• HäxanSurtant3

    Vegan-mat till småbarn = gränsen till barnmisshandel

    Det anser iallafall de nutritionsspecialister och barnläkare samt barnsjuksköterskor jag talat med. De ser tillväxtproblem hos många av dessa barn och för att man skall få en fullgod kost krävs enorma mängder sojaproteiner.

    De avråder bestämt från att ge småbarn vegankost.  Vegetarisk kost är dock ett bättre alternativ om man nu av ideologiska skäl vill avstå från kött.

    Konstigt att vissa veganer fort är så avtrubbade att de riskerar sina små barns hälsa för en helt meningslös fanatisk omsorg om djuren? Är djuren viktigare än deras egan barn?

    Helgalet....


    Jag är upplyst inifrån ;). ( har bildbevis på det.)
  • Svar på tråden Vegan-mat till småbarn = gränsen till barnmisshandel
  • mikroE

    Nu är jag inte vegan men gör man det rätt så går det visst att ha ett barn som vegan men det är mycket jobb. Om barnet är petigt får man kanske vara villig att ge upp vegankost för vegetariskt men det går, utan att barnet får problem. Själv äter jag kött men jag var vegetarian under 11 år och jag vet teorin bakom vegansk kost väl eftersom jag känner folk som äter så och låter sina barn äta så.

  • white trash mia

    Vill bara förtydliga att alla veganer inte ger sina  barn enbart veganmat eller stödjer de som gör det.

    Jag är vegan men kommer INTE att ge mitt barn veganmat. Däremot kommer jag ge mest laktovegetarisk mat. 

  • klocka

    ...och det finns gott om nutritionister, läkare och andra som har specialiserat sig på denna fråga och som inte ser några problem, förutsatt att föräldrarna vet vad det gör. Professor Åke Bruce, som skrivit i Livsmedelsverkets faktablad konstaterar t ex att 

    '"Är man medveten om riskerna och kunnig i näringslära bör det inte vara några större problem. Och min erfarenhet är nog att de flesta svenska veganer som föder upp sina barn på vegankost är kunniga medvetna föräldrar."

    En expertgrupp inom American Dietetic Association (ADA) liksom American Academy of Pediatrics (AAP) konstaterar att:

    "Well-planed vegan and lacto-ovo-vegetarian diets are appropriate for all life stages of the life cycle, including during pregnancy and lactation. Appropriately planned vegan and lacto-ovo-vegetarian diets satisfy nutrient needs of infant, children and adolescents and promote normal growth".

    Och det är mer än man kan säga om många föräldrar som låter sina barn växa upp på makaroner och köttbullar, för att inte tala om alla som menar att "deras barn inte äter grönsaker". Grönsaker är livsnödvändiga för alla - kött är det inte.


    Men självklart förstår jag att läkare i allmänhet, liksom advokater i allmänhet, inte har tillräckliga kunskaper att uttala sig om det här, och därför "err on the side och caution" och rekommenderar folk att avstå. Det kräver som sagt kunskaper.

  • HäxanSurtant3
    klocka skrev 2011-01-29 00:44:41 följande:

    ...och det finns gott om nutritionister, läkare och andra som har specialiserat sig på denna fråga och som inte ser några problem, förutsatt att föräldrarna vet vad det gör. Professor Åke Bruce, som skrivit i Livsmedelsverkets faktablad konstaterar t ex att 

    '"Är man medveten om riskerna och kunnig i näringslära bör det inte vara några större problem. Och min erfarenhet är nog att de flesta svenska veganer som föder upp sina barn på vegankost är kunniga medvetna föräldrar."

    En expertgrupp inom American Dietetic Association (ADA) liksom American Academy of Pediatrics (AAP) konstaterar att:

    "Well-planed vegan and lacto-ovo-vegetarian diets are appropriate for all life stages of the life cycle, including during pregnancy and lactation. Appropriately planned vegan and lacto-ovo-vegetarian diets satisfy nutrient needs of infant, children and adolescents and promote normal growth".

    Och det är mer än man kan säga om många föräldrar som låter sina barn växa upp på makaroner och köttbullar, för att inte tala om alla som menar att "deras barn inte äter grönsaker". Grönsaker är livsnödvändiga för alla - kött är det inte.


    Men självklart förstår jag att läkare i allmänhet, liksom advokater i allmänhet, inte har tillräckliga kunskaper att uttala sig om det här, och därför "err on the side och caution" och rekommenderar folk att avstå. Det kräver som sagt kunskaper.


    Jag litar på den professor i pediatrik jag pratat med som INTE tycker att vegan mat skall ges till småbarn.

    Vi är skapta för att äta en allsidig kost och de fanatiska veganerna kan ist för att gnälla om sina stackars djur gör en insats i en överansträngda sjukvården där det finns MÄNNISKOR som behöver hjälp.

    Det är mer hedervärt anser jag än att avstå från kött.

     
    Jag är upplyst inifrån ;). ( har bildbevis på det.)
  • klocka

    Du litar självklart då den du vill. Själv lyssnar jag på de som har expertkunskaper i just denna fråga, och inte expertkunskaper i något relaterat.

    Din trådstart antyder dock att du anser att alla som inte lyssnar på just din professor t ex, handlar fel. Det får du gärna förklara, eftersom det som jag har påvisat finns gott om människor som inte har några problem med att rekommendera andra handlingssätt.

    Det är skojigt att du skriver om den "översträngda sjukvården". En stor andel av de som idag vårdas för välfärdssjukdomar gör det för att de äter fel, bland annat äter människan i allmänhet avsevärt mer kött än vad som är hälsosamt. För att hjälpa den överansträngda sjukvården borde alla därför skära ner på sitt köttintag avsevärt.

    För mig är det hedervärt att se till att vi har en jord även i framtiden. Kött är ett otroligt resursineffektivt sätt att skapa mat - helt oaktat vad man kan tycka om moralen i att föda upp levande, kännande varelser under vidriga förhållanden som människan i allmänhet inte har en aning om - vilket t o m FN har bekräftat, och därför rekommenderat att alla skär ner på sitt intag.

  • HäxanSurtant3
    klocka skrev 2011-01-29 09:57:15 följande:
    Du litar självklart då den du vill. Själv lyssnar jag på de som har expertkunskaper i just denna fråga, och inte expertkunskaper i något relaterat.

    Din trådstart antyder dock att du anser att alla som inte lyssnar på just din professor t ex, handlar fel. Det får du gärna förklara, eftersom det som jag har påvisat finns gott om människor som inte har några problem med att rekommendera andra handlingssätt.

    Det är skojigt att du skriver om den "översträngda sjukvården". En stor andel av de som idag vårdas för välfärdssjukdomar gör det för att de äter fel, bland annat äter människan i allmänhet avsevärt mer kött än vad som är hälsosamt. För att hjälpa den överansträngda sjukvården borde alla därför skära ner på sitt köttintag avsevärt.

    För mig är det hedervärt att se till att vi har en jord även i framtiden. Kött är ett otroligt resursineffektivt sätt att skapa mat - helt oaktat vad man kan tycka om moralen i att föda upp levande, kännande varelser under vidriga förhållanden som människan i allmänhet inte har en aning om - vilket t o m FN har bekräftat, och därför rekommenderat att alla skär ner på sitt intag.
    Köttintag är inte relaterat till metabola syndrom,diabetes, övervikt och välfärdssjukdomar. Kött innehåller mest protein och det blir man inte tjock av eller får ateroskleros.

    Du visar ju bara dina okunskaper ...

    Hjärntvättad...
    Jag är upplyst inifrån ;). ( har bildbevis på det.)
  • klocka

    Det är mycket enkelt att hitta forskning som påvisar länkar mellan köttkonsumtion och exempelvis diabetes, cancer och hjärtsjukdomar. Menar du att även alla dessa forskare också är ”hjärntvättade”?


     Det är talande att du inte kommer med några evidens (och ej heller kommenterar miljöaspekten) utan bara häver ur dig  ogrundade påståenden.


     American Diabetes Association:


    “CONCLUSIONS—Our data indicate that higher consumption of total red meat, especially various processed meats, may increase risk of developing type 2 diabetes in women.”


    http://care.diabetesjournals.org/content/27/9/2108.full


    “May 17, 2010 -- A new study shows eating processed red meat -- such as hot dogs, bacon, sausage, and cold cuts -- is linked to increased risks of heart disease and diabetes.”


    http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=116365


     


    “For years, they have boasted of the health benefits of their leafy diets, but now vegetarians have the proof that has so far eluded them: when it comes to cancer risks, they have the edge on carnivores.


    Fresh evidence from the largest study to date to investigate dietary habits and cancer has concluded that vegetarians are 45% less likely to develop cancer of the blood than meat eaters and are 12% less likely to develop cancer overall.


    Scientists said that while links between stomach cancer and eating meat had already been reported, they had uncovered a "striking difference" in the risk of blood cancers including leukaemia, multiple myeloma and non-Hodgkin lymphoma between the groups. The study looked at vegetarians, fish eaters and people who ate meat.


    ... She said the differences in cancer risks were independent of other lifestyle factors including smoking, alcohol intake and obesity....


    Two years ago, the World Cancer Research Fund found a link between red and processed meat and bowel cancer and recommended that the average amount of meat eaten should be no more than 300g a week. In Britain, the current meat intake is about 970g a week for men and about 550g a week for women.”


    www.guardian.co.uk/science/2009/jul/01/vegetarians-blood-cancer-diet-risk


     


     


     


     


     

  • HäxanSurtant3
    klocka skrev 2011-01-29 20:57:51 följande:

    Det är mycket enkelt att hitta forskning som påvisar länkar mellan köttkonsumtion och exempelvis diabetes, cancer och hjärtsjukdomar. Menar du att även alla dessa forskare också är ”hjärntvättade”?


     Det är talande att du inte kommer med några evidens (och ej heller kommenterar miljöaspekten) utan bara häver ur dig  ogrundade påståenden.


     American Diabetes Association:


    “CONCLUSIONS—Our data indicate that higher consumption of total red meat, especially various processed meats, may increase risk of developing type 2 diabetes in women.”


    care.diabetesjournals.org/content/27/9/2108.f...


    “May 17, 2010 -- A new study shows eating processed red meat -- such as hot dogs, bacon, sausage, and cold cuts -- is linked to increased risks of heart disease and diabetes.”


    www.medicinenet.com/script/main/art.asp?artic...


     


    “For years, they have boasted of the health benefits of their leafy diets, but now vegetarians have the proof that has so far eluded them: when it comes to guardian.co.uk on Cancer" href="www.guardian.co.uk/science/cancer">cancer risks, they have the edge on carnivores.


    Fresh evidence from the largest study to date to investigate dietary habits and cancer has concluded that vegetarians are 45% less likely to develop cancer of the blood than meat eaters and are 12% less likely to develop cancer overall.


    Scientists said that while links between stomach cancer and eating meat had already been reported, they had uncovered a "striking difference" in the risk of blood cancers including leukaemia, multiple myeloma and non-Hodgkin lymphoma between the groups. The study looked at vegetarians, fish eaters and people who ate meat.


    ... She said the differences in cancer risks were independent of other lifestyle factors including smoking, alcohol intake and obesity....


    Two years ago, the World Cancer Research Fund found a link between red and processed meat and bowel cancer and recommended that the average amount of meat eaten should be no more than 300g a week. In Britain, the current meat intake is about 970g a week for men and about 550g a week for women.”


    www.guardian.co.uk/science/2009/jul/01/vegeta...


     


     


     


     


     


    Kött kan ge en ökad risk för coloncancer om man äter den viss typ av det mycket. ja...och kosten är till ca 60% generellt rälnat huvudriskfaktor för att utveckla olika cancertyper. Det vet mkt rikyigt de flesta inte om. MEN!!!!!!!!!!

    Det är INTE fråga om att köttet specifikt som är boven i dramat. Ist är det bristen på fibrer, grönsaker ,för mkt mättat fett osv som predisponerar för cancer. Sedan finns det specikfika livsmedel som ger en äkad risk för olika canertyper ffa i gasterointestinalkanalen.

    Du nämnde inte cancer först och främst utan diabetes mm. Kött är ingen överhängade riskfaktor även om de flesta experter är ense om att vi konsumerar för mkt kött och borde dra ned på det till kanske 2- 3 ggr per vecka  och ist äta fisk och fågel.

    MEN -då är man fort allätare. Min TS rör veganer som utesluter både kött, fågel fisk och ägg samt mjölkprodukter.

    Att vara vegan är fanatism.. Vegetarian en het annan sak...Det är sunt äta vegetariskt ja!

    Då det gäller metabola syndrom är inte köttkonsumtion en signifikant stor riskfaktor även om det säkert ,som med all forskning, går att hitta enskilda studier som säger så. Det gäller att studierna skall vara stora nog för att man kan kalla dem evidensgrundande.

    Hittills finns inga ändrade guidelines på i cardiologi då det gäller köttkonsumtion. Således är inte kött det första man skall bry sig om om man har hjärt- och kärlsjukdom eller diabetes utan att följa en sund kost med fibrer, vitaminer och äta regelbundet och fettsnålt.

    Alla de år jag arbetat med hjärtsjukvård har aldrig köttkonsumtionen kommit upp som en riskfaktor...och nu snackar vi snart 20 år...

     
    Jag är upplyst inifrån ;). ( har bildbevis på det.)
  • Angelsx2
    Jag är vegan och kommer deffenetivt att ge mina barn veganmat.
    Dessutom tycker jag att det är så himla konstigt att folk alltid tror eller får uppfattningen att man är vegan p.g.a. man tycker synd om djuren! Jag har HELT andra skäl till att jag är det i alla fall.
    Sluta bry dig om vad andra stoppar i sig, tänk på dig själv i stället! 
  • Lady Dahmer
    HäxanSurtant3 skrev 2011-01-27 14:05:03 följande:
    Det anser iallafall de nutritionsspecialister och barnläkare samt barnsjuksköterskor jag talat med. De ser tillväxtproblem hos många av dessa barn och för att man skall få en fullgod kost krävs enorma mängder sojaproteiner.

    De avråder bestämt från att ge småbarn vegankost.  Vegetarisk kost är dock ett bättre alternativ om man nu av ideologiska skäl vill avstå från kött.

    Konstigt att vissa veganer fort är så avtrubbade att de riskerar sina små barns hälsa för en helt meningslös fanatisk omsorg om djuren? Är djuren viktigare än deras egan barn?

    Helgalet....
    tror du verkligen att veganer inte vill det bästa åt sina barn? Vilket jävla trams. De flesta föräldrar, oavsett kost eller etiska värderingar, sätter sina barn före allt annat.

    nej man behöver inte äta enorma sojamängder för att få i sig fullgod näring som vegan. Protein finns i annat än bönor. Okunskapen florerar även bland utbildade.

    Problemet med vegansk kost är att den är för fettsnål, men så länge föräldern ser till att tillgodose det så är allt bra. Och de flesta veganer har stenhård koll på näringslära till skillnad från majoriteten av allätarna.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! Den är skitbra! - ladydahmer.se/
Svar på tråden Vegan-mat till småbarn = gränsen till barnmisshandel