• Anonym (mamma)

    Tvättråd för skalkläder?

    Hej!

    Hur får jag bort ingrodd smuts från skalbyxorna? De är tvättade enligt tvättråd (40 grader, inget sköljmedel) men det finns fortfarande fläckar kvar (från jord och sand mestadels). Vågar man använda galltvål eller annan fläckbortagning eller förstörs impregneringen då?

    Tack på förhand! 

  • Svar på tråden Tvättråd för skalkläder?
  • Barnklädersexperten Malin

    Hej.

    Ett litet tips är att gnugga försiktigt med en nagelborste på de ytor som du upplever att smutsen inte går bort på. Vet faktiskt inte om galltvål är bra eller dåligt för skalkläder. Det skulle kunna vara så att man skadar impregneringen genom att skrubba bort den mekaniskt när man använder galltvål. Är fallet så kan man alltid återimpregnera plaggen genom att tvätta dem med ex Nikwax.

    Impregneringen i ytterkläder från Polarn o. Pyret börjar bli sämre efter 8-10 tvättar, oavsett hur man tvättar och gnuggar sina ytterkläder kan det vara bra att återimpregnera dom. Då blir även smutsavvisningen bättre igen.

    Prova detta och se om du upplever någon förbättring.
    Tvättmedelstillverkare är ofta bra på att ge tvättråd, te x "ViaDirekt". De har kanske något bra tips till dig när det handlar om jord och sand.

    Lycka till
    Mvh Malin

Svar på tråden Tvättråd för skalkläder?