• lelodi

    400 kr i kuvertavgift?

    Men alltså, tycker man att bröllop är ett spektakel där man ska "glo på brudparet", mat ska man få välja själv, pengar är tabu, presenter är onödigt och klädkod är statusvisande så kan man ju tacka nej till inbjudan....

    Är det ingen annan som ser kuvertavgift/ pengapresent som att bidra till något vackert för sina vänner?!

  • lelodi

    Men jag skulle aldrig uppleva det som ett krav. Jag ser det som något man bara gör för sina vänner för att det är en del i deras planering, så som de valt att ha sitt bröllop...

    Precis som jag skulle acceptera att vigseln var utomhus, i kyrkan, hemma hos Pelle, utomsockens, presenter undanbeds, önskelista finns här, klädkod si eller så, kuvertavgift, alkoholfritt, vegetariskt, 5 gäster, 500 gäster, boende finns här, boende finns tyvärr inte osv.

  • lelodi

    Jag tycker ändå skillnaden på "krav" är marginell. Vilket bröllop hade du valt om vi nu ser krasst ekonomiskt och bortser från principen att inte betala kuvertavgift.

    Du får inbjudan till 2 bröllop. Paren som ska gifta sig är lika viktiga för dig i ditt ungänge, klädkoden är densamma.
    Det ena har en kuvertavgift på 300 kr/person. Det är i samma stad som du bor, du kan åka kollektivtrafiken hem på ditt redan betalda kort. De vill inte ha några presenter.

    Det andra bröllopet bjudar på ALLT med en sommarfest ute i det gröna på Österlen som vi förmodar ligger 60-70 mil från dig. Vigseln ligger mitt på dagen att det är omöjligt att resa dit och hem samma dag = åtminstone en övernattning. Övernattningen kan inte ske hos någon bekant och bjuds inte på. Brudparet önskar sig ett bidrag till bröllopsresan.

    Vilket bröllop går du på?

  • lelodi

    Men då är det ju lika illa att "kräva" att gästen ska åka långväga och betala för sitt resande och boende. Annars kan inte den gästen komma, det blir ju inget val heller....

  • lelodi

    Jag säger inte att det ena är rätt eller fel. Jag tycker bara att det är intressant att se fler sidor av en sak och ibland måste man tänka efter och inte bara fastna i en tanke. Det är väldigt ransakande!Skrattande

  • lelodi

    Javisst! I mina exempel ovan så behöver man INTE betala kuvertavgift på det långväga bröllopet.
    Och oavsett det så kan boende och resa bli så dyrt bara det att några inbjudna inte kan komma.

    För mig blir det tydligt i mitt exempel att det är PRINCIPEN att inte betala kuvertavgift som överväger de ekonomiska. Eller? Visst skulle ni kuvertavgiftsmotståndare gladeligen betala 1000-lappen för soppan/tågbiljetten ner till Österlen, 500 lappen för boendet och 300 till presenten?

    För mig är pengar pengar oavsett om de går tilll bensin på väg till en gratisfest eller till maten jag äter på festen runt hörnet.

  • lelodi
    lelodi skrev 2011-03-08 11:52:43 följande:

    Javisst! I mina exempel ovan så behöver man INTE betala kuvertavgift på det långväga bröllopet.
    Och oavsett det så kan boende och resa bli så dyrt bara det att några inbjudna inte kan komma.

    För mig blir det tydligt i mitt exempel att det är PRINCIPEN att inte betala kuvertavgift som överväger de ekonomiska. Eller? Visst skulle ni kuvertavgiftsmotståndare gladeligen betala 1000-lappen för soppan/tågbiljetten ner till Österlen, 500 lappen för boendet och 300 till presenten?

    För mig är pengar pengar oavsett om de går tilll bensin på väg till en gratisfest eller till maten jag äter på festen runt hörnet.


    Tillägg: Båda scenarion innehåller ekonomiska krav på gästen enligt mig.
  • lelodi
    Jennie med ie skrev 2011-03-08 11:54:24 följande:
    Om det inte finns några alternativ där gästens plånbok kan få styra så är det lika "illa" ja, i synnerhet om man resonerar likadant att de som då inte kommer är dåliga vänner...
    Så resonerar i alla fall inte jag. Jag älskar mina vänner, i alla dess former!Skrattande
  • lelodi

    Men varför ska man som gäst betyda så mycket? Det där lät ju jättekonstigt, klart man betyder något som gäst! men jag förstår inte varför man måste lägga in så mycket värderingar i en inbjudan. Man kan ju vända på det: Betyder inte brudparet någonting heller?


    Jag tycker man ska hålla pengar borta från vänskapsvärderingar överhuvudtaget. Konstigt tänk för mig.
    '
    Du är inte värd mindre för brudparet för att de vill ha kuvertavgift. Brudparet är heller inte mer värt för att de inte vill ha det.

  • lelodi
    Anonym skrev 2011-03-08 12:01:51 följande:
    nä, Viktoria och Daniel lät skattebetalarna betala för deras bröllop
    Precis! Det fick vi fan betala för vare sig vi ville eller inte och inte fick vi någon mat heller....Tungan ute
  • lelodi

    Det är absolut ett ansvar som brudparet har, att en eventuell kuvertavgift är rimlig för alla dem som är bjudna. I vissa kretsar kanske så mycket som 1000 kr i andra fall en 100-lapp, även beroende på vad som ingår i kuvertet för gästen.
    Klantar de sig på det så kommer ju ingen att komma och jag tror det är sällan brudparet önskar det....

  • lelodi

    Jtag tror många brudpar ser festen som något stort även för sina gäster, at det ska vara allas fest. Så jäkla mycket jobb folk lägger ner på arrangemang runt bröllop är helt otrolig. Visst finns de dom som bara gör det för sin egen skull, men vårt bröllop planerade vi främst för att gästerna skulle ha en dunder-brak-fest där alla hade kul!
    Knytis på bröllop tycker jag också är helt okej.

    Och nej, vi hade inte kuvertavgift Skrattande

  • lelodi

    Kul att se hur alla tänker.
    Och att ni orkat läsa alla mina inlägg med stavfel...:)

  • lelodi
    Anonym (stil) skrev 2011-03-08 17:00:41 följande:
    Skulle gå på det andra och eftersom där är jag faktiskt bjuden för att de vill ha mig som gäst.
    Vilket konstigt resonemang....
  • lelodi
    Fidelis ad urnam skrev 2011-03-08 17:35:15 följande:
    I den här tråden känner man sig som lite udda som inte ens hade reagerat på om vi skulle få betala kuvertavgift för att gå på ett bröllop.

    Frågade maken igår kväll hur han hade reagerat på en inbjudan där det stod att de skulle ta kuvertavgift på 400kr (som i denna tråd) och han kollade på mig med en oförstående blick och svarade;
    "Vad finns det att reagera på?"

    Jag frågade om han skulle bli sur eller se det som ofint och han svarade;
    "Nej, av vilken anledning skulle jag bli det?"

    Vi reagerar inte på en sådan sak och ser det inte som negativt.
    Ställer mig i Uddagänget med dig då!Skrattande 
  • lelodi
    För mig är pengar pengar.
    Oavsett om de går till en kuvertavgift på ett bröllop, bensin och boende för ett långväga bröllop eller en present. Jag betalar gladeligen för att delta på en sån fest för mina vänner. Om jag har den möjligheten.
  • lelodi

    Jag har inga problem med kuvertavgift oavsett vilket sammanhang det gäller. Jag vet hur dyrt det är och hur mycket jobb en hyfsat enkel tillställning kräver och betalar mer än gärna för mig.

    Att man inte har råd är en sak.
    Att peka med pekpinnar efter sin egna principer tycker jag är fel i väldigt många sammanhang. Bara för att jag tycker en sak behöver inte andra som gör annorlunda ha illvilliga intentioner med sina val och handlingar.


    Trist med fientlig inställning, när pengar ändå bara är pengar.
    Har man dem inte är det ett problem, ja. Har man dem har jag svårt att se varför man ska värdera kuvert, present eller omkostnader som "rätt eller fel" pengar.

  • lelodi
    mosterYster skrev 2011-03-10 09:09:54 följande:
    Om jag får svara på den sista frågan så tycker jag inte att kuvertavgiften i sig är ett problem, det är väl snarare när den börjar bli löjligt hög som det blir fel. 400 kr är verkligen i mesta laget (men jag skulle nog gå även om det kostade 500/person. Gäller det tex dop är väl inte maten lika kostsam, men visst, är det supertjusig restaurangmat så halar jag nog fram även där. Det är ju människor jag bryr mig om som vill att jag är med och firar! Jag har faktiskt aldrig blivit bjuden på vare sig dop eller bröllop eller annat firande där jag tänkt "men Gud, vi känner ju inte varann, varför är jag bjuden?"
    Precis! Man är ju god vän med de som anordnar och vad gör man inte för sina vänner liksom? Solig 
    Jag skulle klä mig i hula-hula kjol och stå på händer i en pool om det nu var det konceptet på det hela, hehe...
Svar på tråden 400 kr i kuvertavgift?