Inlägg från: Stor mamma |Visa alla inlägg
  • Stor mamma

    Varför inte köpa närproducerat

    Finns massor av fina små gårdsslakterier

    Varför köper inte ni som gnäller på slakterierna där. Om fler skulle välja närproducerat-gårdsslaktat så skulle de stora mass slakterierna försvinna. '

    Vi köper närproducerat kött året om
    jagar själva vilt

    Vi köper grönsaker sommarhalvåret då vår närproducent är öppet

    Vi gnäller inte på slakterierna- men vi väljer i stället....
     procent av vår mat lagar vi från grunden

    Ni som är anti slkteriernas metoder-skulle ALLA ni välja o köpa från gårdsbutik så skulle det ploppa upp fler gårdsbutiker- vilket härligt land det skulle vara

    Korvar som man kan köpa från gårdsbutiken-deras egna kryddningar
    Färskt kött där djuret har det bra

    Den gård vi köper från får man besöka när man vill-vi brukar kika på kalvar,kor,får o höns när vi ändå skall dit o hämta vårt kött- De har det jättebra o köttet är jättefint.

    Varför inte stödja gårdsbutikerna

  • Svar på tråden Varför inte köpa närproducerat
  • Stor mamma

    Hejsan
    Tack för era svar

    Om man styckar själv-köper en stycksåg, lite knivar för en peng på 600 så kan du få gris för 21 kr kg

    Jag brukar köpa hel gris- Nu tar jag med klöv6+huvud men detta kan dom ta bort på plats. Våra hundar brukar få dessa o gnaga på.

    En hel gris väger runt 130 kg - be om en med lite mindre fett på för annars kan du få en gris som är otroligt feta med enormt mkt insprängt fett. Det skall va lite fett för att få saftigheten men inte för mkt.

    Stycka är inte svårt-det gör du vid köksbordet med ett plastskygg o skärbräda.
    Tar för mig som är ovan 30 min per halva (mamma är styckmästare o det tar 15 min per halva i grovstyck)

    Sen mala tar ju lite tid, likaså o finskära grytbitar (jag gör alltid det färdigt i stället för att stå o göra det vid tillagning)

    Gårdsbutiker i sverige är oerhört fina- det ÄR billigare att köpa hel eller halvt djur än att köpa en liten förpackning i affären.

    Sen kan man köpa lådor med diverse saker i som även har leverans till din närmsta affär har jag sett. Googlade på det o fick fram det.

    Men även om ni har 10 mil till närmsta gårdbutik. Ring o beställ en gris o ett halvt nöt. Hämta o stycka o frys in. Köp en riktig frysbox.

    Familjer skulle tjäna massor på detta. Nu i jusas köpte vi 4 grisar o fick rabatt (vi var några som gick ihop)
    Rabbaten blev 2 kr / kg Så vi betalade bara 18 kr kg (vi styckade själva)

    Vilt är dyrare- vi jagar själva så det är bara jaktavgiften för oss en gång om året så har vi hare/fågel/älg/rådjur

    Köper ni av jaktlag så blir det billigare än att köpa i affären. Kostar inget o ringa o fråga jägare.

    Men om ALLA som gnäller över importerat kött väljer en gårdsbutik istället så skulle nog sverige bli tvungna att importera mindre

  • Stor mamma
    mclo skrev 2011-05-02 20:49:20 följande:
    Jag körde närproduverat ett bra tag, allt kött kom ifrån gården vi hade, och även potatis och grönsaker.
    Hade gärna gjort det nu om jag hade haft körkort och kunnat köra runt till dom som har gårdsbutiker.
    Finns några som levererar åtminstone till några butiker- lådor med olika köttbitar i.

    Men håll med om att kött o grönt är mycket frächare o smakrikare än det som kommer från långväga producenter
  • Stor mamma

    Investera i en frys om ni har platsen även om den kostar lite i inköp om ni inte tar en från blocket så har ni igen det

    Jag håller med-köpte burhöns ägg när vi inte hann o behövde äggen på en gång- Kan säga att det ÄR skillnad i smak. Vi ger 1,50 kr ägget om vi köper mindre än 10 ägg- men vi bakar mycket själva o äter ägg så vi ger 1 kr då vi köper 30 ägg varje gång. Det går åt och smakar bra.

    Kan man få det finstyckat?? Det visste jag inte-här grovstyckar dom bara om man ber om det o får betala en summa per gris/halv gris eller ko. Lådorna är grovstyckat vet jag

  • Stor mamma

    Alltid kvitto på gårdsbutiker-de är ju företagre precis som andra företag-dom producerar kött

Svar på tråden Varför inte köpa närproducerat