Kombucha - te svamp kultur
Användning av kombucha finns dokumenterad under 200-talet f.v.t. i Kina. Namnet Kombucha kommer från den traditionella koreanska läkaren Kom-bu som introducerade drycken till den japanska kejsaren Ingyō 414 e.v.t
Kombucha och hälsan
Hårda vetenskapliga bevis för att kombucha har medicinska egenskaper är det ganska mager med. Bakterierna och jästsvamparna tillverkar vitaminer och innehåller mineraler, aminosyror och annat nyttigt. Samtidigt är en riktigt gjord kombucha fattig på energi. Kombucha har därför en hög näringsdensistet, vilket gör att det helt klart hör hemma bland våra nyttiga livsmedel.
En teori är emellertid att kombucha hjälper lever att göra sig av med gifter. Det finns ett visst stöd för det. I boken Analysis of Kombucha Ferments av Michael Roussin pekar författaren på att kombucha innehåller D-glucaro-1,4-lacton.
D-glucaro-1,4-lacton hämmar ett enzym som tillverkas av bakterier i vår matsmältningen. Genom att hämma enzymet får levern möjlighet att snabbare göra sig av med gifter. Hur stor praktiskt betydelse detta har för vår hälsa är inte särskilt undersökt.
En riktig ”boost” för:
Magen (för matsmältning, mot gaser) Immunförsvar (ökar näringsupptaget i tarmen) Vikt (stabiliserar och kan öka ämnesomsättningen)
har tappat 5 kilo fast var inte åverviktig men bara lite knubig :)
(Ni kan googla för mer information.)
Finns det fler Komuchas fans här?
alla är välkomna här.. dela med sina erfarenheter av kombucha..
Jag har scooby(kombuchas mamma svap) att sälja om ni är intreserade..
Undrar varför ingen har startar Kombucha tråd tidigare när det är riktig hälsobomb!!!!!