Lillajagmedstorahjärtat skrev 2011-03-20 15:03:11 följande:
Heej, vet du hur höga gluten halterna i blodet var?
Fick själv diagnos i mitten av feb. och jag hade vääääldigt lite förhöjda glutenhalter i blodet så de tog t.o.m ett nytt blod prov för att se om även detta var förhöjt.
Så JA, man kan antagligen ha "för höga" gluten halter i blodet och inte vara glutenintolerant. Annars skulle de väl inte göra en biopsi?

Har hört om personer som haft HÖGA halter i blodet och trotts att det inte inprincip kan vara något annat, har fått göra biopsi/gastroskopi
Lycka till!
Hej och tack för ditt svar! Vi har nu varit och träffat en specialistläkare och fått lite mer information. Vi frågade just om hur högt värdet var på blodprovet och tydligen så ska värdet vara under 7 men dotterna hade över 120. Han sa att har man så högt värde hara mana gluten, det finns ingen annan sjukdom som ger så höga värden. Trots detta höga värde så ska vi göra en biopsi, han sa att de måste följa riktlinjerna och som de ser ut nu så görs alltid en biopsi för att säkerherställa diagnos, Dessa riktlinjer skulle dock ändras om några år och då kommer man inte alltid behöva göra en biopsi för att få diagnosen celiaki, det skulle räcka med att ha kraftigt förhöjda värden.
Han sa också att ett blodprov kunde visa lätt förhöjda värden för gluten utan att det var celiaki (tex efter en maginfektion kunde värdet vara förhöjt lite grann) men som sagt, när det var så mycket förhöjt som över 100 var det visst i princip 100% säkert med diagnosen.
Nu väntar vi på remiss till biopsin.