  • Lumo

    Men hallå, stanna upp ett tag. Som jag tolkar det, och även Suneboll, så har de testat barnmat o upptäckt halter som INTE redovisas på innehållsförteckningen. Alltså kvittar det hur noggrant ni läser inbehållsförteckningen.

    Men medans ni ändå läser innehålksförteckningarna kan ni reflektera över alla dessa ingredienser, hälften av vilka ni knappt vet vad det är, än mindre varför de är i gröten. Alla dessa konstlade ingredienser är tillsatta där för att göra billigast möjliga gröt. Ingredienserna framställs ofta o förädlas med hjälp av staka kemikalier o det är ofta i dessa som gifterna sitter. Varför vissa ibland blir kvar. Nu till nästa tankeställare, varför vill man mata sitt bqtn med något som feamställts såhär? Varför vill mat stoppa i barnet en gröt gjord på 20-30 ingredienser när den bara behöver innehålla havre, vatten och en klick riktigt smör samt några bär om man vill lyxa till det? Hur bekväma har vi mammor blivit när vi medvetet väljer detta dåliga och dyra alternativ? Tycker det är sorgligt!

  • Lumo

    Kakan, nyponskalsmjöl är inte nödvändigt men är en bra tillsats av bla c-vit. Anledningen att man inte kan ta för mycket är att det blir rätt surt, men du kan ju även få c-vit från andra bär/frukter. Du kan även koka egen, mindre söt o jättegod, nyponsoppa av mjölet. Smask.

    Jag stoppade vanligtvis i en liten näve blåbär, frysta. Det älskade min son.

    Ekologiska Dinkelgryn o hirsgryn blandat med hackade torkade aprikoser (järnrikt) o katrinplommon (c vit mm o håller magen i trim) o nyponskalsmjöl gjorde jag en stor torrblandning av i en burk. Då slapp man blanda varje dag. Koka med vatten o tillsätt en msk riktigt smör o lite frukt/bär.

    Laga stor sats o ät själv o spara lite till mellanmålet. Puh, skrev just samma i en annan tråd... Hehehe. Enjoy!

  • Lumo

    Hehe, tack. Jag har läst o resonerat mycket sedan jag blev mamma för två år sedan. Har lagt om min egen kost o skippat halvfabrikat, köper ekologiska grönsakslådor o mår betydligt bättre o 15 kg lättare. Första barnaåren känns viktiga för att lära barnet en nyfikenhet till god mat. Det är ju dessa år man "programmerar dem". Men visst, vissa barn är ju tydligen omöjliga på matfronten. Men jag tycker iaf att det är viktigt att barnen lär sig äta god o bra mat o inte blir upofödda på osmaklig o konsistensfri barnmat med massa skit i. Då är det ju inte konstigt om de som äldre ratar allt i matväg.

    Finns mycket bra böcker på området om mat o hälsa som kan appliceras på barnen. En riktig ögonöppnare är såklart Äkta vara-böckerna, något alla borde läsa! läs den om du inte redan gjort det!!! även hemsidan www.aktavara.org är ok o har många tips.

  • Lumo

    Kakans- går du på en större matafgär typ willys eller citygross eller coop forum så har de bra ekologiskt sortiment på hälsokosthyllorna. Där finns hirsgryn tex från Saltå kvarn i en mindre plastpåse. Även nyponskalsmjöl står där alt så hittar du det på en vanlig hälsokostaffär. Torkade aprikoser o katrinplommon står på hälsokosthyllan alt vid bakgrejerna o nötter/russin. Dinkelgryn står antingen vid vanliga havregryn eller vid hälsokosthyllan. Alt kan du byta det mot vanliga ekologiska havregryn tex från Saltå kvarn. Rota gärna runt på hälsokosthyllan, finns många roliga o annorlunda gryner o mjöler man kan koka gröt på. Där finns även quinoagryn till gröt. Vanlig matquinoa är även perfekt barnmat istället för potatis, koka, blanda med olja, smör o ev lite buljong o frys in med kött/fisk o grönsaker.

Svar på tråden Arsenik i barnmat - blir du orolig?