• Lovey

    Koka (fryst) höna. Någon som gjort det?

    Har en höna som ligger i frysen och är så sugen på att koka den och äta den med ris och currysås. 
    Men jag har aldrig gjort det. Jag har således några frågor.

    Går det bra att börja koka den när den är fryst?

    Hur mycket vatten ska jag ha i kastrullen? Ska det täcka hönan, eller bara lite grann?

    Jag har googlat lite och sett att de flesta säger lök, pepparkorn osv i kokvattnet, men kan det bli bra med endast lagerblad och pepparkorn (kryddpeppar)? Jag har verkligen ingen lök eller något sånt hemma. Bara kryddor. Orkar inte gå och handla :p 

    Låg- , medel-, hög värme på plattan?

    med eller utan lock?

    Något mer jag ska tänka på?
     
    Jag anar att det kommer ta lång tid, men ungefär hur lång tid bör jag räkna med minst? Hönan väger knappt 1 kilo.

     

  • Svar på tråden Koka (fryst) höna. Någon som gjort det?
  • trollkarl

    lök morot etc  blir bättre fond på..
    men du kan köra utan om du vill.
    nej den ska vara tinad för att kokas.
    dubbelt så mycket vatten ungefär, salt,
    med lock till att börja med, höna ska koka riktigt länge då det är segt, jag kokar sönder min o slänger hönan o kör kyckling till istället.

  • ETSS

    Tinad, helst något rotfruktsaktigt eller för fond, men det går bra ändå. Dubbelt så mycket vatten i grytan. Rätt mycket salt
    Du måste tina hönan först.
    Sen kom i håg att skumma av under kokning.

  • trollkarl
    ETSS skrev 2011-05-14 14:07:38 följande:
    Tinad, helst något rotfruktsaktigt eller för fond, men det går bra ändå. Dubbelt så mycket vatten i grytan. Rätt mycket salt
    Du måste tina hönan först.
    Sen kom i håg att skumma av under kokning.
    skumma INNAN du lägger i kryddorna, annars skummar du av dom me..

    men annars är vi helt på samma våglängd =)
  • ETSS
    trollkarl skrev 2011-05-14 14:08:36 följande:
    skumma INNAN du lägger i kryddorna, annars skummar du av dom me..

    men annars är vi helt på samma våglängd =)
    Jopps, var nog lite otydlig där.
    Hur som helst, koka höna är lite bortglömt i dagens receptsamlingar men det kan verkligen bli så gott om man tar sig den tiden Glad
  • trollkarl
    ETSS skrev 2011-05-14 14:16:59 följande:
    Jopps, var nog lite otydlig där.
    Hur som helst, koka höna är lite bortglömt i dagens receptsamlingar men det kan verkligen bli så gott om man tar sig den tiden Glad
    visst e det så, men höna är det inte idag utan tupp faktiskt =)
    sen är det så förbannat segt o behöver ett par timmars kokning.
    hellre koka sönder det, sila o slänga hönan o göra soppa med kyckling istället, eller använda fonden till såser etc..
  • ETSS
    trollkarl skrev 2011-05-14 14:18:33 följande:
    visst e det så, men höna är det inte idag utan tupp faktiskt =)
    sen är det så förbannat segt o behöver ett par timmars kokning.
    hellre koka sönder det, sila o slänga hönan o göra soppa med kyckling istället, eller använda fonden till såser etc..
    Det var nyheter att det är tupp man äter :)
    Fast jag gillar den hel med ris och någon smarrig sås, det får ta den tid det tar , fast iofs hinnar man ju bli lite hungrig då man känner lukten i några timmar. Faktiskt funderar jag på att se om matvaruaffärn har lite höna (tupp!) till saluGlad
  • trollkarl
    ETSS skrev 2011-05-14 14:22:53 följande:
    Det var nyheter att det är tupp man äter :)
    Fast jag gillar den hel med ris och någon smarrig sås, det får ta den tid det tar , fast iofs hinnar man ju bli lite hungrig då man känner lukten i några timmar. Faktiskt funderar jag på att se om matvaruaffärn har lite höna (tupp!) till saluGlad
    ja fan, det är ju billigt =)
    lök, morot, selleri, etc.
    tillsammans med färsk timjan etc samt dom vanliga kryddorna..
    ett tips är att reducera till 1/3 av vätskan för att koncentrera den.

    ja det är tupp i dagens läge, det är för dyrt med höna med tanke på värdet indirekt av dom.
  • Lovey

    Usch, det lät komplicerat. Det får bli en annan dag.

    Blev bara så sugen på kokt höna med ris och currysås . Men men.

    Tack så jättemycket för era svar och ert engagemang :). 

  • trollkarl
    Lovey skrev 2011-05-14 14:25:20 följande:
    Skumma av!? 

    Foten i munnen 
    ja när det börjar koka bildas skum på ytan, ta en sked o lyft ur allt skummet..
Svar på tråden Koka (fryst) höna. Någon som gjort det?