Det här receptet använder jag mig av när jag gör sugarpaste:
1msk gelatinpulver
0,6dl kallt vatten
1,25dl vit sirap
1 1/2 msk glycerin (finnsatt köpa på apoteket)
2 msk vegetabiliskt fett (blir vitast med cocosfett)
ca 20dl florsocker (skiktat)
2-3 droppar smakessens om man vill
Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills tjocknat.
Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt den vita sirapen och glycerinet och blanda väl.
Rör i cocosfettet och just innan det smält helt, dra bort från värmen, och tillsätt smakessensen,
Låt blandningen svalna tills den är finger varm.
Häll nu ca 10dl florsocker i en annan bunke och forma till en brunn. Häll den fingervarma blandningen i brunnen och rör med en slev, blanda successivt i resterande florsocker tills kladdigheten försvinner. Fortsätt knåda tills sugarpasten är len följsam och inte fastnar på dina händer.
Jag brukar låta min sugarpaste för det mesta vila ett dygn innan jag använder den och gör den då rätt lös. Läger plastfilm i en bunke och häller ner sugarpasten och plastar in den väl. den brukar stå till sig rätt bra men känns den fortfarande kladdig knådar jag bara in mera florsocker då. Tcker det blir bäst på det visaet annars är risken att SP:N blir för torr om man knådar in allt florsocke rpå en gång om man inte ska använda den direkt.
Recept på flowerpaste som jag fått (men har dock aldrig provat det själv):
Flowerpaste
5 tsk kallt vatten
2 tsk gelantinpulver
500 g siktat florsocker
3 tsk gum tragacanth/cmc
2 tsk vit sirap
3 tsk kokosfett
1 äggvita
Blanda gelantin och vatten och låt stå i 30 minuter. Sikta och blanda ihop florsocker och gum tragacanth i köksmaskinbunke. Smält gelatinet och blanda i kokosfett och sirap. Häll ner blandningen och äggvitan i bunken och kör en stund tills massan är vit och "stringy". Nu tycker jag att det låter som om massam r mjuk och ganska lös men den är smulig och man får knåda en stund på bordet för att få ihop den till en sammanhängande klump. Gnid på lite fett på klumpen och vira in den noga i plast och plastpåse, Låt vila i 12 timmar innan du använder den.
När du tar ut den och ska skära bort en bit är den som en sten, karva bort en bit och knåda den mjuk och smidig, den bli underbar,
Flowerpaste
5 tsk kallt vatten
2 tsk gelantinpulver
500 g siktat florsocker
3 tsk gum tragacanth/cmc
2 tsk vit sirap
3 tsk kokosfett
1 äggvita
Blanda gelantin och vatten och låt stå i 30 minuter. Sikta och blanda ihop florsocker och gum tragacanth i köksmaskinbunke. Smält gelatinet och blanda i kokosfett och sirap. Häll ner blandningen och äggvitan i bunken och kör en stund tills massan är vit och "stringy". Nu tycker jag att det låter som om massam r mjuk och ganska lös men den är smulig och man får knåda en stund på bordet för att få ihop den till en sammanhängande klump. Gnid på lite fett på klumpen och vira in den noga i plast och plastpåse, Låt vila i 12 timmar innan du använder den.
När du tar ut den och ska skära bort en bit är den som en sten, karva bort en bit och knåda den mjuk och smidig, den bli underbar,
Angående att frysa sugarpaste går det jättebra, så här skriver Agneta från tårtdecor på sin blogg om att frysa SP:Du vet väl om att du med fördel kan frysa ner Ballinas sugarpaste? Både den för att klä tårtor med, modelleringspastan och flowerpasten går bra att frysa. Vi brukar tipsa våra kunder att frysa ner t ex modelleringspastan och även flowerpasten i småbitar och plocka upp efter hand som man behöver. Ofta behöver man kanske inte 500 gr modelleringspasta för att göra lite rosor till en tårta men fryser man ner resten i mindre bitar kan man ha användning för pastan länge.
Problemet är ju inte att den blir gammal utan att den torkar och blir stenhård. Man kan dessutom förlänga hållbarheten betydligt. Man kan lätt lägga på ytterligare ett halv år i hållbarhet, troligtvis ännu längre.
Får du hela förpackningar över med sugarpaste för att täcka tårta så frys ner dem också för att undvika att de blir hårda.