• Laura03

    Ska jag försörja henne???

    Är man gift i Sverige är man enligt lag skyldig att försörja varann. Man ser till den totala ekonomin och tjänar den ene mer än den andre är denne skyldig att försörja den med lägre inkomst för man ska ha samma levnadsstandard i ett äktenskap. Om TS fru gör oavlönat arbete hemma så borde han kanske tänka på vad det borde ha kostat om han hade lejt in den hjälpen. Sedan är hon föräldrarledig och tar hand om hans son (deras son) som han inte vill vara föräldrarledig med för då tappar han i inkomst. Alltså väljer han för sin fru som i praktiken kommer få längre tid innan hon kommer in i arbetslivet. Sedan är det inte hans fru som kan bestämma hur ett arv ska se ut. Hade inte det villkoret funnits så hade hon kanske inte fått pengarna. Hennes föräldrar kanske ser hur orättvist det är i äktenskapet där mannen ser så strikt på de könsnormer som finns. Mannen jobbar och frun är hemma med barnen.

    TS om du nu tjänar så bra så borde du inte störa dig på hennes arv. Och älskar du din fru så hade du försörjt den du älskar gladerligen. Hon tar hand om ert barn och du arbetar. Hade inte hon tagit hand om barnet och valt att söka jobb och fick ett så hade ni fått ha barnflicka. Ni bidrar väl båda till er familj. Du med pengar och hon med omsorg. Det är lika viktigt i en familj för att era barn ska få en trygg uppväxt och framtid.

  • Laura03

    TS fru har ju redan investerat i huset som TS bor i. Alltså har hon redan varit med och bidragit. kanske hade de inte kunnat bo där om inte hon pungat ut med insatsen tex.

  • Laura03

    Det är hennes föräldrar som skrivit att det ska vara enskild egendom. Kanske för att de ser att hon är i ett rejält underläge. Hon kanske aldrig hade fått dessa pengar om det inte hade varit enskild egendom.

    Nä jag tycker nästan att hon ska ge tillbaka pengarna och den dagen hon vill studera elker köpa något så kan hon be om pengar från sina föräldrar istället så de har dem på ett konto.

    TS verkar väldigt pengakåt.

  • Laura03

    Om han vill ha helt delad ekonomi med sparkonton och allt borde han ta ut sin del i föräldrarledigheten. Då kan vi prata om rättvisa.

  • Laura03

    Men TS funderar du på att skiljas? Annars vad är problemet? Ni är gifta. Din frus föräldrar har sparat ihop dessa med sin inkomst under hennes uppväxt.
    Tänk om du sparar ihop pengar till ditt barn och sedan när denne gifter sig så vill den andre hälften till dit barn ha de pengarna du knegat ihop till dit barn. Hade det varit ok för dig. eller hade du bara tyckt att det är ditt barns pengar och satt en enskild egendom på dem.

    Fråga
    1. Vill du att ditt sparande som du sparat ihop under ditt barn uppväxt ska gå till ev ditt barns make, maka?

    2. Varför är du inte pappaledigt och tar ditt ansvar om omsorgen av ditt barn så din fru kan få möjligheten till att komma ut på arbetsmarknaden eller studera medan du tar hand om barn och hemmet i ca 8 månader Och då kan använda den millen och försörja er?

    3. Din fru tjänar inget ekonomiskt på att vara föräldrarledig eftersom hennes pension blir betydligt sämre än din då du inte avstår att arbeta. Hur har ni tänkt lösa det? Om hon har en mille på banken tills ni blir gamla slipper hon skatten som man måste betala om man pensionssparar.

    4. Varför tänker du OM NI SKILJER ER?
    Är det något du är rädd för, knakar det i fogarna?

  • Laura03

    Antingen skriver de ett äktenskapsförord där det står att fr.o.m. xxxx-xx-xx så är allt sparande enskild egendom. På detta sätt kan inte frun komma åt det TS sparar fr.o.m. det datumet äktenskapsförordet skrivs. Eller så gillar TS läget och är glad över att hans fru har så omtänksamma föräldrar som hade möjligheten att spara till sin dotter.

  • Laura03

    Läggs pengarna i en bostad så kan man fortfarande hävda att den dagen de skiljer sig ska frun ha tillbaka sin enskilda egendom.

  • Laura03

    Men TS frus pengar har hon inte sparat ihop utav sin egna inkomst utan det är hennes föräldrar som sparat ihop det med deras inkomst. Borde inte TS vara sur på sina föräldrar istället som inte haft något sparande till honom. Och varför sparar inte TS till sina egna barn istället för att gå och tänka på att OM man skiljer sig.

  • Laura03

    Sextiotalist.
    Det är skillnad på att vara sambo och gift.
    Är man gifta är man försörjningsskyldig gentemot sin make, maka och man ska ha samma levnadsstandard. Men sedan så kan man ha äktenskapsförord där tillgångar är enskild egendom som inte är inkomst utan just en tillgång.

  • Laura03

    Sextiotalist.

    TS fru har en SGI baserad inkomst på 8000:- efter skatt i fp som är hennes inkomst eftersom TS inte vill ta ut fp. Alltså bidrar hans fru med inkomst till familjen.

Svar på tråden Ska jag försörja henne???