Saffranskaka i långpanna
Den här är ju med mandelmassa men inte i långpanna..
Ingredienser
3 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning:
300 g riven mandelmassa
1 1/2 dl russin
150 g smör
1 dl flagad mandel, ca 50 g
Pensling:
1 ägg Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Rör ihop mandelmassa, russin och smör till en kräm. Arbeta ihop saffransdegen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca 25 cm i diameter. Lägg dem på smorda plåtar. Bred på krämen men lämna 2-3 cm runt kanterna. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Strö mandel över kakan. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.