• Kakans

    Arsenik i barnmat - blir du orolig?

    Ja det är klart att man blir orolig! När det handlar om saker jag ger mitt barn som kan göra skada så att säga så blir jag självklart orolig! Jag ger ju nu endast ersättning NAN och den skulle hålla sig inom gränserna om jag förstår rätt. Man ibalnd händer det ju också att hon får en och annan smakportion på burk..

    Känns som det är befogat ännu mera nu än innan, det är bäst att göra maten själv! :)

  • Kakans
    Gwempa skrev 2011-01-28 08:02:15 följande:
    Men hallå, stanna upp ett tag. Som jag tolkar det, och även Suneboll, så har de testat barnmat o upptäckt halter som INTE redovisas på innehållsförteckningen. Alltså kvittar det hur noggrant ni läser inbehållsförteckningen.

    Men medans ni ändå läser innehålksförteckningarna kan ni reflektera över alla dessa ingredienser, hälften av vilka ni knappt vet vad det är, än mindre varför de är i gröten. Alla dessa konstlade ingredienser är tillsatta där för att göra billigast möjliga gröt. Ingredienserna framställs ofta o förädlas med hjälp av staka kemikalier o det är ofta i dessa som gifterna sitter. Varför vissa ibland blir kvar. Nu till nästa tankeställare, varför vill man mata sitt bqtn med något som feamställts såhär? Varför vill mat stoppa i barnet en gröt gjord på 20-30 ingredienser när den bara behöver innehålla havre, vatten och en klick riktigt smör samt några bär om man vill lyxa till det? Hur bekväma har vi mammor blivit när vi medvetet väljer detta dåliga och dyra alternativ? Tycker det är sorgligt!
    Jag håller med dig! Jag har en 6 månaders gammal dotter, så henne måste jag ju tyvär ge ersättning/välling..
    Annars gör jag hennes smakportioner själv!
    Köpte ju tyvär gröt igår.. och det känns ju inge vidare att börja ge henne det.. men blir det inte för mycket fibrer när man gör den själv? Jag är inte så kunnig på detta område... :S
  • Kakans
    Gwempa skrev 2011-01-28 08:12:14 följande:
    Ni som blir lite motiverade att laga egen gröt o välling, läs här o få inspiration:

    www.alternativbarnmat.se/index.php/recept/for...
    Har nu varit inne och skrivit av receptet.
    Men är detta något du själv ger?
    Måste bara fråga det här med Nyponskalsmjölet.
    Det står att man eventuellt kan ha i 1 tsk av det. Är det utöverblandning då eller?
    Tänkte på det att man ska introducera det försiktigt..
  • Kakans
    Gwempa skrev 2011-01-28 08:59:10 följande:
    Kakan, nyponskalsmjöl är inte nödvändigt men är en bra tillsats av bla c-vit. Anledningen att man inte kan ta för mycket är att det blir rätt surt, men du kan ju även få c-vit från andra bär/frukter. Du kan även koka egen, mindre söt o jättegod, nyponsoppa av mjölet. Smask.

    Jag stoppade vanligtvis i en liten näve blåbär, frysta. Det älskade min son.

    Ekologiska Dinkelgryn o hirsgryn blandat med hackade torkade aprikoser (järnrikt) o katrinplommon (c vit mm o håller magen i trim) o nyponskalsmjöl gjorde jag en stor torrblandning av i en burk. Då slapp man blanda varje dag. Koka med vatten o tillsätt en msk riktigt smör o lite frukt/bär.

    Laga stor sats o ät själv o spara lite till mellanmålet. Puh, skrev just samma i en annan tråd... Hehehe. Enjoy!
    Jaha okej! Gud vad spännande att göra egen gröt tycker det är så himla roligt när man gör maten själv! :)
    Vilka bra tips du har! Du verkar vara kunnig inom området?
    Vad är det för tråd?

    TACK! =))
  • Kakans
    Gwempa skrev 2011-01-28 09:35:53 följande:
    Hehe, tack. Jag har läst o resonerat mycket sedan jag blev mamma för två år sedan. Har lagt om min egen kost o skippat halvfabrikat, köper ekologiska grönsakslådor o mår betydligt bättre o 15 kg lättare. Första barnaåren känns viktiga för att lära barnet en nyfikenhet till god mat. Det är ju dessa år man "programmerar dem". Men visst, vissa barn är ju tydligen omöjliga på matfronten. Men jag tycker iaf att det är viktigt att barnen lär sig äta god o bra mat o inte blir upofödda på osmaklig o konsistensfri barnmat med massa skit i. Då är det ju inte konstigt om de som äldre ratar allt i matväg.

    Finns mycket bra böcker på området om mat o hälsa som kan appliceras på barnen. En riktig ögonöppnare är såklart Äkta vara-böckerna, något alla borde läsa! läs den om du inte redan gjort det!!! även hemsidan www.aktavara.org är ok o har många tips.
    Så sant!
    Åh vad kul med ännu mer att lära sig! Tack igen!
  • Kakans
    Ms M skrev 2011-01-28 13:56:47 följande:
    detta gällde väl bara ersättningen och gröten, inte barnmaten på burk väl?
    Jag tror att allt är ganska oklart i nuläget. Allt ska ju kontrolleras och ska redas ut nu.
  • Kakans
    Gwempa skrev 2011-01-28 08:59:10 följande:
    Kakan, nyponskalsmjöl är inte nödvändigt men är en bra tillsats av bla c-vit. Anledningen att man inte kan ta för mycket är att det blir rätt surt, men du kan ju även få c-vit från andra bär/frukter. Du kan även koka egen, mindre söt o jättegod, nyponsoppa av mjölet. Smask.

    Jag stoppade vanligtvis i en liten näve blåbär, frysta. Det älskade min son.

    Ekologiska Dinkelgryn o hirsgryn blandat med hackade torkade aprikoser (järnrikt) o katrinplommon (c vit mm o håller magen i trim) o nyponskalsmjöl gjorde jag en stor torrblandning av i en burk. Då slapp man blanda varje dag. Koka med vatten o tillsätt en msk riktigt smör o lite frukt/bär.

    Laga stor sats o ät själv o spara lite till mellanmålet. Puh, skrev just samma i en annan tråd... Hehehe. Enjoy!
    Jag skulle inhandla alla ingredienser till gröt/välling. Men knappt hälften av allt jag skulle ha fanns på affären.. =/
  • Kakans
    Gwempa skrev 2011-01-28 19:22:54 följande:
    Kakans- går du på en större matafgär typ willys eller citygross eller coop forum så har de bra ekologiskt sortiment på hälsokosthyllorna. Där finns hirsgryn tex från Saltå kvarn i en mindre plastpåse. Även nyponskalsmjöl står där alt så hittar du det på en vanlig hälsokostaffär. Torkade aprikoser o katrinplommon står på hälsokosthyllan alt vid bakgrejerna o nötter/russin. Dinkelgryn står antingen vid vanliga havregryn eller vid hälsokosthyllan. Alt kan du byta det mot vanliga ekologiska havregryn tex från Saltå kvarn. Rota gärna runt på hälsokosthyllan, finns många roliga o annorlunda gryner o mjöler man kan koka gröt på. Där finns även quinoagryn till gröt. Vanlig matquinoa är även perfekt barnmat istället för potatis, koka, blanda med olja, smör o ev lite buljong o frys in med kött/fisk o grönsaker.
    Jag var på Willys. Där hade dom inte Nyponskalsgryn, inte bovetemjöl heller.. Minns inte riktigt vilka det var som inte fanns. Dom där quinoagrynen, ska dom vara röda eller vita? Det kanske inte har någon betydelse? 

    (förlåt om vi lånar tråden lite.) 
Svar på tråden Arsenik i barnmat - blir du orolig?