Inlägg från: Carina 580 |Visa alla inlägg
  • Carina 580

    Svimma vid magont

    Gothica skrev 2011-04-26 12:19:32 följande:
    Jag har de senaste kanske 10-15 åren upplevt att jag svimmat vid något som känns som rejäl magknip. Jag har gått på toa och medan jag suttit där har jag börjat känna mej yr och som att kroppen liksom domnar bort, och jag svimmar! Det är fruktansvärt obehagligt. Efteråt blir jag alltid fruktansvärt trött och helt väck resten av dagen. Någon som upplevt något liknande och kan känna igen detta? Jag är frisk i övrigt och har annars inga problem med magen. Det kan vara flera år emellan dessa anfall. Nu senast hände det mej då jag var in för att göra en sådan coloscopi på sjukhuset och det gjorde så fruktansvärt ont att jag svimmade! Det var precis sådan magknip som jag upplevt tidigare, fast ännu värre.

    Flera gånger då jag fått dessa anfall och svimmat har min sambo ringt ambulans så att jag fått åka med den till sjukhus, men de har aldrig hittat något fel. Jag har även gjort en EEG av hjärnan, men de hittade inget fel på det heller. Jag tror ju snarare att det borde ha med magen att göra, eftersom att jag alltid svimmar vid magont (det har även hänt vid magsjuka!), men borde jag då inte ha problem med magen även annars? Det hela känns mycket skumt och jag är ständigt orolig att det ska komma tillbaka. :(
    Hej!
    Jag har också haft samma problem sedan jag var liten. Senast i påskhelgen svimmade jag två gånger efter magont, då blev det ambulans in till akuten och sedan blev jag inlagd på medicinavdelningen i 3 dagar. Äntligen fick jag en förklaring till varför jag svimmar i samband med magont.
    Det finns tydligen en nerv som heter vagusnerven som kan påverkas av magen och också "stänga av" hjärnan via någon slags reflex vilket ger ett hastigt blodtrycksfall som gör att man svimmar. Ibland kan man tydligen också få nedgång i puls eller till och med kortvariga ofarliga hjärtstillestånd.
    Det ska vara helt ofarligt, men det är ju riktigt obehagligt. Och har man otur kan man ju slå sig riktigt illa när man svimmar, kanske speciellt på toaletten där man ju ofta är i dessa fall.
    På medicinavdelningen hade jag hjärtövervakning i drygt 2 dygn. Helt okej, även om jag hade låg puls och lågt blodtryck. Jag fick en remiss till att göra ett TILT-test. Det har jag nu gjort, och de kunde framkalla en svimning och mätte blodtrycket under tiden och konstaterade att det var just vagus-nerven som spökar.
    Däremot har jag fortfarande inte fått någon riktig förklaring till mitt magonda. Troligen någon blandning av IBS (Känslig mage) och laktosintolerans och stress.
    Du kan testa och söka på vasovagal synkope så kommer du hitta mer information.

    Lycka till! Hoppas du får bukt med ditt magonda, då kommer säkert också svimningarna att ge med sig.
Svar på tråden Svimma vid magont