Knäck & Fudge
Knäck i micron är ju lättast tycker jag
Smörknäck i microugn
Ca 60 st
100 g smör
½ dl vispgrädde
1½ dl socker
1 dl sirap
ev ½ dl hackad mandel
Blanda smör, grädde, socker och sirap i ett temperaturtåligt, högt kärl
med stor bubbelmån. Koka på full effekt 8-10 min utan att täcka över.
Prova att smeten håller för kulprovet.
Tillsätt mandeln. Häll smeten i knäckformar. Förvara i kylskåp.
Här är dock ett vanligt recept också:
Astrids kalasknäck
Ca 75 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk smör
Blanda grädde, sirap och socker i en vid tjockbottnad kastrull.
Koka smeten utan lock under omrörning då och då, tills den
klarar kulprovet för knäck. (Se receptet innan)
Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
Chokladfudge
4 dl socker
2 dl vispgrädde
100 g smör
25 stora marshmallows (sega sockerbitar)
200 g mörk blockchoklad
Blanda socker, grädde, smör och ituklippta marshmallows i en kastrull.
Koka under omrörning tills alla marshmallows är smälta, ca 10 min.
Bryt blockchokladen i mindre bitar. Tillsätt den. Låt chokladen smälta.
Häll smeten i en smord liten långpanna, ca 35x23 cm.
Låt stå kallt och stelna. Skär i bitar.
Engelsk fudge
Ca 60 bitar
5 dl mjölk 3%
8 dl socker
1½ dl kakao
½ tsk salt
50 g smör
1 msk vaniljsocker
Smöra en form 20x30 cm. Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en vid
tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Låt smeten koka kraftigt,
rör om då och då, tills den klarar kulprovet. Ta kastrullen av värmen. Tillsätt
smör och vaniljsocker. Rör eller vispa kraftigt med en trägaffel tills smeten
svalnat och tjocknat något. Häll upp den i formen. Låt stelna och skär den
sedan i bitar. Förvara i kylskåp.