• tahira

    Gamla ägg?

    Hej!

    Är det någon som vet hur det ligger till med ägg som passerat bäst före-datum med två dagar? Skall man slänga? Kan man använda i mat? Kan man kontrollera om de verkligen är gamla?


  • Svar på tråden Gamla ägg?
  • Den allsmäktige

    Lukta, smaka, titta!

  • nian74

    Ägg som förvaras i kyl har betydligt längre hållbarhet än bäst före datumet.
    Du märker på lukten om de skulle vara för gamla. 

  • PVeraB

    ägg har längre hållabarhet. De datumen som står är för rumstemperatur. Antar du har äggen i kylen

  • FasterK
    Är äggen färska?
    Om du är osäker på om äggen är färska kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i ett glas med vatten. Färska ägg lägger sig på botten, veckogamla reser de sig upp till hälften och tre veckor gamla ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det riktigt gammalt och du bör inte äta det. Du ser direkt om ägget är färskt när du knäcker det. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer tunnflytande ut mot kanterna.
  • Åsa

    Jag brukar inte ens titta på datumet Däremot knäcker jag äggen separat i ett glas innan jag häller dem i stekpanna eller smet så märker jag ju om något skulle lukta eller se lurt ut; inlärt från mormor som hade god vana vid att bedöma matkvalitet utan datumlappar
    Kul med sjunktestet förresten.

  • IsDimma

    Ska jag steka ägg så föredrar jag gamla ägg. Dom flyter ut mer i stekpannan (= mer stekyta som jag älskar)


    The less you open your heart to others, the more your heart suffers.
  • Hannathu

    Bäst föredatumen på ägg är satta för att förvara äggen i rumstemp eller till och med lite varmare.
    2-3 VECKOR efter bäst föredatum är inga som helst problem om de legat i kylen.

    Knäcker precis som Åsa alltid äggen i ett glas innan jag använder dom om jag är osäker. Innan jag kokar ägg som jag inte riktigt är hundra på så kör jag med vattentricket

Svar på tråden Gamla ägg?