Du måste logga in för att svara i en tråd.

  • Den där Linn

    Knäck & Fudge

    Så är det nu dax, Linn ska ge sej på att koka lite julgodis
    Ja, även om det är dömt till att misslyckas tänke jag ge det en chans

    Hur som helst så går det dåligt att koka utan recept, så om någon vänlig själ skulle vilja dela med sej av sina knäck och fudge recept skulle jag bli evigt tacksam, ju lättare desto bättre

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-24 08:47:50:
    Ja, även annat julgodis som är lätt att göra och som innehåller ungefär samma ingredienser kan jag ju försöka ge mej på

  • Svar på tråden Knäck & Fudge
  • Kami74

    Knäck i micron är ju lättast tycker jag

    Smörknäck i microugn

    Ca 60 st

    100 g smör
    ½ dl vispgrädde
    1½ dl socker
    1 dl sirap
    ev ½ dl hackad mandel

    Blanda smör, grädde, socker och sirap i ett temperaturtåligt, högt kärl
    med stor bubbelmån. Koka på full effekt 8-10 min utan att täcka över.
    Prova att smeten håller för kulprovet.
    Tillsätt mandeln. Häll smeten i knäckformar. Förvara i kylskåp.

    Här är dock ett vanligt recept också:
    Astrids kalasknäck

    Ca 75 st

    2 dl vispgrädde
    2 dl ljus sirap
    2 dl socker
    1 dl skållad hackad mandel
    2 msk ströbröd
    2 msk smör

    Blanda grädde, sirap och socker i en vid tjockbottnad kastrull.
    Koka smeten utan lock under omrörning då och då, tills den
    klarar kulprovet för knäck. (Se receptet innan)
    Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
    Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

    Chokladfudge

    4 dl socker
    2 dl vispgrädde
    100 g smör
    25 stora marshmallows (sega sockerbitar)
    200 g mörk blockchoklad

    Blanda socker, grädde, smör och ituklippta marshmallows i en kastrull.
    Koka under omrörning tills alla marshmallows är smälta, ca 10 min.
    Bryt blockchokladen i mindre bitar. Tillsätt den. Låt chokladen smälta.
    Häll smeten i en smord liten långpanna, ca 35x23 cm.
    Låt stå kallt och stelna. Skär i bitar.

    Engelsk fudge

    Ca 60 bitar

    5 dl mjölk 3%
    8 dl socker
    1½ dl kakao
    ½ tsk salt
    50 g smör
    1 msk vaniljsocker

    Smöra en form 20x30 cm. Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en vid
    tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Låt smeten koka kraftigt,
    rör om då och då, tills den klarar kulprovet. Ta kastrullen av värmen. Tillsätt
    smör och vaniljsocker. Rör eller vispa kraftigt med en trägaffel tills smeten
    svalnat och tjocknat något. Häll upp den i formen. Låt stelna och skär den
    sedan i bitar. Förvara i kylskåp.

  • MAMMSY

    Här kommer ett recept på fudge med kondenserad mjölk. Det är jätte gott och väldigt enkelt!
    1 burk kondenserad mjölk
    340 g hackad mörk choklad (eller 1 stor påse med chocklat chips om man kan få tag på det, i gbg finns det bla på ICA Focus)
    4 dl mini marsmallows eller sockerbitar klipta i små bitar
    1,5 dl hackade valnötter

    Värm kondenserad mjölk och choklad i micron på full efekt i ca 2 min. Ta ut och rör lite i, har inte all chokladen smält så sätt in lite till.
    Rör ner marsmallows å valnötter. Häll i en avlång form med höga kanter å ställ kallt ett par timmar. Skär sedan i lagom stora bitar.
    Totalt beroendeframkallande!

  • fefferonin

    vad e kondenserad mjölk???

  • Honey1982

    hur länge ska knäck koka egentligen? måste den koka längre om man har i matlagningsgräde istället för vispgrädde?

Svar på tråden Knäck & Fudge