Inlägg från: Kami74 |Visa alla inlägg
  • Kami74

    Knäck & Fudge

    Knäck i micron är ju lättast tycker jag

    Smörknäck i microugn

    Ca 60 st

    100 g smör
    ½ dl vispgrädde
    1½ dl socker
    1 dl sirap
    ev ½ dl hackad mandel

    Blanda smör, grädde, socker och sirap i ett temperaturtåligt, högt kärl
    med stor bubbelmån. Koka på full effekt 8-10 min utan att täcka över.
    Prova att smeten håller för kulprovet.
    Tillsätt mandeln. Häll smeten i knäckformar. Förvara i kylskåp.

    Här är dock ett vanligt recept också:
    Astrids kalasknäck

    Ca 75 st

    2 dl vispgrädde
    2 dl ljus sirap
    2 dl socker
    1 dl skållad hackad mandel
    2 msk ströbröd
    2 msk smör

    Blanda grädde, sirap och socker i en vid tjockbottnad kastrull.
    Koka smeten utan lock under omrörning då och då, tills den
    klarar kulprovet för knäck. (Se receptet innan)
    Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
    Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

    Chokladfudge

    4 dl socker
    2 dl vispgrädde
    100 g smör
    25 stora marshmallows (sega sockerbitar)
    200 g mörk blockchoklad

    Blanda socker, grädde, smör och ituklippta marshmallows i en kastrull.
    Koka under omrörning tills alla marshmallows är smälta, ca 10 min.
    Bryt blockchokladen i mindre bitar. Tillsätt den. Låt chokladen smälta.
    Häll smeten i en smord liten långpanna, ca 35x23 cm.
    Låt stå kallt och stelna. Skär i bitar.

    Engelsk fudge

    Ca 60 bitar

    5 dl mjölk 3%
    8 dl socker
    1½ dl kakao
    ½ tsk salt
    50 g smör
    1 msk vaniljsocker

    Smöra en form 20x30 cm. Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en vid
    tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Låt smeten koka kraftigt,
    rör om då och då, tills den klarar kulprovet. Ta kastrullen av värmen. Tillsätt
    smör och vaniljsocker. Rör eller vispa kraftigt med en trägaffel tills smeten
    svalnat och tjocknat något. Häll upp den i formen. Låt stelna och skär den
    sedan i bitar. Förvara i kylskåp.

Svar på tråden Knäck & Fudge