• La Lola

    mat i mikro?

    Du upphettar den ju tills den är het.
    Alltså dör både ev listeria och toxoplasma då.

    Men den är ju som sagt redan tillagad en gång.


    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    felisa skrev 2011-05-13 09:41:50 följande:
    Ok, det bara känns som att värmen från mikron kanske inte är lika effektiv som att värma mat i över 100 grader i en ugn. Men det är väl bara ett hjärnspöke.

    La Lola: Du är ju duktig på detta med mat. Jag ska nart på ett bröllop där et ska serveras buffé. Känns lite otäckt, eftersom man inte vet hur länge maten legat ute i rumstemperatur och sådant. Vad ska man undvika att äta vid en buffé?

    Vad tycker du föresten om denna artikel:

    www.nimade.info/laka/2010/11/Vilken-mat-bor-j...
    Duktig vet jag inte...jag försöker bara hitta svar i kostråden.  
    Jag skulle ha ätit av buffématen utan att tveka. Jag tänker mig att man vill servera så fräsch mat som möjligt på en buffé.
    Då är det större risk för listeria i mat som åker in o ut i ett kylskåp (julmat tex).
    Men buffé vill man som sagt servera så fräscht som möjligt.

    Vad kommer buffén att innehålla för slags mat? Det kanske du inte vet förresten?

    Jag tycker att du ska undvika att läsa på andra sidor om kostråd.
    Följ Livsmedelsverkets.
    Där är faktan färsk. Övriga sidor har en tendens att ha gammal fakta eller ibland helt felaktiga.
    (så tycker jag om det du länkade till)
    www.slv.se/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Gravida/
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    felisa skrev 2011-05-13 13:15:01 följande:
    Nej, jag har ingen aning vilken slags mat det handlar om på bröllopet, känns lite fånigt att fråga Men jag äer av det som känns bra helt enkelt.

    Har nu upptäckt att man ju kan ringa till livmedelsverkets upplysningstelefon vid frågor, jättebra Frågade just detta om mikro, och fick svar om att så länge man ser till att maten är genomvarm (över 70 grader) så är det ok. Men då kan man ju få ångets över detta huruvida maten blev tillräckligt varm eller inte. Åt en frysrätt till lunch nu, det ångade rejält om den när den var klar, men ett par min senare var den inte mer än ljummen när jag åt. Sånt kan ge mig ångest
    Tipsar om Livsmedelverkets grupp på Facebook oxå om du har det.

    Fast maten var ju het när den var klar.
    Annars skulle det ju inte ånga så om den.

    Den har fortfarande varit tillagad en gång o sedan fryst.
    O även om listeria inte dör av frysning så är det knappast troligt att det finns någon i din maträtt.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    Signelanta skrev 2011-05-13 20:51:35 följande:

    En buffé är väl alltid tveksam. Jag skulle vara väldigt försiktig med en buffé där många rätter ska lagas och hållas varma under ganska lång tid, kanske också lagats dagen innan. Förstår inte hur julmat skulle vara värre.


    Julmat plockar vi i o ur kylskåpet under flera dagar.
    Buffé på ett bröllop serveras bara den dan.

    Jag föreställde mig en kall buffé dessutom (om det är ett sommarbröllop).
    Inte med en massa som ska hållas varmt.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    Signelanta skrev 2011-05-14 21:01:03 följande:

    Allt beror ju på hur noga den är som hanterar maten. En kall buffé kan ju vara nog så illa. Osköljda grönsaker, kall fisk och kallskuret kött, olika röror. Visst serveras maten bara en dag men det behöver ju inte innebära att den lagades den dagen eller heller har förvarats rätt. Lite farligt att ge råd om de baseras på antaganden.


    Nu frågade jag ju iofs Ts om hon visste vad som kommer att serveras.

    Varför skulle bröllopsparet vilja servera osköljda grönsaker till sina gäster?
    Det gör man ju inte hemma.

    Varför skulle de inte förvara maten på rätt sätt tills det är dags att servera den?

    Ska man gå runt o känna misstro så kan man ju inte äta nånstans förutom hemma där man har koll på maten.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    Signelanta skrev 2011-05-15 00:15:08 följande:

    Man kan aldrig veta vad folk gör och inte gör. Precis som vid julbord och andra smörgåsbord. Het, lagad mat direkt från spisen utan omsvep är bäst. Och nej, man kan inte äta nån annan stans än hemma om man ska vara säker. Nu är det inget jag förespråkar, jag tycker inte man ska vara så orolig att man blir fånge i sitt eget hem men det stör mig att det ges råd utifrån antaganden.


    Jamen då ber jag så jävla mycket om ursäkt för att jag försökte hjälpa Ts.
    Jag borde naturligtvis ha skrivit att hon ska leva i en bubbla i 9 mån o undvika att äta något utanför sitt egna kök.

    Så där.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    Signelanta skrev 2011-05-15 14:59:17 följande:
    Jag tycker att du ska äta av buffén och inte oroa dig. Men jag tycker man ska vara medveten om att en buffé KAN vara en risk. Man kanske ska hålla sig borta från vissa saker tex kallskuret om det ser rosa ut (rostbiff och annat kött) rökt fisk och vissa röror. Sen är ju vissa väldigt coola och äter nästan allt men eftersom du undrade antar jag att du vill veta.

    La Lola: Väldigt känsligt tydligen att någon annan har en annan åsikt än du. Jag har aldrig förespråkat liv i en bubbla. Ta det lugnt!
    Närå, det är inte alls känsligt.
    Irriterad kan man bli av andra orsaker.

    O så måste jag få rätta dig.
    Rostbiff är nötkött o alltså helt ok att äta rosa!
    Annat kött oxå som varit fryst i 3 dygn (Ts kan enkelt fråga om köttet varit fryst eller inte).
    Detta står i kostråden (så att ingen tror att jag hittar på).

    Förresten, jag lägger in fakta för säkerhetsskull:
    "Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt. Nötkött innehåller sällan toxoplasma och därför är det inte lika viktigt att genomsteka helt nötkött. Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning. Köttfärs däremot bör alltid genomstekas, på grund av risk för skadliga bakterier."

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Parasiter/Parasiter-i-kott/Toxoplasma-gondii/

    Ang rökt fisk:
    "Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjord eller nyförpackad produkt. Kontrollera förpackningsdatum.

    Förpackad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeria visat sig vara störst. Om man väljer en nygjord vara är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Risken ökar ju längre tid förpackningen förvaras. I rå fisk, som i sushi, är risken för listeria liten om man väljer nygjord produkt."

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Listeria-monocytogenes/Listeria-monocytogenes/
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    felisa skrev 2011-05-16 19:02:50 följande:
    Föresten, om någon fortfarande läser denna tråd.. Är det ok att äta oliver, eller kan det finnas listeria i inlagda produkter?
    Ja det är ok.

    Beror på vad du menar med inläggningar.
    så här säger kostråden:
    "Listeria tål höga salthalter och frysning men kan inte växa i sur miljö, till exempel ättiksinläggningar."
    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Listeria-monocytogenes/Listeria-monocytogenes/
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    Lindson skrev 2011-05-16 21:42:26 följande:
    Hoppar in med en liten fundering jag har:
    Igår skar jag upp äpplen på en skärbräda och sedan låg dem kvar på sidan medans sidfläsket skars upp, blev nojjig och tog bort äpplerna även fast jag nästan är säker att dem inte kommit i kontakt med varann. Bör jag vara orolig för listeria? Åt en bit äpple innan pannkakan åkte in i ugnen..
    Det är knappast nån risk för toxoplasma.
    Listeria är det ingen risk för alls.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    felisa skrev 2011-05-16 20:52:01 följande:
    Hmm, ja det finns ju inte ättika i "olivoljan", utan vinäger enligt innehållsförteckningen. Men det är klart, borde ju nämnas som en risk om det nu var så.
    Nä, men det är en sur miljö.
    O precis, om det skulle undvikas så skulle det stå.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    Lindson skrev 2011-05-17 11:57:16 följande:
    La lola: Tack, för ditt lugnande svar. Vet inte vad som har hänt med mig, var inte alls så här nojjig tidigare i graviditeten.. Åt frysta hallon igår i milkskake som dock är från Svergie men blev typ hysterisk sen när jag läste att man inte skulle äta sånt och att jag även inte sköljt hallonen och blåbären men dem är ju rensade och allt...
    Risken att drabbas av toxoplasma är liten.

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Parasiter/Parasiter-i-kott/Toxoplasma-gondii/
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
Svar på tråden mat i mikro?