• fsk

    BF september/oktober/november Malmö

    Hejsan,
    hittade nyss tråden. Är 32, har BF 3 oktober (första gången!) och hänger gärna på en fika eller nåt :) /Frida

  • fsk

    Hej igen,

    hänger inte helt med, är ju inte här så ofta och ni är ju många! Önskar att det fanns någon funktion som på facebook där man får ett mail när någon gjort en ny kommentar.

    Kul att det är blandat med folk som har barn sen innan och sen sånna som jag som är nybörjare!

    Jag mår bra, lite mindre smidig än innan, lite långsammare men i stort sett bra. Har inte lyckats gå upp så mycket än (är ganska small sen innan också), BM säger att det ser bra ut och att jag inte ska oroa mig så länge magen växer och värdena är bra, men försöka äta mer och helst nyttigt också.

    Tänkte gå på Yoga idag - K-yoga har pass måndagar och tisdagar 17.30-18.30 i sommar med fokus på gravida på Barkgatan 11 (Medborgarskolans lokaler tror jag). Man kan köpa 4-klipp kort för 600 kr och gå när man vill och kan. Perfekt för mig, har gjort lite yoga innan och  gillar det. Man kan nog gå på de vanliga passen också lika gärna, klippkortet gäller då också. Jag ska dit idag och kolla in det :)

    k-yoga.se/index.php&view=article&id=39&Itemid=41
    www.medborgarskolan.se/Templates/Pages/Arrangement.aspx&mid=1280&sgid=5

    Vad mer... tänker massor på förlossningen, har "förhört" min mamma om hennes 5 förlossningar, om förloppet och smärtlindring etc. Det verkar har gått ganska smidigt för henne... fast jag var värst tydligen, då fråga BM om hon ville bli igångsatt och det blev mycket jobbigare än de andra gångerna, mer blödningar etc. Inte förrän femte och sista gången när min syster skulle födas bad hon om epidural och det gillade hon.

    Tycker att det är svårt det där med smärtlindring, det är klart att jag önskar en snabb och enkel förlossning (vad nu det innebär i praktiken) men samtidigt så har jag inte varit med om så mycket smärta i mitt liv så jag har ingen annig om vad jag "tål" eller vill utsätta mig för.
     - Läser mycket, bla "Att föda som en man" en intressant men också ibland jobbig bok om förlossningar över tiden, i ett internationellt perspektiv och samhällsanalys. Väldigt feministisk, slutsatsen är att man förväntar sig att gravida kvinnor ska stå ut med en smärta som man skulle göra allt för att ta bort i alla andra medicinska sammanhang. Mycket kring gränsen mellan det privata och offentliga - förlossningar sker ofta på sjukhus... men graviditet är inte en sjukdom... samtidigt så kan ju komplikationer uppstå och vad är den födandes ansvar och vad är den medicinska personalens ansvar etc.
    Kanske en tuff bok att läsa just nu 3 månader innan... men jag ser det som en intressant studie och sen läser jag ju massa annat, även profylax-grejer så det väger väl upp. Tror att det blir lustgas, sterila kvaddlar och typ massage, varm dusch/bad och sånt denna gången - och om det är helt outhärdigt, eller om jag är förkyld eller det drar ut på tiden massor får jag väl ha en "B-plan".

    Ha det bra! och det hade varit kul att ses - kanske på yogan om någon är intresserad, eller fika nån gång. Jag bor på Värnhem.

    ta hand om er
    Frida

  • fsk

    Hej Alexe - foglossning verkar jobbigt - bara namnet är läskigt! Ja, det är väl bara att lyssna på sin kropp och vara försiktig.

    Yogan var jätte skön, jag somnade nästan lite i avslappningen. Sen var det mer "öppen sommar yoga för alla" med lite tips för gravida eller om man har ont i ryggen - "riktig gravid-yoga" ger de inte under sommaren.

    Galet att man måste stå på sig för att få epidural. Också min mamma sa det, att de liksnom helst inte ville ge det, det nämns ju som ett alternativ överallt. Hon fick det först isamband med ett missfall och tänkte att detta var ju skit bra. En vännina till mig fick det först i samband med sin tredje förlossning när hon insisterade (hade haft "enkla, snabba förlossningar" innan, men upplevt det som ett helvete och fick ont i magen när hon körde förbi skylten mot sjukhuset, sen läste hon "att föda som en man") och tom då, bara några veckor innan när hon var höggravid och haft samtal och gjort uppläggning av förlossningsplan med sin BM - så var en förlossningsläkare tvungen att ifrågasätta det och säga att "du vet väl att det finns en risk att man blir förlamad". Om det är så farligt varför är det nästan standard vid kejsarsnitt?

    Får se vad jag väljer till sist... tycker som sagt att det är svårt, svårt att föreställa sig det, att tänka att det där jag läser faktisk kommer hända med MIN kropp - det finns ingen riktigt bra alternativ utväg nu heller. Och jag skulle ju aldrig valt att laga/dra ut en tand utan maximal bedövning - och det är ett betydligt snabbare ingrepp. Fast det är kanske en konstig jämförelse men det närmaste jag kunde komma på. Har hört bra saker om sterila kvaddlar (också skumt namn!).

  • fsk

    Tack Vea - fast jag tror att du hälsade mig välkommen sist också, har inte varit så aktiv. Jag är 32, BF 3 oktober, första barnet och bor vid Värnhem...

    Ha en skön semester - jag ska också gå i mitten på nästa vecka, till Italien min mans familj bor där och vi bodde där för 1-2 år sen så det ska bli kul att träffa släkt och vänner och äta riktigt god glass!

    Kämpa på Alexe! Kräv det du vil ha - och ja, det är absurt att de utgår från gravida ska stå ut med en massa i samband med en förlossning när de andra fall gör massor för att minska smärtan för "vanliga människor". Födde du i Malmö sist? Har inte fått någon riktigt känsla för min BM än, bara träffat henne en gång, sist var det en sommarvikarie.

    Ha det bra
    Frida

  • fsk

    Hej igen, jag lägger till mig på listan längst ner då.

    Alexe, 35 år, BF 111020
    andra barnet, har sen tidigare Elias, född 100316, bor i Slottsstaden

    Kjaam 27år, Segevång
    Första barnet,  BF 111001

    VEA, 30 år, BF 111107
    Andra barnet, har sedan tidigare Liam född -07, bor på Ellstorp

    Nina Marie 33 år, BF 111010
    Första barnet bor på Möllan  

    Frida (fsk) 33 (snart 2 sep) BF 3 111003
    Första barnet - bor på Värnhem

    Välkomen Löken!

    Jag är inte hysterisk ;) behövde ganska lång tid att bara vänja mig vid tanken på att vara med barn... det var ok och välkommet men gick ändå lite snabbt.

    Grattis Nina Marie!

    Jag tänkte också byta efternamn snart, gjorde inte det när vi gifte oss men nu när vi ska få barn tänkte jag att det vore kul om vi alla hade samma efternamn.

    Var på föräldrargrupp idag, 1 av 2 på MVC Granen, lyckades få dem att låta mig gå med september gruppen, tänkte att jag hellre tar det nu än senare, då kanske det blir för sent. - någon annan som går till Granen på Värnhem?

    Jag mår bra, tycker att jag växer massor!
    Börjar bli lite trött på kommentarer om magen och allt. Jag gillar min mage, trivs med den... men seriöst varför känner många att de måste säga något om det hela tiden... och ibland konstiga saker som "va lågt din mage sitter". Vad ska man med en sån kommentar till? Vi är alla olika när vi inte är gravida - varför skulle vi då ha liknande magar när vi är gravida? Vissa kanske sitter lägre, vissa är "toppigare" och andra bredare... Samma sak med vikten, hur mycket man går up och när. Så länge man själv och barnet mår så kan man väl bara acceptera att det är super individuellt.

    Ska på tillväxtultraljud den 23 aug och nu börjar det ju bli besök varannan vecka också. Ska nog börja ta ledigt en dag i veckan nu snart (eller en halv dag i samband med BM besök och sånt) eller jobba mer hemifrån, mest för att slippa pendla 1 h till jobbet varje dag. Håller på att lämna över jobb till hon som jag har vikarierat för, men det är ändå mycket som jag vill hinna avsluta bra... och sen vill jag helst inte gå hem och gå och vänta för mycket. Har tänkt jobba till v 37 men den senaste tiden berättar "alla" om hur de fick barn 4-5 veckor för tidigt. Och jag har också fått höra en del ganska onödiga historier om folk som fått dödfödda barn i v 25 och 36... varför berättar folk det för mig nu! Jag blir inte orolig, det är ju väldigt ovanligt, men ändå,  riktigt onödigt.

    Ha det bra!
    /Frida

  • fsk

    Hej,

    jag kan torsdag om en vecka, den 18:e kl 17.30! Mormors har ofta plats och lekshörna har jag sett (om någon av er som redan har barn tar med dem...).

    VEA jag har Manila, fast bara träffat henne vid inskrivningen.. sen var det en från Mas förlossningen som hade ett utbyte med Manila, en vikarie Lene och nu senast en Åsa (som inte är vikarie tror jag).

    Ang. föräldrargruppen så är den ganska enkel bara 2 träffar på 2h och vi var bara 4 par. Dag 1 var om förlossning, allmänt, smärtlindring och lite att mammorna och papprna får prata lite för sig själva samt en förlossningsfilm som var ok (Livskraft - en film om att föda). Roligt att Manila kommenterade film - "ja de såg ju väldigt pigga ut de mammorna. Hade de fått epidural allihopa?". Nästa gång skulle de ta om vanliga komplikationer vid förlossning, andning/avslappning och amning (tror det skulle vara film då också, en amningsfilm?). Det de gick igenom kan man hitta online eller läsa sig till, inte mycket nytt men skönt att höra det, ibland svårt att sålla blan allt info - och framför allt veta vad som gäller i Malmö.
    Är lite besviken på att vi troligen inte kommer få något besök på förlossningsavdelningen, de sa att de är så busy att de inte har möjlighet att ta emot besökare. Har fått inside-info från Lund av min bror och hans fru men det blir väl att vi föder i Malmö så det är väl lite annorlunda med BB och sånt.

    Har för övrigt ont överallt igår och idag, rygg, mage, känns som om bebisen håller på med något därinne, tänjer och töjer en massa, eller så har jag stressat och jobbat för mycket det senaste veckan och nu kommer smällen :( får dra ner på tempot ett tag.

    Ha det bra!!! och det vore kul att ses
    /Frida

  • fsk

    För mig funkar vilken dag som helst kl 17.30, jag måste bara komma ihåg att åka hem från jobbet i tid... (pendlar till Ystad).

    VEA - ja Åsa var helt ok tycker jag. Har bara träffat henne en gång men ska träffa henne igen den 24 (dan efter min TUL) för Manila var så uppbokad. Hon är ny på Granen väl?

  • fsk

    Hejsan alla!

    det var kul att fika sist - kul att träffa alla - vi får göra om det snart :)

    Har storstädat, röjt en massa i lägenheten, det känns skönt. Det känns som om vi har haft folk som har bott hos oss sen vi flyttade in för drygt ett år sen, först en inneboende, sen blev det lite akutboende för min lilla syster som fick jobb i Malmö, sen den andra systern på besök halva sommaren... men nu är det konstigt lugnt och tomt men också skönt :)

    Har inte varit på festivalen i år alls, har sagt flera kvällar att vi ska gå men inte kommit ut... Astrid och aporna är ju bra - är själv Fairtrade ambasadör numera.

    På jobbet är det lugnt, och ryggen är bättre (eller så har jag vant mig?) I morgon går lämnar jag jobbet vid lunch, har först sjukgymnast på Granen, sen TUL på MAS... och Yoga på kvällen.

    Ha det bra
    Frida

  • fsk

    Hej,

    Lööken - jag har en uppsättning i strl 50 och någon i strl 56 - fast tycker det ser ut som om det beror på modellen jätte mycket - små byxor med stor mudd kan man ju vika och nog ha för stor storlek lätt.

    Jag har faktiskt inte köpt så mycket kläder. Hur mycket käder behöver man? och när de växer snabbt, det blir väl att man tvättar ofta istället...
    Vi fick lite av min svärmor saker som Marco hade när han var liten (det jag hade har gått i arv till syskon och kusiner, bara en stickad filt med mitt namn är kvar). Sen hittade jag lite plagg för 5 och 10 kr på en gårdsloppis - fina mjuka kläder. Och fått några gratis-boxar med grejer, 4 st totalt ! (goodiebaby.se, babytobe.se, babybox.se och alltforforaldrar.se/gravidpaketet). Gratis är godast :)

    Köpte ett paket blöjor idag (3-6 kg har hört att Libero är bäst från flera) och sen Weledas förberedelseolja till mig själv som en vännina sa var bra.

    Alexe - kram till dig! ibland behöver man bara bryta ihop. Hoppas du mår bättre.

    Själv känns det som om det blir lite tyngre och jobbigare hela tiden. Är glad att jag "bara" jobbar 3 dagar på kontoret och en dag hemifrån, och det inte så länge till. Tänkte på det en dag, att "de" faktiskt inte räknar med mig lika mycket längre, nu när hon som jag har vickat för är tillbaka... och min anställning tar slut nu också, det kändes konstig, har liksom stått ensamt med många bitar det senaste året pga av nerskärningar och föräldrarledighet och nu behövs jag inte... skönt och sorligt samtidigt. Hoppas på att hitta något närmare när det är dags.
    Men Marco har fått nytt jobb! Han har frilansat sen vi flyttade till Sverige, men inte haft fullt upp - en otrolig lättnad och det kom lägligt också.

    OBS Folketsparks sista barnloppis för i år är den 18 september!!! Kanske vi kan fika i samband med det nästa gång?

    Ha det bra!

Svar på tråden BF september/oktober/november Malmö