• Cynara

    Gluten?

    Har ett par frågor, är gravid i vecka 26 och barnets far är glutenintolerant och jag undrar nu hur stor risk det är att även vårt barn kommer att vara det? Även hans mor och syster glutenintoleranta och det är fått mig att fundera mycket över ärftligheten.

    Min andra fråga är när i så fall efter att hon är född kollar man upp om även hon har denna allergi? Man vill ju inte utsätta henne för onödigt lidande.

  • Svar på tråden Gluten?
  • Allergiexperten

    Hej! En viss ärftlighet finns. Om föräldrar eller syskon har glutenintolerans så är risken att barnet får sjukdomen 5%. Man utreder inte om barn har glutenintolerans utan att barnet  har symtom. Dessa kan vara diffusa, exempelvis vara lös avföring, ibland kräkning, ibland förstoppning, vikten står still eller går ner. Man diagnostiserar glutenintolerans genom blodprov och prov från tarmslemhinnan. Idag är rekommendationen att smakportioner med gluten introduceras under amning vid 4 mån ålder.
    Hoppas det är svar på din fråga.
    vänliga hälsningar Anitha

Svar på tråden Gluten?