Skillnad GI och LCHF?
Ngn som kan förklara kortfattat om skillnaden mellan lchf och gi?
Ngn som kan förklara kortfattat om skillnaden mellan lchf och gi?
GI: man väljer mat med lågt glykemiskt index
LCHF: man äter väldigt lite kolhydrater (ofta under 20g /dag) och mycket fett och protein.
Grunden är detsamma: att uppnå minimala svängningar i blodsocker men GI tillåter att blodsockret går upp, men så långsamt som möjligt medan lchf inte vill ha nån blodsockerstegring alls.
Alla kolhydrater omvandlas till blodsocker men ju mer komplext packeterade de är (tex fullkorn jämfört med ett skalat korn) desto långsammare bryts de ner och blodsockerhöjningen går långsammare. lchfarna har dragit det ett steg längre och äter så lite kolhydrater att blodsockret inte ens går upp. Man behöver inte äta kolhydrater för att kroppen ska ha glukos=blodsocker, det bildar kroppen själv i kombination med att ytterst få drar det så långt att man äter 0 kolhydrater.
I praktiken tillåter GI spannmål, ris och potatis och det gör inte lchf. I lchf ersätter man energin från dessa med fett.
GI handlar främst om att äta rätt sorts kolhydrater.
LCHF handlar om att begränsa kolhydratintaget väldigt starkt och ersätta energin från dem med energi från fett.