• Aardy

    Baby led weaning

    Jenben: min son är snart 11 månader och har nog aldrig suttit i ens 10 minuter i stolen. Sätter honom aldrig i den förrän maten är klar, så man inte slösar dyrbar stolstid på att vänta :P Hur mycket han får i sig beror mycket på dagsformen och lite på vad som serveras. Gjorde en makaronipudding med falukorvstrimlor förra veckan. Jättehit! För närvarande ratar han stora bitar i allmänhet men äter väldigt gärna pincettgreppsvänliga grejer, typ ärtor och pärlcouscous. Jag jobbar heltid, men kommer hem och lunchammar vilket har fungerat superbra. Han brukar få sin lunch precis innan jag kommer hem så han inte är mätt på mjölk när maten serveras. Ibland äter han knappt något alls men då är det skönt att ha kvar amningen som backup.

  • Aardy

    Vad kul att de fattat det där med sked! Jag försöker ibland men alltid med samma resultat: han slänger innehållet över axeln och börjar sen gnaga på den tomma skeden. Fingrarna är bäst :)

  • Aardy

    Jag tror inte heller på det där med att man inte ska börja med frukt. Vi började med blw i somras och då blev det mest banan, melon, ananas och mango. Då var tanken mest bara att han skulle få prova på att äta över huvudtaget. Sedan har det blivit mer och mer "riktig" mat och han smakar verkligen på allt nu. Kan inte komma på en enda grej som han har ratat. I helgen nommade han i sig thailändska wonton-knyten med ingefära och vitlök, han äter kryddiga kikärtsbiffar, falafel, you name it. Så länge han är med på noterna får han gärna smaka precis allt! Banan är dock fortfarande en favorit :)

  • Aardy

    Haha ja, jag såg dina underbara bilder på din blogg. Hur man avrättar ett päron :D

  • Aardy

    Jag fick bevittna en ny ätteknik igår: han höll ut vänstra handen med handflatan upp och placerade med höger hand försiktigt matbitar i den öppna handflatan, sedan bara pulade han in allt med vänsterhanden som en stor slev. Jag vet inte varför det inte gick direkt från höger hand till munnen, men det såg rätt kul ut iallafall.

    Makaronipudding fortsätter för övrigt vara en riktig hit. Gjorde en idag med mackisar och lite köttfärssås vi hade sedan tidigare, och så grädde i äggstanningen istället för mjölk. Har aldrig sett honom äta så mycket förut :) 

  • Aardy

    EnStyckAnna: Jag har boken som heter the Baby Led Weaning Cookbook som också finns på Bokus och som jag vamt kan rekommendera. Där står dels en massa om tanken bakom BLW och vad man ska tänka på, resten är full av bra recept. Jag ska testa en morotskaka utan tillsatt socker till ettårskalaset i helgen \o/ Ska bli spännande!

  • Aardy

    Vetefanken, har för mig att min gick upp 300 gram mellan 8 och 10 månader. Ev var det rentav 200 gram, eller så var det någon i mammagruppen. Har glömt vem som är vem :) Nu väger han just över 9 kg och är 14 månader, men jag ser ingen anledning att oroa mig.

  • Aardy

    Vi har stekt en hel del sedan ca 8 månaders ålder och det har gått bra för oss iaf. Har kört massor med omeletter, det går ju att variera i all oändlighet. Vår största hit än så länge är när vi köper små pajskal (hatting) i frysdisken och lagar dem i ugnen med äggstanning och massa godsaker i. Äggstanningen gör jag på grädde, inte mjölk, och slänger även gärna i lite ost. Lätt att sedan skära i åttondelar som han kan äta själv, sist åt han dessutom upp sin fortare än jag åt min :O

  • Aardy

    Det tvivlar jag på. Den är väl rätt närigsfattig, burkmaten?

  • Aardy

    Jag är övertygad om att min lille vet själv när han fått tillräckligt, och äter han lite mat någon dag så tar han säkert igen det med amningen. Det brukar märkas rätt tydligt när han tycker att han är klar så då brukar jag fråga "har du ätit färdigt?". Efter ungefär en veckas tjat med den frasen började han svara ja och nicka. Är man nyfiken för egen del på mängden de får i sig brukar just bajskonsistensen kunna vara en indikation.

  • Aardy

    Ja då blir ju situationen annorlunda förstås. Jag skulle nog ha erbjudit ersättning ändå och om de inte ville ha skulle jag tolka det som att de har fått i sig det de skulle ha. Men ja, det är helt klart svårare att bedöma hur mycket de ätit när det inte är burkmat. Framför allt kan det kännas som att de äter lite när andra slevar i sina barn stora burkar färdigmat

  • Aardy

    Vi har också en bra bit till Ikea, men hittade ett väldigt snarlikt förkläde på clas ohlson som fungerade bra i den kladdigaste fasen. Nu när han fattat att maten ska i munnen räcker det bra med en mindre haklapp. Vi köpte en annan först i samma modell som den där med tummen och den var helkass. För kort i ärmarna och supertight runt handlederna, och då har vi ändå ett riktigt spinko. Han var typ tvungen att sitta med armarna rakt ut som en snögubbe och hade svårt att nå maten ordentligt. Skum design.

  • Aardy

    Ja nog är det stort, men inte för stort tyckte jag iallafall. Ärmarna blir rätt pösiga, men det gör inget för det är resår längst ner. Halsöppningen blir också stor men jag använde en påsklämma eller virade bara ändarna runt varandra innan jag knäppte ihop dem.

Svar på tråden Baby led weaning