Mer från rfsu:
Sedan 1992 finns det två abortmetoder i Sverige:
Den kirurgiska metoden med vakuumskrapning och den medicinska metoden med abortpillret Mifegyne.
Vakuumskrapningen ett enkelt ingrepp
Vakuumskrapning kan användas före 12-14:e graviditetsveckans utgång. Läkaren för in ett plast- eller metallrör i livmodern, genom slidan, och gör en skrapning. Ingreppet sker under lokalbedövning eller lätt narkos och tar ungefär 20 minuter, själva vakuumskrapningen tar ett par minuter. Kvinnan får ofta lämna sjukhuset samma dag.
Abortpillret skonsammare mot kroppen
Vid den medicinska abortmetoden sväljer kvinnan så kallade abortpiller (innehållande antiprogesteron) som gör att livmodern inte reagerar på kroppens eget graviditetsbevarande hormon. Två dagar senare återvänder hon till sjukhuset, där hon får ett slidpiller som sätter igång livmodersammandragningar och mjukar upp livmoderhalsen. Fostret stöts därefter ut ur kroppen. Behandlingen tar 4-6 timmar. Tabletterna kan användas upp till 8:e graviditetsveckans utgång ? eller mer precist upp till 63 dagar efter den sista menstruationens första dag. Fördelen med abortpillret är att det är skonsammare mot kroppen; inga kirurgiska ingrepp behöver göras, vilket minimerar infektionsrisken och eventuella skador på livmodern.
Sen abort görs i två steg
Efter den 12-14:e veckan utförs aborten i två steg. Flera metoder används. Ofta framkallas först sammandragningar i livmodern genom att ett hormon, prostaglandin, läggs in i slidan. Inom ett dygn stöts fostret ut, som vid ett missfall, och oftast görs sedan en skrapning för att inte rester ska finnas kvar i livmodern. Ibland ges en förbehandling med abortpiller.
Jobbigare ta tabletter?
Vissa kvinnor kan ibland uppleva det som psykologiskt svårare att ta tabletterna. Genom att ta pillret inleder kvinnan själv aborten och det ansvaret kan kännas betungande. Samtidigt har det riktats kritik mot att flickor och kvinnor inte får tillräckligt med information om den här metoden. Det har funnits en föreställning om att abortpillret gör aborten alltför bekväm, eller alltför påfrestande. Abortpillret är inte alltid en enklare metod för kvinnan. Den tar längre tid och innebär riklig blödning. Ibland är metoden mer smärtsam än den kirurgiska ? men det finns självklart möjligheter till smärtlindring. En förklaring till att abortpillret inte har använts vid fler aborter kan vara att metoden är relativt ny. Det tar ibland tid innan sjukvårdssystemet hunnit ändra sina rutiner.
Abortpillret fortfarande ovanligt
Abortpillret finns ännu bara i Frankrike, England och Sverige. På grund av antiabortstämningar och läkemedelsbolagets rädsla för - och erfarenheter av - bojkotter om de marknadsför preparatet är abortpillret fortfarande en relativt okänd abortmetod. Abortpillret som metod blir dock allt vanligare. På vissa kliniker i Sverige sker redan nära hälften av aborterna med hjälp av abortpillret. Cirka 24 procent av det totala antalet aborter under 1997 genomfördes med abortpiller, jmf 17 procent 1996.