Inlägg från: bonnieloveskim |Visa alla inlägg
  • bonnieloveskim

    Hur lär man ut respekt?

    jag har noterat en sak...

    jag respekterar mina barn i olika frågor. och jag respekterar att andra har annan åsikt än mig.

    jag har även lagt märke till att de som anser att man inte kan/ska respektera att ett barn inte gillar äta en viss sak och  inte tänker  laga en annan maträtt till ett barn,  även här inte respekterar att det finns de som anser att man kan det utan att förska komma med att man curlar.

    att curla är att alltid stå sitt barn till tjänst.. vilken man inte behöver om manska lära sitt barn respekt.
    ett barn kan få lära sig damsuga och städa och gå hem själv och böra sina saker själv, även om man städar ders rum..
    själva grejen att man städar deras rum är inte att man curlar.. utan det beror på hela förhållningssättet och inte till endat en enda del av föräldraansvaret

    jag förstår inte varifrån det kommer att man alltid säger ja till barn.. det gör ingen.. men någongång måste man göra det på ett sätt som visar att man respekterar barnet.
    om man gör det vid vissa tillfällen, varför tolkas det som om man gör det jämt?

    kanske är det därför mina barn är så fantastikst snälla och hjälpsamma och omtänksamma mot varandra och tänker på hur de ska göra varandra glada.. för att jag säger ja så ofta.
    jag respekterar dem och de vet verkligen hur  man respekterar andra..

    som sagt.. ger man respekt så får man det..

    jag varken curlar eller är konflikträdd.. jag kan bara se att jag har fått barn som kan respektera varandra så uppebarligen har jag lyckats... nånstans..  med hur jag gör.

    mitt sätt är inte rätt för alla.
    Men det har funkat för mig och mina barn.

  • bonnieloveskim

    om man läer det jag skrev i mina exempel på hur man kan visa resepkt för sitt barn.. så har jag lagt fram det med att man inte skaköra över barnet,utan lyssna på vad barnet säger, och jag har också fleragånger upprepat att det är allt efter ålder och mognad med vad man lyssnar på och vad man kan respektera barnets vilja och åsikter i.

    om jag hade gett exempel som handlade om någon som kramade eller pussade någon som inte ville det..
    om att man ska sluta upp med det då, då hade fl säkert tolkat det annorlunda, nu hängde manupp sig just på maten, istället för att se hur man kan göra för att visa barnet respekt.

    det var ett exempel och man kan ta det exemplet i andra situationer, men jag borde ha förstått i min enfald att fl i ett nötskal inte vill förstå ett exempel utan skulle hänga upp sig på just situationerna och förstora upp det.. ja nuu fick man det till curling och bla..

    curlign är ett helt förhållningsätt och inte i enstaka situationer.. för alla föräldrar plockar nån gång upp efter sina barn tex..  ska man gå efter ett enda exempel så kommer alla föräldrar att vara curlingföräldrar, för alla hjälper sina barn med något eller har någon viss grej som de har överseende med när det gäller barn.. 
     
    jag undrar bara varför det ska vara nödvändigt att vilja misstolka allt så ini helvete.. som att om man resepkterar att ens barn faktiskt inte gillar en sak.. eller tom kräks av det. så kommer det inte att funka i skolan.

    många som skrivit här har en hel del att lära sig själva om hur man visar resepkt för andra..kan man inte det så kan man förmodligen inte läsa sina barn respekt.

    att resepktera andra innebär också att acceptera att en sak som är vitkig för en är kanske inte viktig för en annan.
    för mig är det viktigt att lyssna på mina barn i vissa situationer som kanske inte är viktigt för andra.
    tex med maten då jag ofta lagar 2 rätter ändå,.. eller tom iblnad 3 jag att JAG inte vill äta det som barnen älskar..men de vill inte ha min mat den är för stark för dem.
    Det funkar för jag löser det.. vilket många kan om man verkligen respekterar någon så löser man en sak utan att den andra ska behöva tvingas till något, tex äta något man inte gillar.

    Sen skaman givetvis prata sitt barn om resepkt när det gäller som någon skrev, natur, djur miljö etc..
    respektera olika religioner och olika stilar.
    respektera att alla är olika

  • bonnieloveskim
    k girl skrev 2011-02-07 08:25:22 följande:
    Jag rekommenderar "visa endast"-knappen. Jag skriver i ett senare inlägg  Det är inte respektlöst att på ett vänligt sätt be sina barn dämpa sig för att man försöker sova (kanske de kan gå in på sina rum eller ut i trädgården och busa istället?) - det är att visa dem respekt att dämpa sig själv när de ber om detsamma. Förstår du skillnaden? och det är förhoppningsvis svar på din fråga.
    h8him menade tvärtom....
  • bonnieloveskim
    k girl skrev 2011-02-07 08:38:13 följande:

    Jag tycker att du överanvänder ordet "respekt". Hur definierar du det, vad lägger du i ordet?

    Jag kallar inte dig korkad. Jag säger inte att du har korkade åsikter. Jag försöker att förklara på vilket sätt jag resonerar och jag ställer frågor om hur mitt resonemang kan innebära att man inte respekterar ett barn. Återigen får jag ställa samma fråga: hur kan det vara respektlöst? Är det respektlöst att diskutera och ifrågasätta, menar du? Ja, jag tycker att dina exempel på hur man visar ett barn respekt var dåliga. Jag tycker inte att dina exempel hade med respekt att göra, utan snarare att bara göra som barnet vill. Och det kanske hade att göra med att du inte var tillräckligt tydlig med att föräldern tyckte att barnet hade bra argument eller något annat, men exemplen andades i mitt tycke inte "respekt" eller att "lyssna på barnets åsikter". Du tycker att jag har märkliga åsikter. Jag förstår inte vari detta min respektlöshet ligger?


    Ja i denna tråd skrivder ju de som är proffs i sakfrågan, så att tolka ett exempel var kanske för mycket begärt..

    du tyker de var dåliga, men för andr akan de vara viktiga. De var även ett exempel på hur man kan göra, inte de enda exempel som finns.
    att lyssna på vad barnet vill är i högsta grad att respektera det.
    allt efter ålder och mognad.. jag tror inte ett barn på 3 hade kunnat argumentara på det jag angav i mitt
    exempel det framgick ju tydligt att det var ett äldre barn.. som man kunde respketer på detta sätt.

    det jag tycker du har märkliga åsikter i är att du inte respekterar att alla inte resoenrar som du.
    Det du anser vara oviktigt att höra ett barn i gör en annan till curlingförälder för att denna anser frågan vara viktig.

    Personligen anser jag att du har en konstig syn på respekt eftersom det inte handlar om att man ska underkasta sig för en annan, tex äta något man inte gillar för att den andra ska respektera en... eller för att man ska visa resepkt..
    som tex att dfu äter korvgryta när du inte gillar det och din man vie verse,, du går och lägger dig tidigt för att hangör det för annasr blir han störd av toaletten när man spolar...
    förmig är detta konstiga sammanhang i resepkt..

    jag lever inte i den världen.. vi är olika.

    OM du känner att det är rätt för dig så är det bra, då känner du att du visar respekt och får resepekt. din man och dina barn äter ärtsoppa trots att de inte gillar det för att vis resepkt mot dig somhar lagat maten.

    måste jag gå på toaletten mitt på natten gör jag det, även om nånannan ligger och sover, jag spolar ändå.
    Men du gör inte så, jag resepkterar det.

    Men du verkar inte respektera att alla inte är som du.
  • bonnieloveskim
    k girl skrev 2011-02-07 08:57:50 följande:
    Nej, det gjorde h8him faktiskt inte. Jag börjar misstänka att du missförstår en hel del av det jag skriver. 
    h8him skrev

    "Får barnet säga att jag är trött och vill sova så nu måste ni vara tysta, kl 21 en fredagkväll, när ni har gäster?"

    du svarade visserligen åt båda håll..
    "Det är inte respektlöst att på ett vänligt sätt be sina barn dämpa sig för att man försöker sova (kanske de kan gå in på sina rum eller ut i trädgården och busa istället?) - det är att visa dem respekt att dämpa sig själv när de ber om detsamma."

    jag missade det där sista..-(det är att visa dem respekt att dämpa sig själv när de ber om detsamma.")
    jag är  fortfarnde helt klar i huvudet ändå

    Jag skulle vilja veta hur det fungerar i praktiken eftersom jag vet att med gäster är det svårt att vara dämpad..
    så är det bara..

    det handlar inte om att missförstå..
    du vill att jag ska se det ur din synvinkel.. resepktera att jag har en egen!
     
  • bonnieloveskim
    h8him skrev 2011-02-07 09:07:30 följande:
    Misstolka? Det får stå för dig. Man kan inte annat än läsa vad du skriver. Ingen har väl påstått att barn får rata all mat? Det jag skrev var att om barnet verkligen avskyr en maträtt så måste man väl respektera det och inte kräva att barnet äter den,för att de nästa dag får mat som de själva gillar. Det var min uppfattning när du skrev att du serverar korvgryta och ärtsoppa som bara en av er gillar men som den andre äter av respekt. Det är dina ord. Men nu skriver du själv att det inte handlar om att servera mat som någon uppfattar som "spyäcklig".
    k girl skrev 2011-02-07 08:25:22 följande:
    Jag rekommenderar "visa endast"-knappen. Jag skriver i ett senare inlägg  Det är inte respektlöst att på ett vänligt sätt be sina barn dämpa sig för att man försöker sova (kanske de kan gå in på sina rum eller ut i trädgården och busa istället?) - det är att visa dem respekt att dämpa sig själv när de ber om detsamma. Förstår du skillnaden? och det är förhoppningsvis svar på din fråga.
    Jag har läst! Det var just det jag frågade om. Visar föräldrar samma respekt för sina barn? Jag har svårt att tro att föräldrar ber sina gäster dämpa sig klockan 20 för att de små vill få sova ifred. Men visst förekommer säkert det också.Ja, exakt.
    k girl skrev 2011-02-07 08:57:50 följande:
    Nej, det gjorde h8him faktiskt inte. Jag börjar misstänka att du missförstår en hel del av det jag skriver. 
    Inte? Varför påstår du att du vet vad jag menade?
    Jag har också svårt att tro att föräldrar är tysta hemma med gäster om ett barn vill sova...

    konichiva girl svarade åt båda hållen... jag läse slarvigt jag med..eller du kanske också har problem med att missförstå allt... *ler*
  • bonnieloveskim
    k girl skrev 2011-02-07 09:24:07 följande:
    Nä nu blir jag faktiskt förbannad!
    Har du ens läst ett ord jag har skrivit?
    Jag tycker att det är skrattretande att du läxar upp andra i respektfullt bemötande - men vad gör du själv? I några få meningar lyckas du vara nedlåtande och du lyckas förvrida det jag har skrivit på ett sätt som passar dina syften. Är det respektfullt tycker du?

    Vi tar det från början, för du verkar ju inte ha förstått ett ord jag har skrivit. Väldigt tydligt:
    De gränser som finns för barnet är de gränser jag och min man sätter för oss själva.
    Man skriker inte inomhus, för då kan ingen annan prata.
    Man går och lägger sig i rimlig tid, för att de andra i huset ska kunna sova.
    Man kastar inte bollar inomhus, eftersom någon eller någonting kan komma till skada.
    Man accepterar att den mat som serveras är den som serveras, och vill man ha någonting annat så får man fixa det själv.

    Dessa regler har ingenting med respekt att göra och det har jag heller aldrig hävdat. Läs om och läs rätt för i helvete! Det handlar om att få en fungerande vardag. Hur skulle det funka om man bodde i en etta med öppen planlösning och någon satt vid tv:n hela natten, till exempel? UNDERKASTA SIG?! Jag har ALDRIG, för övrigt, sagt att någon visar mig respekt genom att äta maten jag serverar. Däremot har jag sagt att jag inte tycker att det har med respekt att göra annat än i bemötandet av barnet. Man kan lyssna på barnets åsikter och respektera det utan att för den skull ge barnet vad det har lust till! Man kan respektera barnet och ändå säga nej - det var det jag gav exempel på! Jag är långt ifrån en förespråkare av en diktatorisk eller auktoritär uppfostran, och jag tycker att du är direkt fräck som påstår det om än i förtäckta ordalag.

    Jag tycker inte att det är "oviktigt" att höra barn i någon fråga! Var har du fått det ifrån? Att jag inte tycker att dina exempel var bra exempel på att höra sina barns åsikter, överväga dem och ge dem ett respektfullt bemötande är väldigt långt ifrån att tycka att det är oviktigt att höra barnet!

    Du har missuppfattat mig å det grövsta och jag föreslår att du läser om mina inlägg innan du förolämpar mig ytterligare.

    Jag tycker dessutom att du väldigt tydligt har illustrerat att du inte vet vad respekt är.
    Vad bra att du bestämmer hur jag ska ha uppfattat det du skriver om det jag skrev.
    bäst att ställa in sig i ledet....
  • bonnieloveskim
    k girl skrev 2011-02-07 09:48:01 följande:
    Har man ingenting bättre att säga så har man inte.
    du sa vad du tycker om mitt exemepl och jag sa vad jag tyckte om ditt exemepl om hur ni gör hemme.

    du förkastade mitt exempel utan att blinka men när jag sa min åsikt om vad jag anser om ditt sätt så blev du förbannad...??

    jag förstår denna underkastelse ni har mot varandra.. ni resepkterar inte varandra alls anser jag.
    Men du vill tvinga mig att resonera som du.

    snart har ni små barn som också står på led.. för man ska visa underkastelse om man ska bli resepkterad hos er.

    sen vill du bestämma hur jag ska tolka det du skrev...för du vet ju det bäst tydligen.
  • bonnieloveskim
    k girl skrev 2011-02-07 10:30:55 följande:
    Nu får du ju ge dig. Du klarar inte av att föra en vettig diskussion. Det är omöjligt att diskutera med en människa som läser vad den vill istället för vad som står. Du ser på allvar inte skillnaden mellan att säga "Jag tycker att dina exempel är exempel på curling, därför att..." och "I din familj visar man respekt genom att äta upp mat som man tycker är äcklig!" (något som aldrig påståtts) "Ni underkastar er varandra och snart har ni små barn som också står på led!"?

    Återigen, det går att lyssna på sina barn, respektera deras åsikt och samtidigt säga nej på ett respektfullt sätt. Att servera tusen olika maträtter har inte med respekt att göra - men att tvinga sitt barn att äta upp mat som det inte gillar är en kränkande behandling av barnet. Det verkar vara en nyans du inte förstår dig på.
    på fullaste allvar...

    jag gav exemepl på hur man kan resepktera ett barns åsikter.
    och du anser det vara curlig.. utan att ens hört hela delen av föräldraskapet.

    jag tycker du gör farhastade drag och uttalanden.

    det är en skillnad på  att:
    - resepktera sina barns vilja och åsikter
    -lyssna på dem och diskutera till varför det inte går
    - tvinga i ett barn viktiga medicner

    jag gav endast exemepl på resepktera en annans åsikt.. och du kastar dig denast in med att det sättet är att curla.

    om man curlar då, då måste man se till att barnet aldrig får det de ber om.. eftersom om man gör det en gång i veckan kanske 2 så curlar man.

    jag tycker att du verkar har tappat greppet om vad vi skulle prata här.. inte föräldraskap  i sin helhet utan resepekt.
  • bonnieloveskim

    mitt barn brukar gilla att kramas men igår ville de inte kramas alls.
    jag tycket att jag absolut skulle krama barnet ändå annars hade jag ju curlat.

    mitt barn brukar tycka om korv, men igår ville de inte äta korv alls.
    jag lagade ingen annan mat för de fick äta korven annars curlar jag.

    har jag missat nåt?

Svar på tråden Hur lär man ut respekt?