3småttingar skrev 2011-07-12 22:00:36 följande:
Hej alla! Några snabba frågor från en nybörjare.
Kan man äta alla livsmedel bara det är mindre kolhydrater än 5/100g? Köpta majonäs, eriks såser osv?
Köttbullar? Köttfärs? Gräddfil?
Måste man äta mycket fett, alltså om man är nöjd & mätt, måste man ändå försöka trycka i sig grädde bara för att dieten bara funkar med mycket fett?
Supertacksam!!
En stor del av LCHF är ju att man ska äta "rena" livsmedel. Dvs undvika tillsatser osv.
Dessutom bör man också följa Skaldemans ratio, samt totalintaget av kolhydrater bör ligga på ca 20 gram för viktnedgång (högre för hälsa, ca 50 gram är då helt ok).
Skaldemans ratio säger att mängden fett i produkten ska vara större än mängden protein plus mängden kolhydrater. Det utesluter tex röd mjölk, som annars är ok enligt 5/100-regeln. Enkelt sagt kan man säga att mättnaden/effekten av tex röd mjölk är för dålig i förhållande till den höga kolhydrathalten.
Sedan är det som sagt så att även totalintaget av kolhydrater är viktigt. Följer man bara 5/100 så kan man lätt få i sig mycket kolhydrater per dag ändå!
Ang fettet så bör man följa fördelningen 75E% fett, 20-25E% protein och 0-5E% kolhydrater. Det är ju ingen exakt siffra, men dieten bygger ju på att du ger kroppen det fett den behöver så att den fungerar som den ska och vågar släppa på sitt sparade fett. Och nej, grädde är ingen höjdare, för mycket kolhydrater!

Behöver du öka på fettet så satsa på ost, kokosfett, smör osv