• Loreena

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    Jag experimenterade fram en egen kladdkaka idag

    Loreenas kladdkaka

    2 ägg
    1,5 dl mandelmjöl
    0,75-1 dl kakao
    1 dl rapsolja,smält smör eller smält kokosfett
    3 msk valfri sötning (socker, sukrin, honung eller en knivsudd stevia)

    Grädda kakan i en rund platt form med löstagbara kanter i ugnen i 175 grader i ca 10 min. Servera med en rejäl klick grädde och gärna några hallon.

    Gott!! :D

    Jag bakade med vanligt socker för jag vågar mig inte på det här med sötningsmedel under graviditeten, men det är ändå bra mycket bättre än en vanlig kladdkaka som innehåller typ 1,5 dl vetemjöl och 3 dl socker.

  • Loreena
    Glass skrev 2012-04-19 13:11:08 följande:
    den låter god!

    är 3 msk sukrin det man ska ha i?
    Hur kladdig blir den? dvs rinnande i mitten eller bara lite lätt kletig?  
    Inte så kladdig, mer som konsistensen hos en brownie, så om man vill ha den kletig så kanske man kan trycka ner lite mörka chokladbitar lite här och där i den. :)
  • Loreena
    Ellaria skrev 2012-04-19 14:06:40 följande:
    Tror ni det finns nått kladdkakerecept utan äggvitor? Jag har ju gått och blivit allergisk mot det och nu har jag både mens OCH är sjuk och känner att jag vill ha något gott.
    Gör chokladmousse ist! :) Jag gör på 3 dl vispad grädde och 100 gram smält mörk choklad. Man kan ha i 2 äggulor om man vill, men jag tycker inte det behövs.
  • Loreena
    stjierna skrev 2012-04-20 18:48:25 följande:
    Hörni, ger ni era barn LCHF också?
    Jag ger LCHFkost + rotfrukter, frukt, bär, ris, havregryn och rågbröd till min son. Sen kan han smaka lite pasta och lite pommes när sambon äter det. Barn behöver ett visst insulinpåslag för att växa som de ska. Om man ger barn strikt LCHF, vilket används som behandling mot tex. epilepsi så kan de bli kortväxta. Men det finns ju ingen anledning att trycka i barnen en massa socker och snabba kolhydrater heller.

    Han äter naturlig mat lagad från grunden, mycket ekologiskt, endast fullfeta mejeriprodukter och mycket grönsaker :) Sen får han lite bra kolhydrater vid sidan av. Men vi köper aldrig hem vitt bröd och han får bara socker när vi har gäster som är här och fikar. Han är så iten än min son så man kan tex. välja att servera pastan sist, för att han inte ska sitta och äta sig mätt på bara makaroner. Jag ser det som ett problem om pastan konkurrerar ut näringsrikare mat som grönsaker och kött/fisk/kyckling.

    Själv är jag uppfödd på Lätta, minimjölk, margariner, skogaholmslimpa, sötade flingor, halvfabrikat och skolmat... Mamma lagade bara middag på helgerna och då värmde hon typ en burk köttfärssås och kokade spagetti... Jag var smal, hungrig jämt och hade stora problem med akne i tonåren. Jag fattar inte hur hon tänkte... barn måste ju få i sig näring!
  • Loreena
    Glass skrev 2012-04-20 20:38:12 följande:
    sitter och ska handla lite från bodystore, har ni några snabba tips på vad jag kan klicka hem?

    Kokosmjöl och kokosolja tänkte jag... 
    D-vitamin och Omega3, fast om du bor i södra Sverige så kanske du kan få D-vitamin av solen nu. Du kan få D-vitamin av solen när solen står så högt att din skugga är kortare än dig.
  • Loreena

    Man kanske skulle baka eget fika och ta med och bjuda på när man åker bort. Det är ju en fin gest att ha med sig något också och då kommer man runt tjatet om att man ska smaka andra saker som de vill bjuda på. Som köpta småkakor tex. Fy! Mjöl, socker och en massa transfetter. Det finns ju inget i dem som man mår bra av att äta. Och så tycker folk att man är osund som häller en skvätt grädde i kaffet.

  • Loreena
    Hoppet 3 skrev 2012-04-25 08:08:35 följande:
    Köpte mor matildas rökta skinka.
    Den smaka ju bara sött , inte rökt.

    Någon som har tips på rökt skinka som inte smakar socker?

    Startar om med PF till helgen. Har givit upp att följfölja PF efter de avsteget jag motvilligt har gjort
    pga hormoner.

    Snart nya tag och de ser jag fram emot! Solig
    Lönneberga basturökt skinka kanske? Den är dyr men är supergod att rulla ihop och äta med majonäs i eller att ha på frukostäggen på morgonen.
  • Loreena
    Momalicious skrev 2012-04-25 11:30:32 följande:
    Hur många gram kolhydrater är "okej"? Försökt hitta nåt vettigt svar på det nånstans men allt jag hittar är vilka livsmedel som är okej och hur många gram kolhydrater som räknas som lågkolhydratkost. Nån som vet lite mer hur många gram ungefär det blir per dag på lchf?
    Du måste känna dig fram själv vad som passar dig. Många siktar på att ligga under 20 kolhydrater/dag, men 20 är ingen magisk gräns och det kommer inte hända något bara för att du landar på 22 eller 27 kolhydrater/dag. Hur mycket kolhydrater vi tål är individuellt. Om man är ung, frisk och fyskiskt aktiv så tål man i regel mer än om man är äldre, har diabetes, övervikt etc.
    Jag tror att det kan vara viktigare att fundera över vilka livsmedel som mättar bäst, ger bäst tillfredsställelse och vilka livsmedel som utlöser sug efter mer. Det kan ju tex. vara skillnad på hur påverkad man blir om kolhydraterna kommer från vitkål eller från turkisk yoghurt tex. Många kan ju reagera på för mycket mjölkprodukter med att sötsuget triggas eller att viktminskningen stannar av. andra kan vara känsliga för nötter tex.

    Jag tror den ursprungliga definitionen av strikt LCHF var under 20/dag och normal LCHF upp till 50/dag. Gränsen för lågkolhydratskost ligger väl på 100/dag, men nu finns ju även begreppet träningsliberal LCHF som innebär att om man tränar mycket hårt, tävlar på elitnivå tex. kan ligga över 100 g kolhydrater/dag så länge man ser till att energiprocenten/dag inte blir högre än 10% från kolhydrater.

    Den senaste definitionen som LCHFmagasinet har gått ut med är att strikt LCHF ligger under 10 g kolhydrater/dag. Jag tycker dock att det är lite väl strikt. Då finns det inte mycket utrymme för vare sig grönsaker, bär, nötter eller mejeriprodukter och då är det ju mer eller mindre fakir.

    Själv så mår jag bra om jag ligger omkring 30-50 g kolhydrater/dag. Det ger utrymme för lite bär, mycket grönsaker och någon näve mandlar.

    Jag hoppas att du blev lite klokare.
    Lycka till!
  • Loreena
    sininen skrev 2012-04-25 12:28:46 följande:
    Nu är jag på banan igen och håller mig ifrån allt onödigt. Förutom sötningsmedel. Att ha den nya Fun Light Green hemma gör livet lättare kan jag lova. Så att min knarkarhjärna får lite sött fast utan socker då...

    Men jag har omställningsbesvär. Jag är så vansinnigt trött! Har ni tips på vad som kan få upp energin. Jag kan liksom inte sitta och somna på jobbet. :-S 
    Kaffe? Mineralvatten (om du har vätske- och saltbrist) Te med kokosfett? Kokosfett omvandlas snabbt till ketoner och är bra som turboenergi.
  • Loreena

    Jag käkade lövbiff idag. Stekte den snabbt i smör med salt och peppar, la på några skivor ost, kryddade med oregano och vek ihop den. Sedan fick den ligga kvar i stekpannan tills osten smält. Till det så åt jag bea och körsbärstomater. Så himla gott! Det ska göras fler gånger! :D

Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**