• Anonym (Contr­oller)
  Äldre 23 feb 09:41
  50340 visningar
  16 svar
  16
  50340

  Ekonomer/Controllers vad tjänar ni?

  Inför kommande löneförhandlingar sitter jag här och irriterar mig.

  Jag började på mitt jobb för 5 år sedan då bolaget var ganska litet. Jag vet att jag då gick in med en för vad jag gjorde låg lön men var naiv nog att tro att jag kunde visa vad jag gick för. Och visst har jag haft en stark löneutveckling dessa år, men mitt ansvar och min roll har ökat ännu mer.

  Jag är 31 år, kvinna, förvisso utan universitetsexamen, jobbar som Controller på ett företag med 250 anställda i Stockholmsområdet.
  Min lön är 34 000 i månaden.

  TIll saken hör att jag är den som varit på ekonomiavdelningen längst, jag kan hela företaget, jag kan hela ekonomiavdelningen, jag har alltid stöttat CFO och varit hans högra hand utan att det har varit något officiellt som ingår i min roll.
  Jag har alltid ställt upp, aldrig missat en deadline och alltid tagit mer ansvar än vad som egentligen står i min roll.
  Så finns det en annan kollega, också controller, man, 35 år, med utbildning men som gör ett dåligt jobb. Jobbar snarare undertid och är lite allmänt förvirrad skulle jag säga och han tjänar 36 500.

  Vad tjänar ni? Vad har ni för bakgrund och vad är er roll?

 • Svar på tråden Ekonomer/Controllers vad tjänar ni?
 • lillan­gel
  Äldre 23 feb 09:44
  #1

  puffar bara upp tråden lite för jag vet inget om de..men du verkar grym och ta upp detta på förhandlingen sen. va har du för utbildning?

 • Anonym (Contr­oller) Trådstartaren
  Äldre 23 feb 09:56
  #2

  lillangel, vad söt du är. Ibland känner jag mig grym om jag får passa på att skryta i ett forum där jag är anonym.  

  Jag är gymnasieekonom och har läst en termin ekonomi på universitetet och lite statistik innan jag insåg att jag var bättre på att jobba än läsa.
  Jag har jobbat med redovisning och ekonomi i 9 år istället men får ibland fortfarande höra i förhandlingssituationer att jag inte har någon utbildning.... Vet inte hur länge det ska jaga en när man gör ett bättre jobb än somliga som har utbildning.

  Men tyvärr är det nog ofta så, åtminstone om jag tittar på vårt företag där jag ser allas löner att de som tjänar mest inte är de som jobbar hårdast. De är säkert duktiga på det de gör, men det gör inte det där lilla extra. Medan det finns eldsjälar som jobbar och sliter och ställer upp och gör ett fantastiskt jobb som tjänar mindre än dessa.

 • Anonym ("Cont­roller­")
  Äldre 23 feb 09:57
  #3

  Jag gissar att spännvidden på lönen för en controller är väldigt stor med tanke på att arbetsuppgifterna och ansvarsområde varierar enormt mycket!! Har du dessutom en universitetsutbildning i bagaget så är det självklart att det ska påverka.

 • Anonym (Contr­oller) Trådstartaren
  Äldre 23 feb 10:05
  #4

  Fast varför är det självklart att en universitetsutbildning ska påverka lönen?

  Någon valde att plugga i 4 år en annan valde att börja på en lägre nivå att jobba. Visst om den med utbildning har massa kunskaper den drar nytta av i arbetet så ska det påverka, men om man har glömt allt eller inte förstått men ändå tagit sig igenom universitetet, eller helt enkelt inte gör ett tillräckligt bra jobb på sin arbetsplats, hur kan det motivera en högre lön? Jag kan inte förstå hur utbildningen i sig kan påverka, det är väl vad man har för kapacitet och vad man faktiskt presterar som är avgörande för vad man bidrar med i företaget och därmed lönen. Särskilt efter några år, som ingångslön är det annorlunda eftersom att som sagt den med utbildning sitter på kunskap. Men efter flera års arbetslivserfarenhet av samma tjänst anser jag att mervärdet av den person som har studerat är ganska begränsat.

 • Anonym (ekono­m)
  Äldre 23 feb 10:09
  #5

  Jag jobbar som ekonom och har 5-års arbetserfarenhet i bagaget. Förtjänar 43.000 kr i månaden och det är väl helt okej tycker jag. Har varit på min nuvarande arbetsplats i ett år och jag vet att jag har möjlighet att förhandla upp lönen (det har min chef själv sagt), men jag vill först känna att jag verkligen förtjänar en högra lön.

 • Anonym (ekono­m)
  Äldre 23 feb 10:10
  #6

  Skall kanske ännu tillägga att jag har universitetsexamen och jobbar på ett företag med 450 anställda.

 • Anonym (Contr­oller) Trådstartaren
  Äldre 23 feb 10:12
  #7
  Anonym (ekonom) skrev 2011-02-23 10:10:19 följande:
  Skall kanske ännu tillägga att jag har universitetsexamen och jobbar på ett företag med 450 anställda.
  Vad ingår i din roll? Kan du kort beskriva dina arbetsuppgifter?
 • Anonym ("Cont­roller­")
  Äldre 23 feb 10:50
  #8

  Håller med dig TS!
  Jag korrigerar mig lite: jag menar egentligen universtitetsubildning eller motsvarande, där "motsvarande" är den kunskap man kan få genom liknande utbildning (intern eller extern), arbetslivserfarenhet etc.
  Man får ju en lite bredare kunskapsbas efter att ha läst vidare i 4 år på universietet jmf med om man endast har läst på gymnasienivå.

  Jag tycker dock inte att löneskillnaden är så otroligt stor mellan dig och din kollega (34.000 vs 36.500). Troligen  tjänar han något mer bara pga att han är några år äldre (hunnit med fler förhandlningar etc) men kan inte avgöra om 2,500 kr mer är rimligt. 
  I en löneförhandling bör du dock fokusera mer på dina egna arbetsinsatser än hur kollegorna ligger lönemässigt (brukar oftast inte vara så bra argument att påpeka vad kollegan tjänar....). Ni kanske båda tjänar för dåligt jämfört med det arbete ni utför och det ansvar ni har?!

  Själv har jag jobbat inom ekonomi/sales i snart 13 år, är idag Business Controller på högre nivå inom en större koncern. Tjänar 55.000 + bonus (ingen övertidsersättning).

 • Anonym (ekono­m)
  Äldre 23 feb 10:51
  #9

  Jag ansvarar för ekonomiavdelningen och ekonomin gentemot ledningen. Budget, bokslut, rapporter, analyser, allt det ligger på mitt ansvarsområde även om jag naturligtvis inte gör allt arbete själv.

 • Anonym (Contr­oller) Trådstartaren
  Äldre 23 feb 11:03
  #10

  "Controller", jag går igång lite på diskussionen om utbildning. Men då har vi nog samma grundsyn ändå.

  Självklart ska man inte fokusera på kollegornas lön i sitt samtal, men eftersom jag ser dem stör det mig att han tjänar mer när jag gör ett bättre jobb och faktiskt är mer sårbar för företaget att mista givet all den kunskap coh erfarenhet jag sitter på då jag varit med så länge. Och även om jag har fått högre procentuell löneökning än honom de senaste åren så får han ändå ett högre belopp då han ligger högre och det stör mig att vi inte ens närmar oss varandra.

  Men just för att jag inte "får" nämna kollegors löner startade jag denna tråd för att bilda mig en bättre uppfattning om marknadsläget på lönene. Troligen ligger både han och jag lågt.

 • Anonym
  Äldre 23 feb 11:05
  #11

  Specialistchef inom mitt område på en bank.
  Rapportering, produktutveckling, utbildar andra.

  40 000

  7 år i arbetslivet.

 • Anonym (Contr­oller) Trådstartaren
  Äldre 23 feb 17:11
  #12

  *Puffar*

 • Anonym (högsk­ola)
  Äldre 23 feb 17:15
  #13

  Har med högskoleutbildning och 10 år i jobbet 35.000. Tycker med andra ord inte att du har så låg lön...
  Där jag jobbar är det cirka 600 anställda och en omsättning på cirka 1 miljard. Har jobbat med annat innan så jag har längre arbetslivserfarenhet men har pluggat parallellt med att jag har jobbat och det är mit ttips till dig - börja läsa på distans! Det ger dig nya möjligheter, du verkar mer ambitiös och kanske också får mer i lön...

 • lillan­gel
  Äldre 23 feb 17:27
  #14
  Anonym (högskola) skrev 2011-02-23 17:15:52 följande:
  Har med högskoleutbildning och 10 år i jobbet 35.000. Tycker med andra ord inte att du har så låg lön...
  Där jag jobbar är det cirka 600 anställda och en omsättning på cirka 1 miljard. Har jobbat med annat innan så jag har längre arbetslivserfarenhet men har pluggat parallellt med att jag har jobbat och det är mit ttips till dig - börja läsa på distans! Det ger dig nya möjligheter, du verkar mer ambitiös och kanske också får mer i lön...
  Precis vad jag tänkte tillt s med,distans är perfekt i hennes läge... beror på hur mycket man har i livet utanför jobbet, men smart ändå.
 • Äldre 1 nov 07:15
  #15

  Arbetar som BC i ett bolag som omsätter 5 mdr, har 50 tkr i månadslön, sitter med i två ledningsgrupper utan personalansvar.

 • Anonym (Utbil­dning ska ge mer)
  Äldre 1 nov 13:25
  #16

  Självklart ska den med relevant universitetsutbildning ha högre lön. Utbildningen ger en bred grund medan yrkeserfarenhet är utifrån det man hunnit pröva. Jmf med hantverkare; om jag ska bygga om vill jag anställa en snickare med yrkesutbildning inte en som snickrat altaner några år och inte kan det utanför sin erfarenhet.

Svar på tråden Ekonomer/Controllers vad tjänar ni?
Logga in
Bli medlem