Inlägg från: drömmaromsmått |Visa alla inlägg
  • drömmaromsmått

    Insemination Danmark - hur går man tillväga?

    Ett litet tips från mig är att ni kan ansöka om ersättning från fk för behandlingarna i danmark så att ni sparar alla eventuella kvitton,högkostnadsskydd osv.
    Vi fick reda på att det gick för någon månad sedan och ansökte direkt, genomgick iuid sep 09-jan 10 och igår fick vi veta att vi får tillbaka för alla inseminationer =)

  • drömmaromsmått

    Det finns en blankett för vård i annat eu-land, går att hitta på försäkringskassans hemsida där går det även att läsa mer för vad som gäller för att få ersättning.
    http://www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/om_du_planerar_vard_utomlands

    Vi fyllde i blanketten, skickade in svenska och danska journaler, kvitton från inseminationerna och högkostnadskortet som jag naturligtvis slängt men lyckligtvis fick jag ut alla kvitton från sahlgrenska och kunde klistra in dem i ett nytt.
    Både jag och min man var tvugna att signera blanketten, sen hade vi behövt skicka in kvitton på mediciner men vi hade inte kvar dem så vi struntade i att begära ersättning för det.

  • drömmaromsmått

    kan väl även tillägga att det även går att tillämpa på äggdonation, Wilda Mathilda (bloggaren) = ivfdagar här på fl fick tillbaka drygt 70.000 om jag inte minns fel.

  • drömmaromsmått
    lisalycklig skrev 2011-05-27 18:03:53 följande:
    Tusen tack för ditt svar. Detta ska vi testa!! Skrev du helt ärligt hur det var eller vinklade du på något vis? Vad är det som avgör om man får pengar eller ej? Har du någon koll på hur/var man ansöker om ersättning för resekostnader till o från RMC. Har du gjort det? Förlåt, för tusen frågor men jag är värdelös på detta!!
    vi skrev bara vilken situationen var och att vi valt att åka till danmark för att vi redan köat så länge till ivf att köa 2 år till för donation inte var ett alternativ.
    Har inte sökt för rmc, är det landstingskopplat så att det blir på samma sätt som vi gjorde vid sahlgrenska? då gick vi bara till "informationen" och där fanns en extra kassa där det stod "reseersättning" eller dyl då var det bara att säga hur långt man hade kört/lämna in tågbiljetter annars ska det väl finnas en blankett för reseersättning på sjukhuset.
  • drömmaromsmått
    Zixi skrev 2011-05-31 15:45:35 följande:
    Måste man stått i kö i det svenska systemet för att få pengar tillbaks för inseminationer i Danmark? Vi har inga svenska journaler alls utan vände oss direkt till en dansk klinik för DI.
    2010-07-20 3040/50

    vet inte, ringt och hör =)
  • drömmaromsmått
    Ingen 1 skrev 2011-06-29 11:39:52 följande:
    Måste bara höra med dig:
    Gäller det bara om man inte redan har ett gemensamt barn (även om det kom till via ivf eller insemination) eller kan man söka ändå?

    Stog ni i kö i Sverige medans ni var i Danmark?

    Vi har ett gemensamt barn som har kommit till via donatorinemination här i Sverige, men vill nu ha syskon. Och då det är lång kö och dom inte kan svara på om dom kan/vill hjälpa oss här (på Mas i Malmö) så funderar vi på att söka oss till Danmark denna gången.
    jag vet inte hur det är när man har gemensamt barn, men man kan ju alltid försöka och se hur det går, vi ska göra syskonförsök på fredag och kommer att försöka få ut ersättning för denna omgång också.
  • drömmaromsmått

    Tror också att det kan vara svårt att få för syskon men man måste ju försöka åtminstone =)


    Fk går mer efter socialstyrelsens rekomendationer så har man tur kan det gå igenom, Wilda Mathilda t ex uppfyllde väl inte ålderskraven i landstinget om jag minns rätt men fick ut ersättning för sin äggdonation just tack vare att de går efter socialstyrelsen och hon har väl en ny ansökan inskickad nu igen.


    Sen kan man skicka med en liten fin text om FnMs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsätting, WHO klassar nedsatt fertilitet som just fuktionsnedsättning.


     


    Var inne på vul idag och hade massa ägg, men två av dem ser ut att kunna bli något, de större var på 13mm, 14,7mm, 16,7mm och 21mm sen hade jag hur många <10mm som helst.


    Tar ovitrellen ikväll så blir det insemination på fredag =)

  • drömmaromsmått

    Det borde ni kunna få eftersom ni var berättigade samma behandling i sverige, de kollade inte på hur många behandlingar vi skulle få enligt "reglerna" skulle vi få 2 inseminationer men donationsenheten bedömmer själva om man kan få fler behandlingar och vår läkare sa att med våra förutsättningar så kunde vi lätt få fler behandlingar, fk kollade inte ens på vad vi skulle få enligt reglerna och vi fick ersättning för alla fyra di i danmark.


     


    Så testa testa testa =)

  • drömmaromsmått
    callimero skrev 2011-06-30 10:50:04 följande:
    Oj vad många ägg! Men det är inga problem att genomföra inseminationen ändå? Har de någon gräns på hur många man får ha på g? Tummar för dig imorrn!
    Ja de har väl en gräns det borde väl vara som på de andra ställena att är det tre eller fler avbryter man men för mig går det går bra, kollar på man storks informationssida om ägg står det att de ägg som kan släppa vid ägglossningen är de som ligger mellan 15-17mm och uppåt räknar man så har jag två ägg som är stora nog att kunna bli något det tredje ägget låg på 14,7 vid sista mätningen läkaren gjorde, en gång fick hon det till 15mm så jag vet inte om det också är dugligt men jag tror att det bara är de på 16,7 och 21 som är befruktningsbara.
Svar på tråden Insemination Danmark - hur går man tillväga?