Inlägg från: sirisdotter |Visa alla inlägg
  • sirisdotter

    Ska jag försörja henne???

    En reflektion;  tråden verkar domineras av två sidor;  de som förstår vad det innebär att spara ihop ett kapital till sitt barn och de som verkar se rött när de tänker på att någon kan få/ ha en "mille".    Mycket simpel avund läser jag in i många trådar.

  • sirisdotter
    och skrev 2011-05-29 13:46:00 följande:
    Jag skulle tippa på att det i grund och botten är det klassiska typexemplet på vad som händer det första året när man har fått barn. Kvinnan är hemma med bebisen, och är trött och lägger all energi på barnet. Mannen flyr till arbetet och känner sig utanför och fokuserar på att tjäna pengar. Vanligen blir relationen lite ansträngd mellan föräldrarna ( fyra timmars sömn per dygn i början när man ammar gör inte att man är på topp tex), och om man dessutom lägger till att mannen trodde att han gifte sig till en miljon och senare upptäcker att så inte var fallet så klarnar väl resonemanget lite.

    Jag tycker fortfarande att det är helt tokigt tänkt, hennes sparade medel är hennes och självklart ska man respektera föräldrarnas önskemål om enskild egendom. Det är inte ens säkert att det går att göra om egendomen till giftorättsgods. Likaså har jag väldigt svårt att förstå att man inte ser familjen som ett enhet, och att alla bidrar med det de har för att underlätta, om det så är oavlönat hushållsarbete, barnafödande eller välbetalt yrkesarbetande. Och helt ärligt, att börja prata om att skiljas för en sån här sak, det hade verkligen fått mig att dra åt mig öronen. Jag hade inte kunnat tänka mig att vara gift med någon som tyckte det var ok att jag satt och åt gröt till middag medan han åt oxfilé, och hur ska man förklara för barnen att pappa bjuder alla på glass, men mamma får ingen för hon tjänar för lite pengar och har inte råd?

    Alla spekulationer om att frun är lat och lever på sin man är ju helt tagna ur luften, det enda som står är att hon har haft ett arbete och att företaget lades ner, och hon bidrar ju med sin inkomst och använder hälften av sitt kapital för att finansiera deras gemensamma bostad. Hur övrigt kapital är placerat vet vi inte, pengarna kan tex vara bunda i några år. Dessutom är ett sparat kapital inte att betrakta som en inkomst, däremot kan avkastningen av kapitalet räknas som giftorättsgods beroende på vad som stipuleras i gåvobrevet. jo, och gåvobrev behöver inte registeras, såvida det inte rör sig om en gåva av fast egendom (dvs fastighet) eller gåvor mellan makar.
    Ungefär så  tror jag också.   Googlade fram att det är om man räknar med att få fordringsägare efter sig  (vid företagskonkurs)   som man registrerar gåva  mellan makar  vid tingsrätt.
  • sirisdotter
    Anonym skrev 2011-05-29 15:29:55 följande:
    Man skriver inga reverser idag. Det gjordes av skattetekniska skäl före dec 2004, för att barnet skulle slippa betala så mycket gåvoskatt.
    Och det gjordes 1947 (kanske för att familjeförsörjaren,  likt TS,  inte ville att det han  förtjänade  skulle komma hustrun tillgodo  vid hans död,   troligen för att familjeförsörjaren kunde minska sina skatter genom att dela upp besparingarna).
  • sirisdotter
    Anonym skrev 2011-05-29 16:35:20 följande:
    Nej! Hon kan försörja sig själv och ska därför göra det. Däremot skulle hon aldrig kunna tvingas ta av sitt kapital för att försörja honom. Hon skulle aldrig heller få försörjningsstöd som ensamstående med en mille i kapital! Ts fru har inte investerat en mille i en fastighet. Hon har lagt i "sin del" i bostadsrätten men ts själv har lån, kanske även frun för ingen har sagt hur stor del "en del" är av totala inköpet.

    Visst är det enskild egendom men även ts inkomst är hans att göra vad han vill med.
    Som ensamstående  -  var ska Ts hustru bo?   Blir hon boendeförälder anses hon ha störst behov av trerumslägenheten familjen bor i.   Frågan är om hon fixar ett arbete som ger henne en inkomst så att hon kan betala månadsvis på  befintligt bostadslån.       Ska hon köra barnet i sin gamla osäkra bil?  
  • sirisdotter
    Anonym skrev 2011-05-29 16:43:42 följande:
    Varför hänger du upp dig på 1940-talet hela tiden? Varken TS eller hans fru är födda då. Det är väl betydligt mer intressant vad som gäller idag, eftersom vi inte lever på fyrtiotalet längre utan 2011?!
    Tja,  Ts har ju verkat  vilja göra på samma sätt som förekom förr i tiden.
  • sirisdotter
    Anonym skrev 2011-05-29 17:32:35 följande:
    Ts fru blev arbetslös innan föräldraledigheten. Ts fru "funderar" på att plugga för hon har ingen utbildning men hon vet inte vad hon ska plugga. Tror du Fk godkänner att han vabbar om hon ändå ska vara hemma arbetslös? Vi vet inte ens om hon tänkt ha barnomsorg och söka jobb på riktigt. Man är skyldig att, om man kan, bidra till försörjningen inom äktenskapet!
    Tror du att a-kassan godkänner att hon  vabbar samtidigt som hon stämplar?   När jag bad min f d make om det en gång förklarade han att han måste stå till arbetsmarknadens förfogande och alltså inte kunde sitta fast med ett sjukt barn  en dag.
  • sirisdotter
    Fluffskalle skrev 2011-05-29 18:47:32 följande:
    Japp, just det jag inte orkade kolla upp eftersom jag inte har lagboken i sängbordet och inte kan den utantill. Varför så otrevlig? Nonchalant får du väl tycka att det är, men har inte lagboken hemma. Det hade gått precis lika lätt för dig om du hade den framför dig i dokument t ex att klippa och klistra istället för att ge en privat tolkning. Och det var inte ett svar på det jag frågade heller. Det handlade väl ändå inte om deras gemensamma utgifter utan att hon inte ville bidra alls med sin förmögenhet till sina egna utgifter, dem som ligger utanför försörjningsplikten (tak över huvudet och mat).

    Men kanske räknas det som grund för försörjning även att maken köper kläder och väskor till kvinnan för att hon av princip inte vill betala för dem själv.
    Kläder och väskor!?   Behövs det kläder och väskor till stora belopp under en föräldraledighet?
  • sirisdotter
    Laura03 skrev 2011-05-29 23:24:10 följande:
    Hur kommer ni göra när hennes miljon är slut. Skiljer du dig då? Eller får hon leva på luft? Hur du än vrider och vänder på det så är man försörjningsskyldiga gentemot varann när man är gifta.
  • sirisdotter
    Anonym skrev 2011-05-29 23:34:37 följande:
    Sen när har a-kassan rätt att neka vab?
    Nja,  exet kanske for med osanning -  jag har aldrig varit arbetslös medan  det var aktuellt med tillfällig föräldrapenning.   Har alltså inte haft anledning att sätta mig in i reglerna.

    Tyckte inlägget där någon undrade om FK  verkligen skulle godkänna att en pappa vabbar verkade konstigt.  Haken skulle vara att barnets mamma står till arbetsmarknadens förfogande.  
    Om  mamman har en anställningsintervju inbokad och barnet blir sjukt den dagen - har  FK  regler som innebär att vabbande pappa  då  inte får ersättning? 

    Det påminde  mig  om att  a-kassan enligt  (exets)   uppgift också har konstiga regler.
  • sirisdotter
    därför skrev 2011-05-29 23:55:31 följande:
    Men ts det är ju strålande att du ska ha din bil för dig själv! Kräks Låt oss hoppas att din lilla bebis inte dör i en olycka när han eller hon åker omkring med mamman i hennes gamla skruttbil! Fast det förstås, om bebisen och mamman dör så kan du i varje fall alltid minnas med stolthet att du inte blev utnyttjad av mamman ekonomiskt. Det blir nog lättare att leva med att du har förlorat dem om du tänker så.
Svar på tråden Ska jag försörja henne???