**Den stora feta LCHF-tråden**
Inte för att det gör mig så mycket just nu eftersom jag bara ätit 11 kollisar än så länge. Men ibland vill jag ju ha lite mer än en portion

Niffan
Såhär skriver Andreas Eenfeldt om gallsten
Jag har besvär med gallan. Kan jag äta fet mat?
Vanligen kan det gå bra. Fet mat verkar mest riskera att ge besvär i början. Men: om man redan har gallsten kan ökad gallproduktion av fet mat ge tillfälliga besvär! De stenar man redan har bildat tidigare kan göra ont på väg ut.
Att regelbundet äta fet mat ger gott om gallproduktion som kan ”skölja rent” i gallvägarna, och om man har tur åker ev småsten med ut i tarmen och försvinner. De som ätit LCHF länge verkar snarast bli fria från tidigare gallbesvär. Men självklart kan det finnas undantag.
Fet mat minskar risken för gallsten att bildas:
Galla produceras främst för att lösa upp fet mat. Äter man mycket fet mat produceras därför mycket galla, och det blir ofta ett flöde genom gallvägarna. Det motverkar att stenar hinner bildas.
Fettsnål mat ökar risken för gallsten:
Äter man fettsnål mat bildas bara lite galla, och bara lite går ut i tarmen. Då riskerar gallan i gallvägarna att bli stående långa tider. Det ökar risken att det bildas stenar i gallan, av gallsalter som faller ut ur flytande form.
Gallsten liknar njursten
Om man har en tendens att få njursten rekommenderas man att dricka mycket vätska, så att mycket urin bildas och sköljer genom urinvägarna. Dricker man lite blir urinen stående i urinvägarna och en njursten kan hinna bildas.
Gallsten fungerar på ett liknande sätt. Om mycket drickande skyddar mot njursten så skyddar fet mat på samma sätt mot bildandet av gallsten.
Om jag redan är gallopererad då?
Om man opererat bort gallblåsan går gallan direkt från bildandet via gallvägarna ut i tarmen, när den behövs. Den färdiga gallan lagras inte längre i gallblåsan för större behov.
I teorin bör det betyda att man får svårare att smälta stora fettmängder vid samma tillfälle. I praktiken verkar det fungera bra för de flesta ändå, åtminstone när kroppen fått lite tid att vänja sig.
Den som får besvär i början kan testa att äta mindre mängder fett åt gången, men oftare, tills magen förhoppningsvis vant sig.
Rednose
Men rättika innehåller ju trots att det växer under jord bara 2,3 gram kolhydrater/100 gram, så det borde man väl kunna äta? Det är ju inte så mycket mer än i blomkål.
Soffen
Jag tycker att det ser ut som att du äter för lite. Du ska absolut inte minska på matintaget, snarare öka, lägg gärna till lite extra fett i frukosten. Grädde/ost i omeletten, grädde/kokosfett i kaffe tex. Att vikten kan variera ca 1 kg från dag till dag är inget konstigt. Det kan bero på hur mycket man druckit om man varit på toa etc. Jag väger för det mesta 2 kg mer på kvällen än på morgonen. Du har ju faktiskt gått ner en hel del i vikt av din kost under bara några veckor. 6 kg på tre veckor är ju mer än de flesta gå ner. Din kropp kanske vill stanna upp och känna efter vad som händer. Ge kroppen tillräckligt med energi och näring så kommer den våga att gå ner i vikt igen, äter du för lite riskerar du att sätta kroppen på sparlåga och sänka din förbränning.
Sömnbrist, stress etc. kan också påverka viktnedgången, så ta hand om dig. :)
Jag åt ett äpple och nu har jag halsbränna... Skit också... Det är ju så nyttigt så med frukt ;)
Vad säger ni andra om det här med långtidseffekterna av LCHF, och bristen på studier på det? Det används ju ofta som ett argument emot LCHF. Känner ni er trygga med att äta LCHF på lång sikt? (Vi känner ju redan långtidseffekterna av tallriksmodellen och de är ju långtifrån positiva)