Inlägg från: Signelanta |Visa alla inlägg
  • Signelanta

    mat i mikro?

    La Lola skrev 2011-05-13 09:49:54 följande:
    Duktig vet jag inte...jag försöker bara hitta svar i kostråden.  
    Jag skulle ha ätit av buffématen utan att tveka. Jag tänker mig att man vill servera så fräsch mat som möjligt på en buffé.
    Då är det större risk för listeria i mat som åker in o ut i ett kylskåp (julmat tex).
    Men buffé vill man som sagt servera så fräscht som möjligt.

    Vad kommer buffén att innehålla för slags mat? Det kanske du inte vet förresten?

    Jag tycker att du ska undvika att läsa på andra sidor om kostråd.
    Följ Livsmedelsverkets.
    Där är faktan färsk. Övriga sidor har en tendens att ha gammal fakta eller ibland helt felaktiga.
    (så tycker jag om det du länkade till)
    www.slv.se/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Grav...

    En buffé är väl alltid tveksam. Jag skulle vara väldigt försiktig med en buffé där många rätter ska lagas och hållas varma under ganska lång tid, kanske också lagats dagen innan. Förstår inte hur julmat skulle vara värre.

  • Signelanta
    La Lola skrev 2011-05-14 09:12:31 följande:
    Julmat plockar vi i o ur kylskåpet under flera dagar.
    Buffé på ett bröllop serveras bara den dan.

    Jag föreställde mig en kall buffé dessutom (om det är ett sommarbröllop).
    Inte med en massa som ska hållas varmt.

    Allt beror ju på hur noga den är som hanterar maten. En kall buffé kan ju vara nog så illa. Osköljda grönsaker, kall fisk och kallskuret kött, olika röror. Visst serveras maten bara en dag men det behöver ju inte innebära att den lagades den dagen eller heller har förvarats rätt. Lite farligt att ge råd om de baseras på antaganden.

  • Signelanta
    La Lola skrev 2011-05-14 23:25:04 följande:
    Nu frågade jag ju iofs Ts om hon visste vad som kommer att serveras.

    Varför skulle bröllopsparet vilja servera osköljda grönsaker till sina gäster?
    Det gör man ju inte hemma.

    Varför skulle de inte förvara maten på rätt sätt tills det är dags att servera den?

    Ska man gå runt o känna misstro så kan man ju inte äta nånstans förutom hemma där man har koll på maten.

    Man kan aldrig veta vad folk gör och inte gör. Precis som vid julbord och andra smörgåsbord. Het, lagad mat direkt från spisen utan omsvep är bäst. Och nej, man kan inte äta nån annan stans än hemma om man ska vara säker. Nu är det inget jag förespråkar, jag tycker inte man ska vara så orolig att man blir fånge i sitt eget hem men det stör mig att det ges råd utifrån antaganden.

  • Signelanta
    felisa skrev 2011-05-15 11:31:12 följande:
    Vad rekommenderar du? Att jag inte ska äta av buffén? Finns det någonting som jag kan äta och fortfarande känna mig trygg, ex bröd om det finns?
    Jag tycker att du ska äta av buffén och inte oroa dig. Men jag tycker man ska vara medveten om att en buffé KAN vara en risk. Man kanske ska hålla sig borta från vissa saker tex kallskuret om det ser rosa ut (rostbiff och annat kött) rökt fisk och vissa röror. Sen är ju vissa väldigt coola och äter nästan allt men eftersom du undrade antar jag att du vill veta.

    La Lola: Väldigt känsligt tydligen att någon annan har en annan åsikt än du. Jag har aldrig förespråkat liv i en bubbla. Ta det lugnt!
  • Signelanta
    La Lola skrev 2011-05-15 15:41:38 följande:
    Närå, det är inte alls känsligt.
    Irriterad kan man bli av andra orsaker.

    O så måste jag få rätta dig.
    Rostbiff är nötkött o alltså helt ok att äta rosa!
    Annat kött oxå som varit fryst i 3 dygn (Ts kan enkelt fråga om köttet varit fryst eller inte).
    Detta står i kostråden (så att ingen tror att jag hittar på).

    Förresten, jag lägger in fakta för säkerhetsskull:
    "Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt. Nötkött innehåller sällan toxoplasma och därför är det inte lika viktigt att genomsteka helt nötkött. Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning. Köttfärs däremot bör alltid genomstekas, på grund av risk för skadliga bakterier."

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier.../

    Ang rökt fisk:
    "Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjord eller nyförpackad produkt. Kontrollera förpackningsdatum.

    Förpackad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeria visat sig vara störst. Om man väljer en nygjord vara är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Risken ökar ju längre tid förpackningen förvaras. I rå fisk, som i sushi, är risken för listeria liten om man väljer nygjord produkt."

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier.../
    Tack La Lola. Jag kan läsa. Jag säger ju att det förmodligen är ok att äta men att det beror på hur personen som lagat maten hanterat den. På en buffé vet man ju inte om råvaran varit fryst eller inte. Visst man kan fråga men det kan man ju med all mat på alla ställen. Jag menade att en buffé alltid KAN vara tveksamt. Vet inte riktigt vad du vill komma med ditt senaste inlägg. Jag vet att du kan länka till livsmedelsverket, jag har sett det förr. Men som sagt, jag kan läsa och hittar till listan själv. Det var inte det saken handlade om.
  • Signelanta

    Jag hoppas TS vågar äta från buffén och får en trevlig festkväll! Tack för mig!

Svar på tråden mat i mikro?